Історії трьох українок, які десятки років тому переїхали до Італії і балотуються до Європарламенту

Поділитися

Гідеса, соціальна працівниця та журналістка — українки Марина Соріна, Катерина Шморгай та Наталія Кудрик балотуються до Європарламенту. Жінки переїхали до Італії багато років тому, та протягом всього цього часу долучались до місцевих активностей, пов’язаних з Україною. Тепер вони беруть участь у виборах, що відбудуться 8-9 червня. 

Марина Соріна живе в Італії більше 28 років. Вона працює перекладачкою та гідесою у Вероні, а з 2014 року є членкинею асоціації «Мальви України», що допомагає українцям інтегруватися в італійське суспільство.

Марина завжди цікавилась політичною ситуацією в Україні та Італії, брала участь в акціях та виборах. А у 2022 році, під час одного з мітингів на підтримку України, жінка познайомилась з представниками партії Più Europa — і вирішила доєднатися до них. На цьогорічних виборах до Європарламенту Марина балотується від Stati Uniti d’Europa, групи партій, до якої входить Più Europa та інші ліберальні партії.

“На локальному рівні ми маємо протидіяти ворожій пропаганді у всіх її проявах, від підручників географії до начебто нейтральних культурних заходів за участі росіян. Але є ще питомо емігрантські питання, пов’язані зі статусом українців в Італії: підтвердження дипломів, продовження дозволу на проживання, пошук житла та кваліфікованої роботи», — пояснює Марина. 

Катерина Шморгай також балотується від Stati Uniti d’Europa, а саме від партії +Europa. Жінка мешкає в Італії з 2006 року, працює санітарною співробітницею у соціальній службі в Равенні. Водночас з цим Катерина є президенткою громадської організації «Мальва», мета якої — знайомити італійське суспільство з українським поглядом на війну з Росією.

Катерина балотується у надзвичайно великому Північно-Східному виборчому окрузі, що включає в себе чотири регіони: Емілія Романья, Трентіно Альто Адідже, Венето і Фріулі Венеція Джулія. 

«Треба розуміти, що наш регіон Емілія Романья керований Демократичною партією й Рухом 5 Зірок, тому без наших проукраїнських проєктів місцеве населення отримувало б лише пацифістські наративи про необхідність домовлятися, без надання зброї потерпілій стороні тощо», — наголошує Катерина. 

Наталія Кудрик — журналістка з багаторічним досвідом. Вона приїхала до Італії у 2005 році: як позаштатна кореспондентка Радіо Свобода жінка висвітлювала досвід країни ЄС у контексті активізації євроінтеграції Києва після Помаранчевої революції. Після 2022 року Наталія активно коментувала російське вторгнення до України в італійських медіа та на різноманітних заходах.

Опозиційна партія Azione, яка у своїх заявах неодноразово підтримувала Київ та наголошувала на важливості підтримки України, запропонувала Наталії долучитися до їхньої виборчої кампанії. Жінка зазначає: наважилася прийняти цей виклик, адже під час великої війни недостатньо просто виконувати свою роботу — потрібні нові слова і нові активні дії.

«Я не політик, а журналістка, тому є свідком фактів. І сьогодні найбільшим фактом є те, що в Україні через російську воєнну агресію потерпають десятки мільйонів людей, які хочуть бути європейцями і які платять за це дуже високу ціну, багато хто кладе життя за свободу своєї родини й країни», — ділиться Наталія.

Сьогодні важливо доносити до європейців, що допомога Україні — це не благодійність, це турбота про власне майбутнє. Саме для цього Strichka — цифрова спільнота українців за кордоном — підготувала «Посібник з народної дипломатії». У гайді українці можуть знайти поради про те, як і що розказувати світові про Україну. 

 

Українська інтимна лірика: Oxana Trach презентує новий трек “Солов’ї”

Програма Лідерства 2024: молодь з Тернопільщини запрошують на освітній проєкт на Хмельниччині