Діяльність енергетичного комплексу України в умовах російського вторгнення: як це бачать українці

Поділитися

На тлі масованих ударів росії по українським енергетичним об’єктам, Соціологічною групою «Рейтинг» було проведене опитування щодо роботи енергетичного комплексу України, спрямоване на дослідження обізнаності, оцінок та планів українців у контексті енергоспоживання.
Обізнаність щодо ситуації в енергетиці

Близько 80 % опитаних знають про удари по енергетичним об’єктам, з них 38 % добре поінформовані, 43% поінформовані частково, 12 % знають дуже мало. Нічого не знають про удари 6 %. Мешканці міст та центральних областей мають вищу обізнаність.
Більше половини (57%) респондентів зустрічали в мережі фото-, або відеоматеріали, які демонструють масштаб руйнувань енергетичних об’єктів. Опитані з міст та більш забезпечені групи зустрічали такі матеріали частіше.

Оцінка ситуації з енергопостачанням

Третина опитаних (35 %) вважають, що енергетична інфраструктура повністю витримує виклики у формі ракетних ударів, натомість більшість (56 %) — вважають, що витримує частково; ще 4 % оцінюють ситуацію як дуже критичну.
Для 54 % опитаних ситуація з неперервним електрозабезпеченням є скоріше хорошою, відключення не відбуваються. Натомість 41 % опитаних зазначили, що відключення відбуваються зрідка. Про погану ситуацію зазначають 4 %. Опитані зі східних областей зазначають про відключення найчастіше — 17 % відповіли, що відключення відбуваються часто або постійно.
74 % респондентів вважають, що ракетні удари по енергооб’єктам є довгостроковою стратегією рф, спрямованою на руйнування української енергетики.
76% респондентів чули про заклики представників енергетичної галузі до зменшення споживання електроенергії в пікові години.
Дві третини опитаних вказали, що стабільне забезпечення електроенергією є важливим для них, проте є можливість терпіти короткочасні перебої. Ще 27 % зазначили, що стабільне енергозабезпечення є надзвичайно важливим для них. Лише 7 % відповіли, що стабільне енергозабезпечення не є важливим і вони готові терпіти довготривалі перебої.
Якщо ситуація з енергозабезпеченням буде погіршуватись, 54 % опитаних планують використовувати power bank-и, 43 % — альтернативні джерела енергії. Пунктами незламності планують скористатися 22 %, послугами громадських місць — 19 %. 5 % розглядають можливість зміни місця проживання в межах України, ще 4 % планують виїхати за кордон у випадку погіршення енергозабезпечення.
Містяни, молодші та заможніші опитані частіше за інші групи зазначають про плани використання індивідуальних накопичувачів енергії. Альтернативними джерелами енергії планують активніше користуватися опитані із Центру та Заходу, мешканці сіл. Звернення до Пунктів незламності чи громадських місць частіше відзначали мешканці міст та менш забезпечені.
Відновлення енергетичної інфраструктури

70% опитаних вважають, що минулорічне підвищення тарифу дозволило відновити на належному рівні пошкоджені об’єкти енергетичної інфраструктури. На питання про те, чи були відновлені потужності протягом минулого року, 59 % респондентів відповіли, що інфраструктура була відновлена на достатньому рівні, 11 % — що відновлена повністю.
На думку 41 % респондентів, всю енергетичну інфраструктуру потрібно відновлювати вже зараз. 52 % вважають, що наразі відновлювати потрібно тільки найважливіші об’єкти, а решту — після війни.
Ставлення до підвищення тарифів

Більше половини (55%) опитаних з розумінням ставляться до підвищення тарифів з метою забезпечення ремонту зруйнованих об’єктів інфраструктури. Разом з тим, 40 % вважають, що підвищувати тарифи не треба, навіть за умов погіршення ситуації з електропостачанням.
Більшість респондентів (67 %) погоджуються з тим, що у випадку підвищення тарифів незахищені верстви населення мають отримати допомогу від держави. Близько чверті (26 %) з цим не погоджуються.

Змінити професію й поїхати працювати сільським учителем

Топ-5 правил при виборі корпоративного подарунка