Після повернення з війни до цивільного життя. Історія громадської організації, яка підтримує ветеранів та їхні родини

Поділитися

– Після повернення з війни… чи зможу я знайти себе у цивільному житті чи знайду в собі сили розпочати власну справу?
– Зможеш! Ми допоможемо, – саме так із впевненістю відповідають у ГО “Nomad.live”

Ця громадська організація — одна із тих, що перемогла у конкурсі проєктів Варто+ГО 2023” від Українського ветеранського фонду Мінветеранів.

Вони вже реалізують проєкт розвитку сімейного ветеранського бізнесу та бізнесу чинних військових та їхніх родин. Вони працюють. Вони допомагають. Вони надихають. Вони навчають та навіть водять у мандрівки в гори. Ба більше учасники навчальної програми  ГО “Nomad.live” вже показали результат – стали переможцями нашої конкурсної програми Варто: Золоті руки! Тож, з гордістю розповідаємо про наших переможців, які навчають наших майбутніх переможців.

Свій шлях допомоги ветеранам “Номад Лів” розпочали у 2015 році. Це був проєкт  «Психологічної реабілітації та взаємопідтримки для ветеранів та ветеранок». Від того часу цей проєкт умістив у себе більш ніж 100 заходів – походів у гори та сплавів на байдарках. Понад 1000 ветеранів та ветеранок зі всієї України пізнали неповторний дзен горетерапії та перебування в колі таких, як вони.

Те, що гори лікують, зрозумів засновник проєкту “Nomad.live” Віталій Дячук. Віталій доброволець, який повернувшись із зони бойових дій, взяв наплічник і пішов у Карпати. Як виявилось, це має просто магічну силу.

Окрім цього, для ветеранів та ветеранок, які втратили кінцівки теж впроваджували психосоціальну реабілітацію походами у гори. А у 2021 році ветерани та ветеранки, які втратили кінцівки покорили вершину Казбек висотою 5033 метри (Грузія).

Допомога у психологічній, ментальній реабілітації ветеранам, ветеранкам, особам з інвалідністю – це місія команди цієї громадської організації. Але цього року “Номад Лів” розширюють кордони своєї діяльності  та відтепер допомагатимуть розвиватись ветеранському підприємництву від старту до розвитку. Допомагають їм в цьому  партнери проєкту – громадська організація “PRO Women UA”. Саме вони  провели дослідження цільової аудиторії, виявили потреби щодо навчання та мережування серед бізнесів, створили методику та методологію навчання з розвитку сімейних бізнесів. А Український ветеранський фонд підтримує цю ініціативу.

“Ми орієнтуємо на можливості розвитку сімейної справи у форматі «екскомбатант + один з подружжя/член родини». Наша команда розуміє, що розвиток лише ветерана, без залучення до процесу його реінтеграції родини та партнерів, може мати або короткострокові результати, або не мати взагалі. Тому, на противагу великої кількості проєктів, направлених на навчання лише одного з родини, ми створюємо альтернативу”, – пояснює нам пані Ольга, менеджерка проєкту.

Що отримають ветерани/ки? Допомогу у пропрацюванні власних бізнес-ідей та перетворенні їх на дієві бізнес-плани.  Консультування та менторська підтримка ветеранів, ветеранок та їхніх сімей відбулася на навчально-спортивній базі зимових видів спорту “Тисовець” Мініоборони України.  Навчання+розвиток+краса Карпат – ось дієва формула. Важливо, що ветерани та ветеранки матимуть ще й потужний реабілітаційний ефект для учасників.

В рамках проєкту “Номад. Лів” проведуть не менше 3 таборів з менторами та психологами для не менше 60 військових та членів їхніх родин.
Програма «Розвиток сімейного бізнесу ветеранів/ок» складається з наступних блоків:

  • бізнес-табір в Карпатах протягом 7 днів;
  • менторські сесії;
  • робота з психологом;
  • допомога з подачами проєктних заявок на грантові та інвестиційні конкурси (вже маємо перших переможців, а ветерани-учасники проєкту є лідерами рейтингового списку).

Сама програма триває 6 місяців: бізнес-табір (7 днів) – щотижневі зустрічі з менторами онлайн – мастермайнди — щомісячні зустрічі з психологом онлайн — консультації по проєктній заявці (на вимогу).

Табори вже надихнули 60 ветеранів та ветеранок з усієї країни. До їх числа можете долучитись і ви. Всі заходи доступні для ветеранів та ветеранок, одного з подружжя та їх партнерів/ок за попередньої реєстрації на сторінках соціальних мереж “Nomad.live” та в групах з можливостями в телеграмі.

Чи сниться твоєму головреду реклама онлайн-казино?

Рекомендації щодо вибору навушників для геймінгу