Як ветерани реінтегруватимуться через бізнес

Поділитися

Народні депутати, спільно з профільними міністерствами, Українським ветеранським фондом та ветеранами-підприємцями обговорили механізми й засоби, які допоможуть захисникам та захисницям реінтегруватись через власний бізнес.

Відповідні напрацювання озвучені на засіданні Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів. Зокрема, обговорювався законопроєкт “Про ветеранське підприємництво”, а також механізми працевлаштування ветеранів.

“Ставимо ціль, аби можливості фінансування ветеранського бізнесу були закріплені не тільки на рівні підзаконних актів, а й на рівні закону. Усі ці можливості повинні бути закріплені у законі “Про ветеранське підприємництво”, — каже Тетяна Бережна, заступниця міністра економіки України.

За словами заступниці міністра, станом на сьогодні 116 ветеранів та ветеранок отримали від Мінекономіки гранти на розвиток бізнесу, у розмірі до 1 мільйона гривень. 109 млн гривень виділено на гранти для ветеранського бізнесу у 2024 році.

“Український ветеранський фонд має дві програми підтримки ветеранського бізнесу: відшкодування витрат (20 тисяч) і конкурсні програми (від 500 тисяч до 3 млн грн). Наш досвід свідчить, що треба стимулювати ветеранський бізнес, підтримувати його, щоб він був легальним. Демонструвати, що з державою насправді працювати не тяжко, просто треба дотримуватися правил. Крім того, стимулюючи ветеранський бізнес, ми можемо зменшити рівень безробіття серед ветеранів, адже дуже часто ветерани працевлаштовують ветеранів”, — розповіла Руслана Величко-Трифонюк, виконуюча обов’язки Виконавчої директорки Українського ветеранського фонду.

З жовтня 2022 та на кінець 2023 року УВФ підтримав 508 ветеранських бізнесів. Проєкти — переможці ВАРТО — це майже 293,8 млн гривень, за програмою відшкодування на ветеранський бізнес виплачено 6,4 млн гривень.

“IREX від початку долучена до роботи над законопроєктом. Ми маємо чіткі і зважені підходити до думки усіх стейкхолдерів, особливо якщо ми говоримо про ветеранську спільноту. Тому що нічого для нас без нас. Усі наші активності підтримки ветеранського бізнесу мають бути спрямовані на збільшення держбюджету, бо з нього виділяються кошти на обороноздатність. Ветеран, який є ФОПом — потребує підтримки. Водночас він сам має робити вибір — користуватися чи не користуватися цими можливостями”, — каже Костянтин Татаркін, ветеран, представник міжнародної організації IREX.

Під час засідання комітету відзначили важливість доступу до можливостей фінансування бізнесу для родин загиблих. Говорили також про необхідність запровадження освітніх проєктів, які стосуються ведення бізнесу, для родин загиблих військовослужбовців.

Головне із проєкту закону “Про ветеранське підприємництво”:
Особливі податкові умови для стимулювання підприємництва.
Пріоритетне залучення ветеранського бізнесу для виконання науково-технічних та соціально-економічних програм.
Кредитування та інші позики
Підвищення кваліфікації кадрів для ветеранського бізнесу.
Спрощення дозвільних процедур для ветеранського бізнесу.
Просування робіт, послуг ветеранського бізнесу на зовнішні ринки.
Залучення міжнародних інвестицій у ветеранські бізнес-проєкти.
Стимулювання розвитку соціального підприємництва.

“Варто підійти з конструктивом до доопрацювання законопроєкту “Про ветеранське підприємництво”. Для ветеранів маємо створювати можливості, а не для якихось особистісних, залаштункових цілей”, — зауважила Юлія Коваленко, учасниця робочої групи, яка працювала над законопроєктом “Про ветеранське підприємництво”.

Шукаєш роботу лікаря? Є вакансії в Тернополі із зарплатою до 25 тисяч гривень

Як отримати електронний рецепт ліків?