Портрет ветерана: аналітичне дослідження

Поділитися

Дослідницька група та співавтори:

Катерина Спіріна, Український ветеранський фонд
Денис Губашов, Texty.org.ua

Зміст

Короткий огляд 

Дослідження портрету ветеранів російсько-української війни здійснив Український ветеранський фонд Міністерства в справах ветеранів України в липні-серпні 2022 року, у співпраці з соціологічною групою “Рейтинг” та Texty.org.ua.

У дослідженні використані матеріали:

  • Шістнадцятого загальнонаціонального опитування в умовах війни, що його провела Соціологічна група «Рейтинг» 6-7 серпня 2022 року. Вибіркова сукупність: 1000 респондентів. Метод опитування: CATI (Computer Assisted Telephone Interviews – телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера). Помилка репрезентативності дослідження із довірчою ймовірністю 0,95: не більше 3.1%. Терміни проведення: 6-7 серпня 2022 року.
  • Опитування, яке провів із 1 по 14 серпня 2022 року Український ветеранський фонд серед ветеранів, військовослужбовців та членів їхніх родин. Основні тези опитування: загальний стан ветеранів, Захисників та їхніх родин, статус, зайнятість, потреби, способи вирішення, ставлення суспільства до ветеранів російсько-української війни, рівень усвідомлення проблематики. Вибіркова сукупність: 1024 респонденти. Метод опитування: онлайн-опитування. 
  • Дані з відкритих джерел.
  • Дані,  отримані у відповідь на запит відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації» від Міністерства соціальної політики України. Запитувана інформація: кількість ветеранів російсько-української війни, які є отримувачами пільг; кількість ветеранів російсько-української війни, які є внутрішньо переміщеними особами.
  • Дані  отримані у відповідь на запит відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації» від Міністерства у справах ветеранів України. Запитувана інформація: виконання державної програми відповідно до ПКМУ від 31.03.2015 № 149 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів щодо надання соціальної та психологічної допомоги центрами соціально-психологічної реабілітації населення» (зі змінами).

Основні напрямки дослідження: вік, стать, кількість ветеранів/ветеранок війни, сфери діяльності, нагальні та майбутні потреби і перспективи розвитку.

Зміст

Перелік скорочень та визначень

УБД — учасник бойових дій. Відповідно до статті 5 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» учасниками бойових дій є особи, які брали участь у виконанні бойових завдань по захисту Батьківщини у складі військових підрозділів, з’єднань, об’єднань всіх видів і родів військ Збройних Сил діючої армії (флоту), у партизанських загонах і підпіллі та інших формуваннях як у воєнний, так і у мирний час.

Особа з інвалідністю внаслідок війни — особи з числа військовослужбовців діючої армії та флоту, партизанів, підпільників, працівників, які стали особами з інвалідністю внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, одержаних під час захисту Батьківщини, виконання обов’язків військової служби (службових обов’язків) чи пов’язаних з перебуванням на фронті, у партизанських загонах і з’єднаннях, підпільних організаціях і групах тощо

Ветеран/ветеранка війни (далі — Ветерани) — особи, які брали участь у захисті Батьківщини чи в бойових діях на території інших держав. До ветеранів війни належать: учасники бойових дій, інваліди війни, учасники війни.

Ветерани російсько-української війни  відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», особи, які брали участь в російсько-українській війні та отримали статус учасника бойових дій за статтею  6, п. 11, 19-22 (розміновувачі, військовослужбовці Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, військовослужбовці військових прокуратур, особи рядового та начальницького складу підрозділів оперативного забезпечення зон проведення антитерористичної операції центрального органу виконавчої влади, добровольці) та особи з інвалідністю внаслідок війни, які отримали статус за статтею 7, пункти 10-15, частина 2.

Захисник/Захисниця України  (далі — Захисники України) – відповідно до Закону України “Про Захисників/Захисниць України та членів їх сімей”, особи, які виконали свій конституційний обов’язок по захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в умовах збройної агресії.

ЄДАРП – Єдиний державний автоматизований реєстр осіб, які мають право на пільги.

