Як часто жінці потрібно відвідувати гінеколога?

Поділитися

Регулярні відвідування лікаря-гінеколога – запорука міцного здоров’я жінки, можливість виявлення захворювань на ранній стадії.
👩‍⚕️ На жаль, в Україні залишається актуальною проблема пізнього звернення жінок до гінеколога. До лікаря йдуть в основному коли вже «не під силу» терпіти, і це часом тягне досить негативні наслідки. Регулярні відвідування лікаря-гінеколога – запорука міцного здоров’я жінки, можливість виявлення захворювань на ранній стадії, а значить, і успішного лікування.
🤔 Як часто потрібно ходити до гінеколога?
🟢 Перший похід до гінеколога
Якщо говорити про «дорослу» гінекологію, то перший похід до лікаря повинен бути відразу після менархе (перших місячних). Це дуже важливо для молодої дівчини як в психологічному плані, так і з медичної точки зору. Гінеколог проводить огляд на наявність будь-яких відхилень, пояснює, як поводитися в тій чи іншій ситуації, розповідає про планові консультаціях в майбутньому. Відповідно до міжнародних рекомендацій, жінка повинна проходити профілактичний огляд у гінеколога хоча б 1 раз на рік.
🟢 Після початку статевого життя
З початком статевого життя гормональний статус жінки змінюється, іноді це може викликати ті чи інші проблеми зі здоров’ям. Вкрай важливо своєчасно скоригувати виявлені порушення, які в майбутньому можуть викликати ускладнення. Крім того, в цей період Ви можете попросити лікаря підібрати оптимальний варіант контрацепції на підставі особливостей статевого життя.
🟢 Обстеження після 45 років
45 років – це середній вік в Україні, коли у жінки настає менопауза, а за нею клімактеричний період. У цей час збільшується ризик розвитку міоми матки, кіст яєчників, а також онкологічних захворювань, таких, як рак шийки матки. Огляд на кріслі, УЗД малого таза і молочної залози, цитологічне дослідження – той мінімальний діагностичний перелік, який має пройти жінка один раз на рік в цьому віці.
🧏‍♀️ Чому важливо регулярно ходити до гінеколога?
Отже, які висновки ми можемо зробити?
🔸 Гінеколога потрібно відвідувати 1 раз в рік (для профілактики), а також при самостійному виявленні підозрілих симптомів;
🔹 Профілактичні огляди – основа ранньої діагностики всіх видів гінекологічних захворювань;
🔸 У різному віці причини відвідування гінеколога різняться;
🔹 Відкладання власних проблем в довгий ящик – це величезний ризик для здоров’я і життя жінки.

