Моржування: користь чи шкода?

Поділитися

Усі люди обирають різні види відпочинку: одні стрибають з парашутом, інші вишивають хрестиком, а хтось занурюється в льодяну воду взимку. Моржування — не просто хобі чи вид спорту, це практика здорового способу життя та загартовування. Проте, як і в будь-якому виді занять, існують певні ризики, які варто враховувати. Якщо не дотримуватися простих правил, можна негативно вплинути на власне здоров’я.

Різниця між моржуванням та зимовим плаванням

Існує певна різниця між моржуванням та зимовим плаванням. Моржування — короткочасне поглиблення в воду з метою тренування та зміцнення організму. А зимове плавання — вид спорту. Учасники зимового плавання подолають відстані в холодній і льодяній воді, вдосконалюючи свою швидкість, техніку та витривалість. Обидва види можуть стати справжнім, хобі як гра в онлайн казино на Elslots бонуси.

Ці поняття часто змішують у повсякденному житті та журнальних статтях. Англійською мовою взагалі немає терміну “моржування”, тому для опису цього виду активності використовують терміни “winter swimming” (плавання відкритими водоймами та басейнами взимку) або “ice swimming” (плавання в воді із температурою нижче 5 °C). Цей вид плавання особливо популярний у північних країнах, таких як:

  • Фінляндія;
  • Швеція;
  • Данія;
  • Норвегія.

Експерти навіть відзначають такий момент, що моржування здатне підняти настрій людини.

Переваги моржування

Моржування може мати кілька корисних властивостей, які важко не відмітити. Плавання та короткочасне занурення в холодну воду виявляють позитивний вплив на настрій, навіть допомагаючи в боротьбі з депресією. Крім того, регулярне плавання в холодній воді може зменшувати симптоми депресії та тривожності. Деякі вчені вважають, що така активність активізує симпатичну нервову систему, сприяючи мобілізації організму під час стресу. Навіть до того, вона може збільшувати вміст β-ендорфінів у крові, що поліпшує самопочуття та має знеболювальний ефект.

Дослідження 2023 року виявило, що коротке занурення в холодну воду впливає на роботу мозкових мереж, що може призводити до відчуття бадьорості, активності та зменшення нервозності. Моржування також може балансувати гормони, сприяючи виробленню гормону адипонектину, який захищає від інсулінорезистентності, діабету та інших захворювань, і впливати на втрату ваги. Хоча ці висновки є результатом певних досліджень, важливо враховувати, що можуть знадобитися подальші наукові дослідження для підтвердження.

Податкові відрахування та способи заощадження

Як самостійно створити аромасвічку — декілька порад