Мета

  1. Сформувати образ ветерана російсько-української війни (станом на 23 лютого 2022 року): якого віку, статі, яку має освіту, чи користується пільговими правами, який має стан здоров’я, де працевлаштований/на, які має потреби та як їх вирішує;
  2. Визначити, які потреби мають сім’ї ветеранів війни, в тому числі – померлих/загиблих, та як вони вирішуються;
  3. Визначити статус ветеранів станом на серпень 2022 року: воюють, поранені, не повернулися до війська;
  4. Визначити статус мобілізованих з числа цивільних осіб станом на липень 2022 року (майбутні ветерани): де служать і ким, хто за освітою, де були працевлаштовані, якого віку, статі та інше;
  5. Спрогнозувати потреби ветеранів та їхніх родин у реаліях після 2022 року та сприяти створенню належних умов для їхнього життєзабезпечення.
  6. Визначити ставлення суспільства до ветеранів та сприяти формуванню шанобливого ставлення.

1. Основна інформація

 

Кількість Захисників, які зі зброєю в руках чинили відсіч збройній агресії Російської Федерації/відстоювали незалежність України, сягає сотень тисяч. Вони часто зіштовхуються із проблемами реінтеграції, втрачають своє здоров’я та гинуть – як на війні, так і після повернення до цивільного життя. Загальна кількість осіб, на яких поширюються норми Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» сягає 851 068 осіб (ветерани війни та члени родин ветеранів). З них:

  №   Категорія назва  Кількість з них жінки з них чоловіки
1 Учасник бойових дій по всіх категоріях 512 997 43 216 469 781
2 Учасники бойових дій АТО/ООС* 438 834 37 301 401 533
3 Член сім`ї загиблого (померлого) ветерана війни 111 530 103 101 8 429
4 Особа з інвалідністю внаслідок російсько-української війни** 7 072 242 6 830
5 Постраждалий учасник Революції Гідності 755 49 706
Всього ветеранів та членів їхніх родин 851 068 286 036 565 032

Джерело даних: Аналітична інформація за даними Міністерства у справах ветеранів України

______

* Учасників бойових дій — визначення відповідно до статті 6, п. 11, 19-22  Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”.
** Особи з інвалідністю внаслідок війни — відповідно до статті 7 пункту 11-14.

1.1. Віковий розподіл

 

Серед ветеранів російсько-української війни є представники всіх вікових груп. Найбільше представників вікової групи від 31 до 40 років (34,5%) та від 19 до 30 – 31,1%. Ветерани російсько-української війни – переважно молоді люди працездатного  віку, з можливістю вчитися і перекваліфіковуватися.

Віковий розподіл ветеранів

У відсотковому співвідношенні найбільше представників вікової групи серед ветеранів російсько-української війни – 31-40 років (43,5%), 31,1% представників вікової групи 41-50 років. Найменша вікова група становить 61+ років  – 1,5%.

Віковий розподіл ветеранів у відсотках

Джерело даних: Аналітична інформація за даними Міністерства у справах ветеранів України

1.2. Розподіл за статтю

Заступниця Міністра оборони Анна Маляр зазначила, що 15% особового складу Збройних силах України становлять жінки-військовослужбовці.

“У нас на сьогодні працює 56 тис. жінок, це і цивільний персонал, і військовослужбовці. Серед яких військовослужбовців 31 тис. – це 15% від загального складу. Якщо говорити про цивільний персонал, то це майже 25 тис. жінок”, – наголосила Маляр під час круглого столу “Захисники і Захисниці. Рівні можливості захищати державу – базовий елемент національної стійкості та сталого розвитку”, 13 жовтня 2021року.

Від загальної кількості ветеранів російсько-української війни жінки складають близько 9% – відтак йдеться про необхідність врахування потреб жінок під час формування політики у сфері соціального захисту ветеранів.

