Українці користуються російськими фінансовими додатками навіть цього не розуміючи

Поділитися

Такий головний висновок отримали автори дослідження популярних фінансових застосунків. Дослідження провели стартапу Saldo Apps та аналітичного сервіс для мобільних аплікацій ASObot, що належить групі IT-компаній Netpeak Group.

Загалом автори дослідження виявили понад тисячу застосунків, які працюють з персональними фінансами. Біля 10% (тобто біля сотні) з них популярні в Україні. Для аналізу автори дослідження агрегували дані про походження цих додатків, статистику щодо інсталяцій, інформацію про доходи їх розробників. За даними авторів звіту, майже 50% нових інсталяцій фінансових додатків стосуються застосунків, які можна ідентифікувати як російські відповідно до країни походження. В компанії ASObot пояснили таку ситуацію тим, що українці не знають про походження цих застосунків і не розуміють, що вони використовують російські додатки.

Автори дослідження підкреслюють додаткову небезпеку у використанні таких інструментів – вона полягає у тому, що українці передають свої персональні дані таким інструментам. Якщо пригадати, що російські закони вимагають розміщення серверів для даних російських користувачів на території Росії, то можна припустити, що й дані українців так само фізично знаходяться у Росії. А це не лише відомості про персональні фінанси, але й, наприклад, інформація про донати ЗСУ.

Для кращого розуміння того, з якими додатками ви маєте справу, можна скористатись таблицею.

В ній агреговано всі відомості про популярні фінансові застосунки, проаналізовані експертами ASObot та Saldo Apps. В колонці RU/Non-RU цієї таблиці вказано країну походження.

Раніше «Інтернет свобода» розповідала про те, що російські окупанти вимагають встановлювати власний месенджер школярів та вчителів шкіл на окупованих територіях. Як думаєте, для чого такий тотальний контроль?

ТОП 10 Найкращих незвичайних ігрових слотів

Как обменять Приват24 (UAH) на криптовалюту Dogecoin (DOGE)