В Україні рекордний урожай грибів

Поділитися

Грибний сезон – у розпалі і у наших лісах грибники помічають небувалий урожай грибів.
Днями у Карпатах старший чоловік Юрій Пліхтяк знайшов 83 білих гриби на одній галявині. Каже чоловік, що за все своє життя ще такого не бачив. Побачити неймовірну знахідку можна на відео.

Такої кількості грибів в українських лісах не було давно, каже грибник Андрій Боєчко. Карпати, центр, північ, захід – всюди грибні врожаї. У своєму житті я такого року не пам’ятаю! Цікаво, що в лісах дуже багато людей похилого віку. Вони ходять недалеко, але збирають не менше.

Люди пригадують, що у 2013-му грибів також було видимо-невидимо. Навіть в східних областях, де їх майже ніколи не було.

У народі люди кажуть, що багато грибів завжди росло перед війнами.

“Війну починають люди, а не гриби”

Втім, з таким прогнозом – “Багато грибів – бути війні” – згодні не всі. Деякі грибники тільки сміються, почувши про подібну зв’язку між грибним урожаєм і війною.

– А я в лісі зараз, вже кілограмів п’ять зібрав, – каже грибник із Закарпаття Михайло Буришін. – Та про що ви говорите! Згадайте, яка погода раніше була – спека по 35 градусів. А при такій спеці висихає земля, в лісі немає вологи, ось грибниця і не росте. Так що там гриби, дерева висихають! Зараз ось дощі пішли, прохолодно, тому і урожай. А війна не від грибів, а від людей залежить, тих, що не можуть домовитися. Хтось, як, наприклад, я, заробляє на грибах, а хтось – на зброю, а хтось вбивствами. Ось і причини війни, вони не пов’язані з врожаями. А взагалі в порівнянні з початком 2000-х зараз грибів куди менше. Тоді в селі був пункт прийому, ми з хлопцями гриби майже по десять кілограмів в день кожен здавали.

Професійний грибник з Верховинського району Прикарпаття Юрій Соломченко відзначає – такі грибні врожаї пов’язані виключно з погодою.

– Зараз комфортні умови для грибів, їх дійсно більше, ніж зазвичай, – говорить він. – Але я б не сказав, що це рекордні врожаї – років десять тому було і більше. І ніяких воєн не було.

 

 

На червоній площі в москві – пам‘ятник Бандері

86% українців підтримують вступ України до Євросоюзу, а 83% – вступ до НАТО