Дізнатися про безоплатні медпослуги під час вагітності та пологів допоможе чат-бот “Буду мамою”

Поділитися

Відбулася презентація чат-бота «Буду мамою» – спеціалізованого цифрового сервісу для вагітних на основі відкритих даних. 

Проєкт реалізували ГО «Ліки Контроль» та БФ «280 днів» за підтримки USAID / UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/ TAPAS» і за сприяння Міністерства цифрової трансформації України. Партнер проєкту — Фонд Східна Європа.

З 24 лютого до кінця 2022 року в країні народилося 195 тисяч дітей. Цей показник суттєво зменшився з 2021 року, і тенденція до зниження народжуваності зберігатиметься і загострюватиметься – через економічне і психологічне навантаження на українців, невпевненість у майбутньому. В той же час, українці, які вирішили народити дитину, говорять про значні витрати протягом ведення вагітності, тоді як безоплатні аналізи та обстеження сприймаються скоріше як щасливий випадок. В контексті катастрофічної демографічної кризи в країні цінність кожної вагітності збільшується в рази, а майбутні батьки потребують підтримки. 

Супровід вагітності та медична допомога при пологах – це одні з пріоритетних послуг, які оплачує держава в межах Програми медичних гарантій. Це означає, що прийоми лікарів у жіночих консультаціях, обстеження і низка аналізів протягом вагітності, а також медичні послуги під час пологів, мають надаватися пацієнткам безоплатно. На жаль, рівень обізнаності майбутніх мам про свої права на безоплатні послуги є незадовільним, що призводить до погіршення фінансового становища родин і виникнення таких негативних явищ, як приховані платежі і невиправдані «благодійні внески» протягом вагітності і пологів. Саме для того, щоб ознайомити вагітних і тих жінок, котрі планують вагітність, про безоплатні медичні послуги, створено чат-бот «Буду мамою».  

Чат-бот «Буду мамою» – це спеціалізований цифровий сервіс для вагітних, розроблений на основі відкритих даних Національної служби здоровʼя України. Він містить покроковий алгоритм щодо того, як отримати безоплатний супровід вагітності, медичну допомогу при пологах і неонатальні послуги. 

Жінка вказує свій тиждень вагітності, отримує перелік необхідних обстежень та аналізів згідно з її терміном і одразу знаходить найближчу жіночу консультацію чи пологовий будинок, де ці послуги надаються безоплатно (незалежно від прописки вагітної чи її фактичного місця проживання). Тобто кілька кліків – і купа збереженого часу, сил і грошей. 

 Над створенням боту працювала група кваліфікованих розробників, представники неурядових організацій і лікарі-акушери-гінекологи. Чат-бот також містить документи-пам’ятки, які допоможуть захистити права пацієнток на безоплатні медичні послуги, перелік «червоних прапорців» – симптомів, які вказують на необхідність термінового звернення до лікаря, поради, як зібратися у пологовий будинок, і багато іншого. 

Чат-бот доступний у популярних месенджерах – Telegram (https://t.me/IWillBeMother_bot) та Viber (https://viber.com/iwillbemother_bot ).

«Допомагати українцям лікуватися безоплатно – мета нашої громадської організації. Чат-бот «Буду мамою» – це новий проєкт на основі відкритих даних. Електронний помічник, який допоможе та підтримає вагітних жінок. Вони молоді, і часто спостереження вагітності є їхнім першим досвідом звернення до медичної системи. З «Буду мамою» це знайомство зорієнтує у можливостях безоплатної медичної допомоги ведення вагітності та пологів без міфів та стереотипів, знайде найкращий медичний заклад, розповість про медичну реформу, де пацієнтка та майбутні українці, їхні життя і здоров’я  є на першому місці», – говорить Наталія Гуран, голова ГО «Ліки Контроль».  

«Вагітність під час війни подвійне випробування. Вагітні особливо вразливі у цей непростий період, що позначається як на їхньому фізичному і моральному стані, так і на здоров’ї майбутніх малюків. Тому наше завдання об’єднати зусилля з громадою, органами державної влади, бізнесом, лікарями задля того, щоб допомогти жінкам надати кращий можливий старт у житті майбутнім українцям. Чат-бот «Буду мамою» один з важливих кроків на цьому шляху», – підкреслює Алеся Азарова, директорка благодійного фонду «280 днів».