Коли краще йти до гінеколога – плануємо візит правильно 📋
📝 Підбираючи зручну дату відвідування жіночого лікаря, потрібно орієнтуватися на менструальний цикл. Найкраще робити це незабаром після завершення менструації – у цей період тканини ендометрію оновлюються, і діагностика буде більш інформативною. Коли йти до гінеколога після місячних? Ідеальним часом вважається 7-10 день циклу.
💁‍♀️ Як підготуватися до прийому
Перед прийомом прийміть душ, проте не варто використовувати засоби для інтимної гігієни. Це може призвести до вимивання мікрофлори, що своєю чергою стане причиною непевності результатів аналізів. Так само не робіть спринцювання.
👉 За 2-3 дні до відвідин гінеколога бажано не жити статевим життям. Це також може вплинути на результати аналізів. Те саме стосується й здачі аналізів на гормональний фон.
Безпосередньо перед оглядом бажано сходити до вбиральні, щоб сечовий міхур був пустим.
💁‍♀️ Перші дні після закінчення менструації – найоптимальніший час для відвідування лікаря. Під час менструації огляди не проводяться, крім невідкладних випадків, різкого болю або сильних кровотеч.
Десять причин відвідати гінеколога
🟢 1. Хоча б раз на рік необхідно проходити профілактичний огляд жіночих статевих органів та молочних залоз🌸. Обстежуємося не для того, аби виявити недуги, а щоб переконатися у їхній відсутності, впевнено планувати подальше життя. Втім, візит до гінеколога один раз на рік ― це мінімум, адже постійно виникає потреба щось з’ясувати: турбує дискомфорт після статевого акту; стали ряснішими виділення; день вінчання співпадає з місячними і т. д. Головна умова ― взаємодовіра у стосунках із лікарем.
🟢 2. Необхідно правильно вибрати метод контрацепції. Не користуйтеся порадами подруг, які знають, як не «залетіти». Лікар допоможе підібрати той метод захисту, який найкраще підходить саме вам, не зашкодить організму, а, виконуючи контрацептивну функцію, позитивно впливатиме на ваше здоров’я. Таким чином зможете жити без страху, зміцнюватимете стосунки з коханою людиною.
🟢 3. Важливо своєчасно діагностувати та пролікувати гінекологічні захворювання, що дасть змогу уникнути хірургічного втручання. Наприклад, якщо виявити міому тіла матки на ранньому етапі, то можна обійтися консервативним лікуванням. Стосується це і деяких інших доброякісних новоутворень, яких можна позбутися без операції.
🟢 4. Для багатьох сімей сьогодні є дуже болючою проблема непліддя. Вчасне обстеження подружньої пари дає можливість виявити і вчасно усунути фактори, які не дають змоги відчути щастя материнства.
🟢 5. Лікар допоможе оцінити резерв яєчників, щоб ви не запізнилися із народженням дитини. Деякі жінки іноді відкладають це, плануючи появу первістка після 30 ― 35 років. У такому випадку важливо визначити резерв яєчників, пройти гормональне та ультразвукове обстеження і прислухатися до поради фахівця.
🟢 6. Украй важливою є своєчасна діагностика статевих інфекцій, які можуть не турбувати жінку (папілома–вірус, гарднерельоз, хламідіоз, мікоплазмоз, уреоплазмоз), але при цьому підступно підточують її здоров’я.
🟢 7. Гінеколог може продовжити молодість жінки. Кожна з нас мріє якомога довше залишатися привабливою. А це у значній мірі залежить від способу життя, гормонального балансу жіночого організму. Вчасна гормональна корекція відтермінує неприємні вікові зміни.
🟢 8. Є шанс зберегти фігуру стрункою. Після 40 жінкам важче схуднути. І знову ж таки кваліфікований гінеколог, проаналізувавши гормональні зміни у вашому організмі, може зарадити появі зайвих кілограмів.
🟢 9. Відвідуючи лікаря, можна запобігти онкологічним захворюванням, своєчасно виявивши фонові та передракові стани, які переважно ніяк не проявляють себе. Правильно підібране лікування, контроль за станом здоров’я жінки перериває ланцюг подальшого розвитку недуги.
🟢 10. Виявлення злоякісних патологій на ранніх етапах розвитку захворювання, максимально ефективне, комплексне лікування забезпечує подальше тривале, якісне життя пацієнта. У таких випадках недопустимим є самолікування, прийняття самостійних рішень щодо подолання недуги. Гінекологу необхідно довіряти, прислухатися до його думки, з ним необхідно ділитися усіма сумнівами, тривогами, що стосуються здоров’я.
Коли потрібно негайно звертатися до гінеколога 👩‍⚕️
🧍‍♀️ Жіноче здоров’я дуже важливе для кожної дівчини та жінки, адже від нього залежить загальний стан організму. Крім того, деякі хвороби можуть протікати безсимптомно. Саме тому важливо регулярно відвідувати лікаря.
💁‍♀️ Запам’ятайте ці пункти
📌 Зміна характеру виділень з неприємним запахом, які викликають дискомфорт чи свербіж.
📌 Біль внизу живота не під час менструації.
📌 Почервоніння та свербіж в ділянці статевих органів.
📌 Кров’янисті виділення не під час менструації.
📌 Біль/дискомфорт під час статевого акту.
📌 Зниження статевого потягу та відсутність оргазму.
📌 Нерегулярні менструації.
📌 Відсутність менструацій довше 2-3 місяців.
📌 Рясні менструації.
📌 Перед плануванням вагітності для оптимальної підготовки.
📌 При відсутності вагітності впродовж року або пів року у віці понад 35 років за умови регулярного статевого життя без застосування контрацепції
📌 Необхідність обрати/змінити метод контрацепції
📌 Раз на рік з метою профілактичного огляду, навіть за відсутності скарг.
👩‍⚕️ Кожна жінка в будь-якому віці повинна проходити консультацію гінеколога один раз в 6-12 місяців навіть за відсутності скарг.
За яких симптомів потрібно пройти обстеження у гінеколога❓
☝️ Навіть якщо ви проходите огляди за графіком, бувають ситуації, коли потрібно терміново перевіритись у лікаря. Ось основні причини звернутися до гінеколога якомога раніше:
🔸 порушення менструального циклу;
🔹 підозрілі вагінальні виділення;
🔸 кровотечі поза циклом;
🔹 болі внизу живота – тягнучі колючі, переймоподібні, ріжучі тощо;
🔸 відсутність зачаття при активних спробах завагітніти;
🔹 асиметрія та припухлість живота;
🔸 свербіж та печіння в промежині;
🔹 біль та дискомфорт під час сексу;
🔸 новоутворення на зовнішніх статевих органах (папіломи, бородавки);
🔹 припливи холоду та спеки;
🔸 підвищена температура на фоні болю в малому тазі.
👩‍⚕️ Ігнорування цієї симптоматики може мати серйозні наслідки для жінки. Особливо це стосується жінок дітородного віку, які бажають зачати дитину. Але й для тих, хто не має таких планів, запускати недуги малого тазу дуже небезпечно. Адже деякі процеси можуть переродитися на ракові пухлини, які несуть пряму загрозу життю.
🤔 Про які захворювання свідчать ці симптоми❓
Описані вище симптоми можуть бути ознаками:
📌 кісти яєчнику;
📌 ендометріозу;
📌 міоми матки;
📌 поліпів матки;
📌 синдрому полікістозних яєчників (СПКЯ);
📌 інфекцій статевих органів;
📌 внутрішньоматкової вагітності;
📌 менопаузи;
📌 злоякісних новоутвореннях статевих органів.
📝 Без правильного лікування ці патології можуть призвести до серйозних наслідків. Тому не відкладайте візиту до лікаря.

СБУ викрила нові “схеми для ухилянтів”

Україну очікує неймовірна інфляція: депутати хочуть збільшити майже у 10 разів допомогу при народженні дитині