Що робити коли вас вкусив кліщ?

Поділитися

В Україні розпочинається сезон кліщів, тому ділимось порадами експерта про те, що робити, коли вас вкусив кліщ

Наразі теплішає та починається “сезон кліщів”. В цей період люди полюбляють відпочивати на природі, саме тому з’являється ризик укусу кліща. Лікар Тарас Жиравецький розповів, як слід діяти у випадку укусу.
При укусі кліща:

1. Аналіз крові для діагностики найпоширеніших інфекцій, які переносять кліщі.

Потрібно виконувати аналіз крові на виявлення антитіл до борелій. Деколи аналіз краще повторити кілька разів у динаміці. Кліщ може бути неінфікований бореліями, тоді вам пощастило, або другий варіант – кліщ інфікований бореліями (одним видом чи кількома).

Якщо кліщ інфікований бореліями тоді необхідно відразу звернутись до лікаря інфекціоніста чи ревматолога для проходження профілактичного лікування. Захворювання дуже підступне і може протікати без шкірних змін або розвиватись через кілька років після укусу кліща. Тому краще звернутися до спеціалістів якомога швидше.

Зараз поширюється інформація серед пацієнтів, що навіть, якщо вам лікар встановив діагноз бореліоз і підтвердив це відповідними аналізами, то ліків приймати не потрібно, бо борелії самі зникнуть з організму.

Хочу вас попередити, що це фейк, але якщо ви будете вірити чуткам, а не медикам, то можете залишитись інвалідом.

2. Дослідити кліща на наявність інфекцій, які він може переносити.

Якщо кліщ інфікований, то лікар призначить вам відповідне лікування. Тому що борелія це бактерія-спірохета, є висока ймовірність передачі цієі бактерії від мами до дитини трансплацентарно, під час годування грудним молоком, переливанням донорської крові та статевим шляхом.

Відомою бактерією-спірохетою є також treponema pallidum, яка викликає сифіліс. Кому цікаво, можете почитати додаткову інформацію про хворобу Лайма.

Хвороба Лайма (інші назви — бореліоз, Лайм-бореліоз, системний кліщовий бореліоз) — це природно-осередкова інфекційна хвороба з групи бактеріальних зоонозів, яка спричинюється бореліями комплексу Borrelia burgdorferi sensu lato, передається кліщами й характеризується переважним ураженням шкіри у вигляді мігруючої еритеми, а також нервової системи, опорно-рухового апарату і серця.

Поширена у Північній Америці та Європі, і є другою за швидкістю зростання інфекційна хвороба в США після ВІЛ-інфекції. Хвороба Лайма може проявлятися в численних місцях в тілі, особливо на шкірі, нервовій системі, в суглобах і серці. Хвороба може стати хронічною. Іноді інтервали між окремими фазами захворювання є довгими і безсимптомними.

3. Після дослідження кліща проконсультуватись з лікарем для подальших кроків.

Яким буде курс гривні у найближчі місяці?

Як правильно підготуватися до здачі крові: поради для батьків маленьких пацієнтів