Понад 6,6 тисяч телефонів поцупили в Україні від початку року. Як захистити свій гаджет?

Поділитися

Близько 55 телефонів щодня — втрачали українці від початку цього року: ці гаджети крали або ж власники їх губили. Найбільше телефонів “позбувалися” мешканці Києва, на другому місці Дніпропетровщина, а на третьому — Запорізька область. Що робити, якщо залишились без телефона та як не дати злодіям скористатися вашим гаджетом, розповідає Центр громадського моніторингу та контролю. 

Найбільше випадків у Києві

Українці з кожним роком втрачають все менше мобільних телефонів. Такою є статистика Міністерства внутрішніх справ. Так, близько 6,6 тисяч телефонів було викрадено чи загублено від початку 2024 року. І це у 2,5 рази менше, ніж за відповідний період 2021 року та у 1,3 рази менше, ніж минулоріч. Для порівняння, у 2023 українці залишились без 29 тисяч телефонів.  

Найбільше про втрату телефонів цьогоріч заявляли мешканці Києва — 790 випадків (11,9% від загальної кількості). На другому місці Дніпропетровщина з 582 випадками (8,8%), а Запорізька область посідає третє місце з 566 випадками (8,6%).

За крадіжку телефона — 5 років за гратами

В Україні за крадіжка телефона можуть покарати, як штрафом чи громадськими роботами, так і обмеженням волі до 5 років. Навіть  якщо людина просто знайшла телефон, але забрала його собі, замість того, щоб  шукати власника чи звернутися до поліції, її також можуть притягти до відповідальності за крадіжку. І такі випадки в українській судовій практиці уже бували.

Тож юристи радять — якщо знайшли загублений гаджет, обов’язково спробуйте відшукати власника, щоб повернути йому майно. Якщо це неможливо, треба повідомити про знахідку правоохоронців або ж орган місцевого самоврядування.

Найпопулярніший пароль — 1234

Якщо ж у вас вкрали телефон — звернення до поліції необхідне, щоб повернути цінну річ. Але чимало можна зробити й самим, щоб полегшити пошуки гаджета та не дати зловмисникам скористатися даними із нього. Передусім, варто встановити спеціальну програму з відстеження телефону, яка дозволить визначити локацію девайса, а також видалити видалити всю інформацію з нього чи просто заблокувати. 

Не завадить налаштувати подвійну ідентифікацію. У такому разі програми, окрім паролю, ще потребуватимуть підтвердження входу за допомогою коду, який надійде в SMS чи на електронну пошту.

І головне — необхідно увімкнути автоматичне блокування екрана. І обмежити кількість спроб введення паролю. А сам пароль обрати складний: жодних днів народжень чи популярних дат. Цим правилом, на жаль, нехтують чимало людей і не лише в Україні. Як пише видання New York Post, найпопулярніший чотиризначний пароль у світі у 2024 році — 1234. Якщо у вас цей пароль, то зловмисники можуть підібрати його за кілька секунд. Також майже миттєво підбираються паролі з послідовності однакових цифр. Такі паролі, тим не менше, також належать до найпопулярніших. Загалом, паролі, що складаються з чотирьох символів, можуть мати понад 10 000 можливих комбінацій, тож варто обрати таку, яку буде важко відгадати.

 

Надежные букмекеры из рейтингов: как составляются подборки?

Трильйон у борг. Як українці позичають гроші державі та скільки на цьому заробляють