Розподіл ветеранів (УБД) за статтю

Джерело даних: Аналітична інформація за даними Міністерства у справах ветеранів України

1.3. Місце перебування ветеранів

Місце перебування ветеранів

Добровольці, Мобілізовані, ТРО, ДФТГ

68%

Працюю

18%

Займаюсь волонтерством

13%

Займаюсь інформаційним опопром

9%

Інше

1%

Лікування/реабілітація

1%

Більшість ветеранів повернулися на війну під час повномасштабного вторгнення. За даними онлайн-опитування, майже 60% ветеранів вже повернулись на війну, 14% – працюють, 9% – займаються волонтерством,  7% – інформаційним опором. Ще 7% опитаних ветеранів втратили роботу через війну.

*загальний відсоток більше 100, оскільки респонденти могли обрати декілька варіантів відповіді

Джерело даних: Результати онлайн-опитування Українського ветеранського фонду.

1.4. Ким були захисники україни до повномасштабного вторгнення рф

Серед опитаних Українським ветеранським фондом Захисників із числа ветеранів та тих, хто не має статусу ветерана, є представники абсолютно різних сфер. Найбільша кількість опитаних ветеранів є військовослужбовцями ЗСУ та інших силових підрозділів (НГУ, ДСНС, ДПСУ, НПУ, СБУ) – 31%. Натомість Захисників, які не мають статусу ветерана – 13%. Серед Захисників зросла частка працівників ІТ сфери: 16% осіб без статусу проти 11% ветеранів війни, ФОПів (самозайнятих осіб) – 18% проти 16%, сфери будівництва –  13% проти 8%.

Сфера зайнятості захисників

  • Ветерани
  • Не мають статуса

ЗСУ та підрозділи

31%

13%

Власна справа

16%

18%

ІТ сфера

11%

16%

Будівництво

8%

13%

Сфера послуг

8%

8%

Логістика

7%

7%

Сільське господарство

4%

7%

Сфера освіти та культури

7%

6%

Сфера охорони та безпеки

8%

4%

Джерело даних: Результати онлайн-опитування Українського ветеранського фонду.

Ветерани та Захисники України є представниками різних вікових груп, сфери діяльності, статі та роду занять.

2. Потреби майбутніх ветеранів

Державна політика у сфері соціального захисту ветеранів спрямована на захист ветеранів війни шляхом:

 

  • створення належних умов для підтримання здоров’я та активного довголіття;
  • організації соціального та інших видів обслуговування, зміцнення матеріально-технічної бази створених для цієї мети закладів і служб та підготовки відповідних спеціалістів;
  • виконання цільових програм соціального і правового захисту ветеранів війни;
  • надання пільг, переваг та соціальних гарантій у процесі трудової діяльності відповідно до професійної підготовки і з урахуванням стану здоров’я.

2.1. Потреби ветеранів та членів їхніх родин за даними опитування увф

Відповідно до даних онлайн опитування Українським ветеранським фондом найчастіше Захисники називають потребу в допомозі родині – 27%. Також нагальною є потреба з житлом (24%), інформаційна та юридична (по 22%), психологічна підтримка (17%),  медична (15%).

 

 

Допомога, якої потребують Захисники

Допомога родині 27%

Допомога з житлом 24%

Допомога не потрібна 23%

Юридична допомога 22%

Психологічна допомога 17%

Медична допомога 15%

Джерело даних: результати онлайн-опитування Українського ветеранського фонду. Кількість варіантів на вибір – 3.

Допомога, якої потребують родини Захисники

Інформаційна допомога 39%

Психологічна допомога 38%

Матеріальна допомога 21%

Допомога з житлом 15%

Допомога з працевлаштуванням 12%

Медична допомога 11%

Інша допомога 11%

 

Водночас родини Захисників і Захисниць України (в тому числі – сім’ї загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України) найбільше потребують інформаційної та психологічної допомоги – 39% та 38%. Також 21% потребують матеріальної підтримки, юридичної – 20%, допомоги з житлом – 15%.

Джерело даних: результати онлайн-опитування Українського ветеранського фонду. Кількість варіантів на вибір – 3.

