Майстри з Тернополя представили виставку різдвяного декору та шопок у “Софії Київській”

Поділитися

У Національному заповіднику «Софія Київська» триває виставка від етномайстерні з Тернополя «Коза Дереза». Відвідувачі можуть побачити у пам’ятці архітектури «Хлібня» виготовлені майстрами вироби

У стінах національного заповідника «Софія Київська» замайоріли прилавки зі строкатою різдвяною атрибутикою та модерновими шопками. У традиційному галерейному форматі виставка стала можливою завдяки співпраці тернопільської етномайстерні «Коза Дереза» та співробітників заповідника. Представлена колекція шопок та різдвяного декору вирізняється тим, що виготовлена вручну, а їхньою основою є природні матеріали, як-от тирса, бавовна, клейова суміш на основі пшеничного борошна, лушпиння зернових та гречаних — це робить їх безпечними для дітей та довкілля. Триматиме мистецька ініціатива до 9 січня.

«Дуже приємно, що ми маємо честь розповісти про Різдво завдяки виробам майстерні, адже це свято, яке у році найважливіше для нашої родини та команди. Радію, що такий формат відгукується відвідувачам — це спонукає їх берегти традиції, переосмислювати автентику та плекати пам’ять поколінь», — поділилась Вікторія Колодій, ідейниця та засновниця етномайстерні.

Впродовж 14 років етномайстерня «Коза Дереза» займається крафтярством. Поєднуючи автентику та сучасні віяння, майстри відкривають Україну світу завдяки мистецтву. Вже 5 років поспіль вироби майстерні обирали у франкфуртську тренд-зону «Christmas word», крім того команда щорічно презентувала колекції на виставках закордоном, як-от у Франції, Німеччині, Великобританії, США, Японії та інших країнах.

«Неможливо змусити іноземців прочитати багатотомну історію України, але коли вони бачать винятковий український крафт, то це спонукає їх більше дізнатись про нашу [українську] культуру», — додає пані Вікторія.

Окрім виставки, тернопільські майстри всередині собору Софії Київської  прикрасили ялинку колекцією «Від Романа до Йордана». Ці іграшки об’єднують такі знайомі для українців дійства зимового циклу — таємниче гадання на Андрія, Миколая з гостинцями, обряд водіння Кози, біблійну історію про народження Ісуса, гуляння з колядою, ошатно вбрану Маланку та Водохреще

Від початку року міграційна служба Тернопілля переслала паспорти українцям у 30 країн

“Третя платіжка” за газ. Чого очікувати українцям?