Бюджет України у вересні. Що вдалося, а що ні – аналітичний огляд

Поділитися

У вересні надходження до загального фонду державного бюджету становили 144,1 млрд грн. Завдяки гранту від США в сумі 45,7 млрд грн вдалося перевиконати дохідну частину бюджету на 44,5%. Проте не вдалося виконати план податкових надходжень: планували зібрати 95,7 млрд грн, а фактично надійшло на 2 млрд грн менше.

Про це йдеться в щомісячному Бюджетному барометрі від Центру аналізу публічних фінансів та публічного управління Київської школи економіки (KSE) за вересень  2023 року.

Фактичний дефіцит державного бюджету залишається меншим, ніж планувалось. У  вересні він становив 87 млрд грн, за загальним фондом – 85,6 млрд грн, що в 1,8 рази менше планового показника. Це передусім наслідок того, що в планових показниках вся міжнародна допомога включена в фінансування дефіциту, а не в гранти.

Минулого місяця знову відбулося недовиконання планових показників за 4 із 7 основних податків. Меншими, ніж очікувалося, були надходження внутрішнього (-6,3 %) та «імпортного» ПДВ (-9,2 %), ПДФО (-10,1 %) і рентної плати (-13 %).

Водночас у вересні фактичні надходження з податку на прибуток підприємств (ПнПП) перевищили очікувані у 3,2 рази і сягнули 4,2 млрд грн. Підприємства, зокрема промислові, позитивно оцінюють результати своєї діяльності, тому можна очікувати подальшого перевиконання надходжень ПнПП.

Крім того, відбулося перевиконання плану надходжень від акцизного податку (+26,7%) та податків з міжнародної торгівлі, що на 12,0% вище від плану, як і у серпні. Це, ймовірно, пов’язано з більшим обсягом товарів, що підлягають оподаткуванню митом, у структурі імпорту у вересні.

Доходи Пенсійного фонду у вересні 2023 року збільшилися на 15,7% порівняно з аналогічним періодом минулого року – до 64,2 млрд грн. ПФУ також отримав з державного бюджету 1 млрд грн для виплати субсидій та оплати пільг на житлово-комунальні послуги, а з надходжень від ЄСВ 2,3 млрд грн на виплати з соціального страхування.

На фінансування пенсій було спрямовано 58,3 млрд грн, що на 8,8 млрд грн або на 17,8% більше, ніж в аналогічному періоді минулого року. Загальні видатки ПФУ у вересні 2023 року становили 62,1 млрд грн, що більше минулорічних на 12,3 млрд грн або 24,7%.

Депутатів ОПЗЖ вигнали з Київської облради. Чи надовго?

Кожна четверта справа по зрадниках і колаборантах передана до суду