2.2. Потреба в житлі та пільги на житлові субсидії

Перелік пільг для учасників бойових дій, осіб з інвалідністю та прирівняних до них осіб передбачений у ст. 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (безоплатне одержання ліків, протезування, санаторно-курортне лікування, знижки на оплату користуванням житлом, комунальних послуг, вступ поза конкурсом до державних та комунальних закладів вищої та фахової передвищої освіти тощо).

 

Так, за  даними Міністерства соціальної політики України, станом на 1 липня 2022 року більше 60% (277 118 з 438 834 осіб) ветеранів російсько-української війни є отримувачами пільг, передбачених українським законодавством.

 

За даними опитування, найчастіше ветерани користуються субсидіями на житло – 68%, отримують пенсії – 20%, психологічну допомогу – 14%, пільгами на навчання скористалися 9%, не користуються пільгами – 14%.

 

Якими пільгами користуються ветерани та їх родини

Житлові субсидії

68.18%

Пенсія

20.45%

Не користуються пільгами

13.64%

Психологічна реабілітація

13.64%

Пільги на навчання

9.09%

Грошова допомога

6.82%

джерело даних: результати онлайн-опитування Українського ветеранського фонду. Кількість варіантів на вибір – 3

За даними Міністерства соціальної політики України, станом на 1 серпня 2022 року понад 16 тисяч ветеранів російсько-української війни є внутрішньо переміщеними особами, тому гострим є питання житла та житлових субсидій на нових місцях проживання. Також для ВПО нагальною є потреба в працевлаштуванні та місцях догляду за дітьми чи іншими членами родини

2.3. Потреба в працевлаштуванні та підтримці бізнесу

Більшість опитаних Українським ветеранським фондом комбатантів після перемоги планують повернутися до свого попереднього місця роботи. Найбільш привабливими сферами для роботи комбатантів залишаються сфера інформаційних технологій, власна справа, військова служба та сфера послуг. “Так” відповіли 74% опитаних захисників зі сфери ІТ, водночас не планують повертатися лише 5%, не визначилися – 21%. Також до власної справи (Фізичні особи-підприємці  або самозайняті особи) планують повернення 74%, не планують – 10%, не визначилися – 16%. 69% планують продовжити кар’єру як військовослужбовці в лавах ЗСУ та 50% – в підрозділах інших силових структур. До сфери послуг планують повернутися 66% опитаних, не планують – лише 5%, не визначилися – 28%.

Чи повернетесь Ви на попередню роботу?

Джерело даних: результати онлайн-опитування Українського ветеранського фонду.

Так, за даними Міністерства у справах ветеранів, станом на 1 січня 2022 року  зареєстровано майже 13 тисяч (12 789)  фізичних осіб-підприємців або самозайнятих осіб з числа ветеранів та членів їхніх родин. 50,4% підприємців діють у сфері роздрібної торгівлі (крім торгівлі автотранспортними засобами та мотоциклами), 30.2% – оптова торгівля, крім торгівлі автотранспортними засобами та мотоциклами, 20.9% здійснюють операції з нерухомим майном. Значною часткою зайнятості ветеранів є сфера інформаційних технологій. Зокрема, 18,9% – надання інформаційних послуг, 16,9% – комп’ютерне програмування, консультування та пов’язана з ними діяльність. 

Оскільки майже половина опитаних або не планують, або не могли відповісти ствердно про повернення до сфери діяльності, доцільною є підтримка бізнесу, який заснували ветерани, перекваліфікація та програми розвитку в нових сферах.

2.4. Потреба в освіті

За даними Міністерства у справах ветеранів, державною програмою з професійного (курсового) навчання за 2021 рік скористалися 3328 ветеранів війни.

Більшість ветеранів російсько-української війни, які пройшли професійне (курсове) навчання, обрали такі практичні навички: уроки водіння – 2820 осіб, вивчення іноземних мов – 198, навчання в сфері ІТ – 86 ветеранів/ветеранок, знання з менеджменту та управління – 37.

