Іспити з історії та Конституції України – аналітики пояснюють процедуру отримання українського громадянства

Поділитися
Уряд затвердив порядок, згідно з яким відбуватимуться іспити на отримання українського громадянства. До іспиту з української мови додали тестування з основ Конституції та історії України. Постанова вже набула чинності.
Іспити мають скласти іноземці, особи без громадянства й ті, хто отримав український паспорт  “авансом” – з умовою пройти тестування після появи відповідного механізму (таку можливість отримали люди, які служать за контрактом в ЗСУ або мають значні заслуги перед країною).
“Знання Конституції та історії України сприятиме інтеграції нових громадян в українське суспільство, допоможе зрозуміти його культурні та історичні особливості, сприятиме формуванню почуття приналежності до країни”, – переконана аналітикиня Центру спільних дій Ірина Корженкова.
Від іспитів звільняються недієздатні особи. Також їх не складатимуть люди з інвалідністю та психічними розладами, що підтверджуються медичним висновком.
Як відбуватиметься іспит? Спочатку претендент на український паспорт реєструється через електронний кабінет і заповнює заявку в електронній формі. Протягом 5 робочих днів установа “Науково-методичний центр вищої та фахової передвищої освіти” повідомить місце, час, умови іспиту.
На іспиті буде 45 тестових завдань: 20 з Конституції, 25 з історії України. Кожне завдання матиме 4 варіанти відповідей, але лише один з них є правильним. Іспит триватиме 45 хвилин. Процес фіксуватимуть на відео.
Іспит вважатимуть складеним, якщо людина правильно відповідає на 15 запитань про Конституцію та на 20 – про історію. Тести перевірятимуть за допомогою спеціального програмного забезпечення. За результатами успішно складених іспитів претендент отримує сертифікат.
Що саме змінює постанова Кабінету Міністрів? Вона, серед іншого, змінює порядок використання коштів на тестування. Аналітики Центру спільних дій вважають, що це допоможе розробити стандарти іспиту, методики оцінювання, програмне забезпечення та завдання. Також створять систему й технічне оснащення для опрацювання тестів. На думку аналітикині Ірини Корженкової, це дозволить не лише належно організувати іспити, а й запобігти можливим зловживанням.
Юристка звертає увагу на те, що постанова описує процедуру іспитів для отримання громадянства. Але щоб їх успішно провести, потрібні додаткові нормативні документи. “Раніше не було механізму з перевірки знань Конституції та історії України, хоча в законі “Про громадянство” це й було передбачено. Зараз Кабмін розробив необхідний порядок, але потрібно ухвалити ще низку документів. Наприклад, Державна міграційна служба відповідає за прийняття заяв на громадянство, а Державна установа «Науково-методичний центр вищої та фахової передвищої освіти» – за організацію та проведення іспитів. Тож вони мають своїми внутрішніми документами процедурно розписати що, як, коли й де відбуватиметься і потім прийматиметься”, – пояснює Ірина Корженкова.

Нагадаємо, у квітні 2023 року Президент Володимир Зеленський підписав закон, який запроваджує обов’язкові іспити для отримання українського громадянства. Що саме він змінює, детально пояснювали у Центрі спільних дій.

Бунтарка, яка вміє кохати

У Тернополі СБУ затримала угруповання наркодилерів