Оскар 2024: хто переможе?

Поділитися

У неділю, в ніч з 10 на 11 березня відбудеться 96-та церемонія премії Оскар. В одній з номінацій за перемогу цього разу боротиметься український фільм “20 днів у Маріуполі”УП.Культура в текстовому форматі оголошуватиме переможців премії та вдоліватиме за українську стрічку.

Традиційно вручення відбуватиметься в театрі Долбі в Лос-Анджелесі. За місцевим часом подія розпочнеться о 16:00, в Україні – о 01:00.Ведучим “Оскара” буде американський комік і телеведучий Джиммі Кіммел. Він проводить подію вже вчетверте – раніше він робив це у 2023, 2018 та 2017 році. Переможців оголошуватимуть зіркові актори та дієвці кіно, зокрема: Зендея, Стівен Спілберг, Ніколас Кейдж, Раян Гослінг, Аль Пачіно та інші.Вже вдруге відповідальність проводити трансляцію головної кінопремії року лишається за Суспільне Культура. Трансляція червоної доріжки розпочнеться о 00:30 за київським часом. Вже о 01:00 відбудеться початок церемонії нагородження.

Цьогоріч коментаторкою події стане кінокритикиня, артоглядачка “Еспресо” та “Детектора медіа” Лєна Чиченіна.

“Вважаю, що головним моїм завданням буде не заважати глядачам слухати ведучого премії, спікерів та переможців, яких перекладатимуть колеги. Я ж намагатимуся якомога лаконічніше та інформативніше розповідати, хто всі ці люди і яким був їхній шлях до цієї церемонії”, — розповіла кінокритикиня.
За перемогу у 2024 році змагається документальна стрічка “20 днів у Маріуполі” Мстислава Чернова, Євгена Малолєтки і Василіси Степанової. Фільм представлений у категорії “Найкращий документальний фільм”.
“20 днів у Маріуполі” має високі шанси на перемогу цього року. Раніше стрічка здобула нагороду британського аналога “Оскара” – кінопремії BAFTA і приз глядацьких симпатій фестивалю Санденс. Крім того, на початку 2024 року Мстислава Чернова відзначили премією Гільдії режисерів США за “видатні режисерські досягнення в документальному кіно”.

У своїй категорії фільм має таких конкурентів:

Бобі Вайн: Народний Президент (Bobi Wine: The People’sPresident);
Вічна пам’ять (The Eternal Memory);
Чотири дочки (Four Daughters);
Вбити тигра (To Kill a Tiger).
Хто має найвищі шанси на перемогу премії “Оскар”
Найбільшу кількість номінацій отримав фільм Крістофера Нолана “Оппенгеймер”, він претендує на перемогу в 13 категоріях. На другому місці знаходиться стрічка грецького режисера Йоргоса Лантімоса “Бідолашні створіння” з 11 номінаціями. Драма Мартіна Скорсезе “Вбивці квіткової повні” має 10 номінацій, а “Барбі” Гретти Гервіг – 8.

Звання найкращого фільму в 2024 році мають шанси здобути:

Американське чтиво (American Fiction);
Анатомія падіння (Anatomy of a Fall);
Барбі (Barbie);
Залишенці (The Holdovers);
Вбивці квіткової повні (Killers of the Flower Moon);
Маестро (Maestro);
Оппенгеймер (Oppenheimer);
Минулі життя (Past Lives);
Бідолашні створіння (Poor Things);
Зона інтересу (The Zone of Interest).

У москві на 10 днів ув’язнили студента, який назвав свою Wi-Fi мережу “Слава Україні”

Сумний понеділок у Великогаївській громаді