Якими пільгами користуються ветерани та їх родини

Водіння

2820

Іноземні мови

198

Робітничі професії

126

ІТ

86

Менеджмент та управління

37

Власна справа

32

Інше

17

Фінанси

7

Креативні професії

5

Джерело даних: Дані Міністерства у справах ветеранів

Так, у 2021-2022  навчальному році  державною цільовою підтримкою для здобуття професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти скористалися ветерани війни: «фаховий молодший бакалавр» – 227 осіб, «бакалавр» – 10 219 осіб, «магістр» – 24 особи. 

Також із числа дітей ветеранів війни здобули освіту «фаховий молодший бакалавр» –   3 463 особи, «бакалавр» – 7 257 осіб, «магістр» – 305 осіб.

Доцільним є збільшення доступу ветеранів до навчання на курсах перепідготовки чи вдосконалення знань в обраній сфері та створення умов для військовослужбовців.

2.5. Потреба в психологічній допомозі

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 31.03.2015 № 149 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів щодо надання соціальної та психологічної допомоги центрами соціально-психологічної реабілітації населення» (зі змінами) до сфери управління Міністерства у справах ветеранів належить 5 центрів соціально-психологічної реабілітації населення, які фінансуються з державного бюджету. Міністерство є головним розпорядником бюджетних коштів і відповідальним виконавцем цієї бюджетної програми.

За результатами виконання зазначеної бюджетної програми з 2018 року бюджетна програма із психологічної реабілітації не може забезпечити всіх ветеранів, а потреба є більшою за пропозицію.

Психологічна реабілітація УБД

*у 2017 році відбулась реструктуризація програми, через яку показники не збирались.
Джерело даних: дані Міністерства у справах ветеранів

Ветерани війни та Захисники потребують більше можливостей психологічної реабілітації, ніж дає держава.

3. Ставлення суспільства до ветеранів

3.1. Ким є ветерани на думку цивільних осіб

 

За даними соціологічного опитування групи “Рейтинг”, у термін «ветеран війни» респонденти вкладають різні категорії учасників воєнних дій: для третини – це асоціація з ветеранами, які воюють зараз, а для іншої третини – це, найперше, ветерани Другої світової війни. Ще 14% асоціюють термін із ветеранами АТО/ООС 2014-2021 року, лише 2% – з ветеранами Афганістану, 12% – з іншими категоріями учасників бойових дій, 8% – не змогли відповісти. Цікаво, що для молоді «ветеран» частіше – це учасник Другої світової війни, а для найстарших – той, хто воює сьогодні. Також частіше про ветеранів як про учасників Другої світової війни говорять мешканці сходу та півдня, тоді як респонденти з заходу та центру під цим терміном мають на увазі бійців, які воюють за Україну сьогодні. 

З ким в першу чергу у Вас асоціюється термін “ветеран війни”?

Ветерани які повернулись із війни, яка відбувається зараз

32 %

Ветерани другої світової війни

32 %

Ветерани АТО

14 %

Інше

12 %

Ветерани, які воювали в Афганістані

2 %

Джерело даних: XVI загальнонаціональне опитування в умовах війни, що його провела соціологічна група «Рейтинг» 6-7 серпня 2022 року.

Говорячи про ветеранів російсько-української війни, респонденти найперше відчувають вдячність (64%) та гордість (50%). Чверть відчуває сум, коли зустрічає ветеранів, стільки ж відчувають радість. Про інші відчуття опитані згадували менш частіше: провину при зустрічі з ветераном відчувають 3%, сором і страх – по 2%, байдужість, гнів, неприязнь – всього по 1%. Частіше про сум щодо ветеранів говорять жінки, ніж чоловіки. Також дещо частіше відчувають сум ті, хто має близьких серед ветеранів ато/оос 2014-2021 рр. Ті, хто мають знайомих, які воювали у 2014-2021 роках і продовжують далі воювати, частіше за інших відчувають вдячність й гордість.

 

Що Ви в першу чергу відчуваєте, коли Ви зустрічаєте ветерана російсько-української війни на вулиці?

