Чому улюбленцю може бути необхідна зміна корму

Поділитися

Правильне харчування допомагає підтримувати здоров’я котів та собак, надає їм необхідну енергію, розвиває м’язи та підтримує імунітет. Водночас незбалансований корм або той, що не відповідає потребам тварини, може зашкодити її здоров’ю. В такому разі власнику слід змінити раціон улюбленця. Для правильного переходу тварини на інший корм Олександр Айшпур, кандидат ветеринарних наук, фахівець з навчання Royal Canin підготував короткий гайд. 

Коли потрібно змінити раціон для улюбленця

Найбільш поширеними причинами необхідності зміни корму є:

  • несистематичні розлади травлення;
  • погане поїдання корму;
  • алергічні реакції;
  • вік тварини (наприклад, перехід від корму для кошеняти/цуценяти до корму для дорослого кота/собаки);
  • стерилізація тощо.

Активність домашньої тварини також може підштовхнути власника змінити раціон улюбленця. Адже активні собаки, а тим більше ті, які займаються певним видом спорту, потребують більше калорій, ніж менш рухливі улюбленці. Відповідно їм необхідний раціон, що містить більше енергії, із високим вмістом білка (щонайменше 28%).

«Якість корму та рівень активності тварини – не єдині причини переходу на інший раціон. Харчування необхідно змінювати відносно віку улюбленця, наявності певних хвороб, вагітності або стерилізації. Іноді це досить непросто: деякі домашні тварини, особливо коти, можуть бути перебірливими в кормі або є неофобами – їм складно пробувати щось нове. Ключовим прийомом для успішного переходу на інший корм є поступовість в зміні харчування. Це дозволяє уникнути розладів травлення та зайвого стресу у тварини»,  — зазначив Олександр Айшпур. 

Як правильно перейти на новий раціон

Перехід на новий раціон має бути поступовим при кожній зміні корму, незалежно від віку тварини, – як у цуценят або кошенят, так і у дорослих улюбленців. Заміну раціону необхідно проводити протягом тижня, поволі збільшуючи частку нового корму в старому:

 

  • 1-2 день: 75% старого раціону + 25% нового;
  • 3-4 день: 50% старого раціону + 50% нового;
  • 5-6 день: 25% старого раціону + 75% нового;
  • 7 день і далі: 100% нового раціону.

 

Така методика забезпечує перехід тварини на новий раціон із мінімальним стресом. Протягом цього часу необхідно слідкувати за вагою та самопочуттям улюбленця. Якщо з’явились симптоми хвороби або нездужання, господарю слід виключити новий корм із раціону та проконсультуватись з ветеринарним лікарем. 

Впродовж кількох тижнів після переходу правильний корм почне впливати на організм улюбленця. Власник помітить це неозброєним оком, адже тварина стане жвавішою та більш грайливою, у неї з’явиться здоровий апетит, шерсть набуде природного блиску та будуть відсутні розлади травлення.

На Тернопільщині СБУ повідомила про підозру проросійському пропагандисту

Гранти на навчання та зміни у тестах: що чекає на абітурієнтів у вступній кампанії 2024