«Демографічна криза, яка може бути спричинена війною в Україні, є серйозною загрозою для майбутнього нашої країни. Тому зараз дуже важливо підтримувати майбутніх мам. Розроблення чат-боту «Буду мамою» дасть змогу українським жінкам дізнатися про безоплатний супровід вагітності та пологів. Цей бот створено на основі відкритих медичних даних НСЗУ та у співпраці з лікарями. Тож ми впевнені, що він стане незамінним помічником для кожної жінки, яка планує народити в Україні», – говорить Михайло Корнєєв, керівник з розвитку сфери відкритих даних Міністерства цифрової трансформації України.  

«Здоров’я майбутніх мам та дітей – на першому місці в Програмі медичних гарантій. Починаючи з перших днів вагітності, всі необхідні медичні послуги для пацієнток оплачуються НСЗУ. Нам важливо, щоб кожна майбутня мама знала, що медична допомога протягом всього періоду вагітності, пологів та після народження малюка є безкоштовною. Всі необхідні консультації, обстеження та медична допомога входять до пакетів «Ведення вагітності в амбулаторних умовах», «Медична допомога при пологах» та «Медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках». Для того, щоб отримати медичну допомогу безкоштовно, необхідно, щоб лікарня мала відповідний договір з НСЗУ. Тому ми раді створенню чат-боту «Буду мамою», який допоможе майбутнім батькам швидко знайти лікарню та отримати безкоштовну медичну допомогу. Також ви завжди можете звернутися за допомогою до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77», – зазначила Наталія Гусак, голова Національної служби здоров’я України.

«Кожна жінка заслуговує на доступ до якісних медичних послуг під час вагітності та пологів, незалежно від її матеріального чи соціального статусу. За допомогою чат-боту «Буду мамою» ми допомагаємо українським мамам отримати легкий і безоплатний доступ до інформації про медичні послуги, якими вони можуть користуватися протягом усього періоду вагітності. Цей інноваційний проєкт є свідченням важливості співпраці між громадянським суспільством, урядом та міжнародними партнерами», – зазначив Анастас Бойко, керівник напряму електронних сервісів і відкритих даних USAID / UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/ TAPAS». 

«Про те, що тепер «гроші ходять за пацієнтом» чули всі. А ось те, що за ці гроші можна отримати безоплатну медичну допомогу на сучасному рівні у комфортних умовах, все ще викликає недовіру. Пологовий №1 продовжує розвінчувати міфи та з усією відповідальністю інформує вас про безоплатні медичні послуги з ведення вагітності та медичної допомоги при пологах», – говорить Наталія Гончарук, в.о. директора КНП «Київський міський пологовий будинок №1».    

Довідково: 

Проєкт зі створення чат-бота «Буду мамою» переміг у конкурсі грантів Open Data Services Support. Над розробкою працювали ГО «Ліки Контроль» та БФ «280 днів» у тісній співпраці з лікарями Київського міського пологового будинку № 1.

Проєкт створено за підтримки USAID / UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/ TAPAS» (http://tapas.org.ua/) і за сприяння Міністерства цифрової трансформації України. Партнер проєкту — Фонд Східна Європа

Інформаційні партнери проєкту: Міністерство охорони здоров’я України, Національна служба здоров’я України

ГО «Ліки Контроль» допомагає українцям лікуватися якісно та безоплатно, створює електронних помічників, які інформують пацієнтів на кожному кроці про можливості безоплатного лікування.

https://likicontrol.com.ua/ 

  

Благодійний фонд «280 днів» протидіє ускладненням вагітності в Україні і опікується вагітними жінками. Фонд підтримує пологові будинки і перинатальні центри із закупівлею обладнання і супутніх товарів, надає адресну допомогу вагітним, які опинилися у скруті через війну, а також реалізує інформаційні проєкти для майбутніх батьків.

https://www.280days.org/ 

СБУ повідомила про підозру послушнику УПЦ (МП) в Почаївській Лаврі, який виправдовував російську агресію

Експорт IT-послуг на початку 2023 року знизився на 16%