Вдячність

64 %

Гордість

50 %

Сум / печаль

25 %

Радість

22 %

Інше

5 %

Важко відповісти

4 %

Провину

5 %

Сором

2%

Страх

1 %

Байдужість

1 %

Гнів

1 %

Неприязнь

1 %

Джерело даних: XVI загальнонаціональне опитування в умовах війни, що його провела соціологічна група «Рейтинг» 6-7 серпня 2022 року.

Половина опитаних вважають, що для ветеранів російсько-української війни ймовірною є проблема безробіття, трохи менше половини – вважають це малоймовірним. Приблизно однаково як вважають, так і не вважають ймовірними такі проблеми як конфлікти в родинах ветеранів та зловживання алкоголем чи наркотиками. Щодо ризиків самогубств та порушення законів більшість вважають це малоймовірним для ветеранів. Частіше про можливість згаданих проблем говорять мешканці сходу та чоловіки. Також більш гостро наявність усіх цих проблем відчувають близькі ветеранів ато, які вже не воюють й адаптуються до життя, тоді як близькі тих, хто ще воює, більш оптимістично дивляться на потенційні ризики, можливо, поки що їх недооцінюючи.

Допомога, яку готові надати цивільні

Фінансова підтримка ветерана

66 %

Дружнє плече

64 %

Інформаційна підтримка

39 %

Навчання

16 %

Медична допомога

6 %

Працевлаштування

6 %

Юридична допомога

4 %

Джерело даних: результати онлайн-опитування Українського ветеранського фонду. Кількість варіантів на вибір – 3.

Більше половини опитаних респондентів готові надати фінансову та моральну підтримку ветеранам. Так, 66% респондентів зазначили, що готові допомагати адресно ветеранам, аби підтримувати фонди, які працюють з ветеранами. 65% готові підтримати морально ветеранів, 39% – надати інформаційну допомогу. Але допомогти з працевлаштуванням готові тільки 6%, із навчанням – 16%, надати юридичну допомогу – 4%, медичну – 6%.

Тому актуальними є державні програми для ветеранів з працевлаштування, освіти, психологічної допомоги. 

 

Так, 94% респондентів зазначили, що доречною буде психологічна допомога, для 83% респондентів велике значення мають програми реінтеграції ветеранів. Найменше, однак значна частина опитуваних зазначила, що доречною є інформаційна кампанія – 50%.

Потреби ветеранів на думку цивільних

Психологічна допомога

94 %

Програма реінтеграції

83 %

Працевлаштування

79 %

Юридична допомога

63 %

Освіта

53 %

Інформаційна кампанія

51 %

Джерело даних: результати онлайн-опитування Українського ветеранського фонду.

 

Водночас, серед майбутніх потреб військовослужбовців та їх сімей опитуванні зазначають про заходи зі зміцнення здоров’я – 48,9% серед опитуваних військовослужбовців та 42,6% серед опитаних членів їх сімей. Значна кількість респондентів зауважило щодо потреби у житлі – серед опитаних військовослужбовців 42,6% та серед членів їх сімей таку потребу озвучили 28,2%. Найменша потреба, як у військовослужбовців (6,7%), так і у членів їх сімей (12,3%) у розумінні рідних.

Майбутні потреби військовослужбовців та їх сімей

  • Військовослужбовці
  • Сім’ї

Зміцнення здоров’я

48,9 %

42,6 %

Психологічна підтримка

21,4 %

40,0 %

Дружнє плече

13,6 %

28,7 %

Житло

42,6 %

28,2 %

Освіта (нові знання)

28,6 %

23,6 %

Працевлаштування

25,4 %

23,1 %

Інвестиції в мій бізнес

24,3 %

18,5 %

Розуміння рідних

6,7 %

12,3 %

Джерело даних: результати онлайн-опитування Українського ветеранського фонду. Кількість варіантів на вибір – 3.

Найбільшу потребу і військовослужбовці, і члени їхніх сімей потребуватимуть у зміцненні здоров’я (42-48% опитаних). Психологічна підтримка буде більше потрібна членам сім’ї ветеранів та військовослужбовців (40%), а от військовослужбовці відчувають майбутню потребу у житлі (42,6%). Так само, як і працевлаштування та інвестиції у бізнес в майбутньому цікавлять більше військовослужбовців – 25,4% та 24,3% відповідно. Найменша потреба, як у військовослужбовців (6,7%), так і у членів їх сімей (12,3%) у розумінні рідними, що може вказувати на  високий здоровий сімейний клімат.

