Два роки росія незаконно утримує у в’язниці першого заступника Голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла

Поділитися

Два роки тому в цей день відбулось незаконне затримання окупантами громадянина України, журналіста, першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла. Його затримали вдома одразу після повернення з участі в установчому саміті Кримської платформи 2021 року та безпідставно звинуватили у нібито “диверсії” на газопроводі в селі Перевальне разом з іншими активістами.

Затримали Нарімана безпосередньо за його участь в Кримській платформі та за стійку проукраїнську позицію, яку окупанти намагались так наполегливо зламати.

За попереднім “вироком” Нарімана Джеляла засудили до 17 років позбавлення волі з відбуванням у колонії суворого режиму та зобов’язали виплатити “штраф”. Цього року окупаційний суд завершив так званий розгляд апеляційної скарги на вирок у сфальсифікованій справі Нарімана Джеляла та братів Ахтемових. Терміни позбавлення волі окупаційний суд залишив без змін, однак посилив вирок першої інстанції тим, що зобов’язав утримувати незаконно засуджених перші три роки в тюрмі, а наступні — у колонії суворого режиму. Крім того, всі клопотання сторони захисту про виключення необґрунтованих доказів були відхилені.

В жахливих умовах ув’язнення, постійному психологічному та фізичному тиску, забороні відвідувань родичів, Наріман Джелял не дозволяє собі падати духом та продовжує бути прикладом нескореності для багатьох українців.

Його послання прямо зі стін в’язниці відгукуються в серці кожного українця. Будучи обмеженим у доступі до інформації, цього року перед третім самітом Кримської платформи Наріман висловив своє переконання в тому, що доля Криму і реальне становище окупованої території України – не локальна і навіть не регіональна проблема.

“Тривала неприхована збройна агресія росії проти України, а насправді проти існуючої системи міжнародно-правових відносин, про що привселюдно говорять у росії, тільки зміцнює цю мою впевненість. Тому відновлення територіальної цілісності України разом із Кримом – це питання міжнародної стабільності та безпеки”, – наголосив Наріман Джелял у своєму посланні до учасників цьогорічного Саміту.

Висловлюємо підтримку Наріманові та його сім’ї. Ми віримо, що невдовзі це беззаконня, що триває вже майже 10 років, закінчиться звільненням Криму. Завдяки ЗСУ, завдяки нашій спільній роботі, завдяки єдності нашого народу.

Крим – це Україна! Україна переможе!

Депутати пропонують прирівняти корупцію до державної зради

Красиві слова в англійській мові