Висновки

  1. Згідно з даними, які оприлюднило Міністерство у справах ветеранів на сайті Аналітична інформація за даними Міністерства у справах ветеранів України загальна кількість осіб, на яких поширюються норми Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» сягає 851 068 осіб. Серед них учасників бойових дій АТО/ООС 438 834 осіб. У відсотковому співвідношенні найбільше представників вікової групи серед ветеранів російсько-української війни – 31-40 років (43,5%). Жінок ветеранок російсько-української війни близько 9%.
    Український ветеранський фонд провів онлайн-опитування серед 469 ветеранів війни. За даними опитування, майже 60% ветеранів вже повернулись на війну.  За даними онлайн-опитування серед Захисників (489 особи) є представники різних сфер зайнятості. Найбільша кількість опитаних ветеранів є військовослужбовцями ЗСУ та інших силових підрозділів – 31%, натомість 13% Захисників без статусу ветерана війни.
  2. Відповідно до даних онлайн опитування Українським ветеранським фондом найчастіше Захисники турбуються за потреби родини, житла, інформаційною, юридичної, психологічної та медичної підтримки. Водночас родини Захисників і Захисниць України (в тому числі – сім’ї загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України) найбільше потребують інформаційної та психологічної допомоги.
    За  даними Міністерства соціальної політики України, станом на 1 липня 2022 року більше 60% ветеранів російсько-української війни є отримувачами пільг, передбачених українським законодавством.
    Більшість опитаних Українським ветеранським фондом комбатантів після перемоги планують повернутися до свого попереднього місця роботи, тому важливою є підтримка, розвиток знань та навичок в обраних сферах діяльності. Серед Захисників (майже половина опитаних), які не планують повернутися або планують змінити напрям діяльності, актуальними є освіта, курсові заходи, програми менторства, допомога від громадських організацій, інформування та юридична допомога.
  3. За даними шістнадцятого соціологічного опитування групи “Рейтинг” третина респондентів термін “ветеран війни” асоціює  з ветеранами, які воюють зараз. Однак  для іншої третини – це, найперше, ветерани Другої світової війни. Опитані говорячи про ветеранів російсько-української війни, найперше відчувають вдячність та гордість. Такі дані свідчать про необхідність посилення інформаційної складової щодо ветеранської політики, зокрема, на сході та півночі країни, а також звернути увагу та адаптувати інформаційну політику для цільової аудиторії серед молоді.4. Варто зазначити, що Захисники потребують більше можливостей психологічної реабілітації, ніж передбачено державною програмою. А для сприяння популяризації  залученості, дотичності, шанобливого ставлення суспільства до ветеранів російсько-української війни актуальними є інформаційна кампанія та можливість суспільства долучитися до підтримки та реінтеграції ветеранів війни. Також щодо бажання суспільства бути залученими до реінтеграції ветеранів війни свідчать і За даними онлайн опитування Українського ветеранського фонду більше половини опитаних респондентів готові надати фінансову та моральну підтримку ветеранам.

 

Додатки.

Додаток А.

Відповідно до Закону України 2939-VI “Про доступ до публічної інформації” було надіслано запит  на отримання публічної інформації, розпорядником якої є Міністерство соціальної політики України, електронною поштою.
Загальний опис інформації, що запитувався:
В розподілі по областях станом на 1 серпня 2022 року.

  • Кількість ветеранів російсько-української війни, які є отримувачами пільг (зареєстровані в ЄДАРП).
  • Кількість учасників бойових дій, які є отримувачами пільг (зареєстровані в ЄДАРП).
  • Кількість учасників війни, які є отримувачами пільг (зареєстровані в ЄДАРП).
  • Кількість членів сім’ї загиблого, які є отримувачами пільг (зареєстровані в ЄДАРП).
  • Кількість осіб з інвалідністю, які є отримувачами пільг (зареєстровані в ЄДАРП).
  • Кількість постраждалих учасників Революції Гідності, які є отримувачами пільг (зареєстровані в ЄДАРП).
  • Кількість осіб, які має особливі заслуги перед Батьківщиною і є отримувачами пільг (зареєстровані в ЄДАРП).
  • Кількість батьків померлої особи з особливими заслугами, які є отримувачами пільг (зареєстровані в ЄДАРП).
    · Кількість ветеранів російсько-української війни, які є внутрішньо-переміщеними особами.

Додаток Б.

В онлайн опитуванні Українського ветеранського фонду, яке тривало з  1 по 14 серпня 2022 року взяло участь 1024 особи: 399 (49%) жінок та 625(61%) чоловіків. Серед опитаних: ветерани війні, діючі військовослужбовці, члеми сімей ветеранів війни, члени сімей Захисників, цивільні особи. 

 

Опитувальник  Українського ветеранського фонду ветеранів війни, Захисників, членів їх родин та цивільних осіб.

Чим зараз займається?/  (Місце перебування ветеранів)

  • Повернувся до своєї бригади
  • Записався у ДФТГ
  • Служу в ТрО
  • Мобілізований Територіальним центром комплектування та соціальної підтримки
  • Займаюся волонтерством
  • Займаюся інформаційним опором
  • Працюю, як і раніше
  • Втратив роботу через війну

Сфера вашої діяльності поза війною:/ Яка сфера вашої діяльності до повномасштабного російського вторгнення в Україну 2022 року: (Сфера зайнятості Захисників.)

  • Збройні Сили України
  • Підрозділи інших органів сектору безпеки і оборони України
  • Система охорони та безпеки
  • Сфера освіти і науки
  • Будівництво
  • Фармацевтика
  • Логістика
  • Сільське господарство
  • Сфера послуг
  • ІТ сфера
  • Сфера культури
  • Медіа
  • Політика
  • Медицина
  • Власна справа (ФОП, самозайнятий)
  • Навчаюся
  • Не працюю
  • інше

Яка вам потрібна підтримка, щоб почуватися краще? (Допомога, якої потребують захисники):

  • Інформаційна
  • Юридична
  • Допомога потрібна моїй родині
  • Психологічна підтримка
  • Матеріальна допомога родині
  • Дружня розмова
  • У мене все добре
  • інше 

Яка вам потрібна підтримка, щоб почуватися краще? (Допомога, якої потребують родини Захисників):

  • Інформаційна
  • Юридична
  • Допомога з працевлаштуванням
  • Житло
  • Медична
  • Психологічна підтримка
  • Матеріальна допомога родині   

Розкажіть, якими пільгами користується ваша родина: (пільги, якими користуються ветерани та члени їх родин):

  • Пільги  на навчання
  • Житлові субсидії
  • Грошова допомогу
  • Пенсія
  • Психологічна реабілітація
  • інше                  

Чи плануєте повертатися до своєї роботи/навчання після перемоги? (Чи планують ветерани  повернутися до попередньої сфери):

  • Так
  • Ні
  • Не знаю 

 

Яку підтримку ветеранам готові надати: (Яку допомогу готові запропонувати цивільні?):

  • Працевлаштування
  • Навчання
  • Фінансову підтримку окремій родині / ветерану
  • Фінансову підтримку фонду, який опікується ветеранами і їхніми родинами
  • Дружнє плече
  • Інформаційну
  • Юридичну
  • Медичну 

Які програми, на вашу, думки були б доречними: (Які програми, на вашу, думки були б доречними:)

  • Програми реінтеграції ветеранів
  • Інформаційна кампанія
  • Юридична допомога
  • Освіта
  • Працевлаштування
  • Психологічна допомога

Волинські військові добровольчого розвідувального батальйону “Сонечко” відкрили великий збір коштів на амуніцію

Тернопільський біатлоніст Дмитро Підручний претендує на посаду президента Федерації біатлону України