Спротив громадян України в окупованому Криму станом на червень 2024 року

Поділитися

Кожного дня наші співвітчизники продовжують чинити невтомний опір російській окупації Криму, демонструють незламність та відвагу, підтримку Україні та віру в деокупацію. Продовжуємо інформувати вас про суспільні настрої серед жителів Криму в нашій постійній рубриці #рух_спротиву.

▶Мешканець Криму на своїй сторінці у соціальній мережі “Однокласники” підтримував Україну та чекав на ЗСУ.  Окупанти незаконно затримали чоловіка та направили матеріали справи до суду.  Окупанти незаконно призначають штрафи та відкрито погрожують мешканцям Криму ув’язненнями за їхню активність у соціальних мережах. Окупаційна адміністрація намагається усіляко висвітлювати випадки, коли карає за дописи у соціальних мережах. У такий спосіб, окупанти прагнуть залякати місцеве населення.

▶Мешканка Севастополя негативно висловлювалася про армію окупантів в коментарях одного з телеграм-каналів. Окупанти протиправно затримали жінку: для її затримання було залучено спецпідрозділ спеціальний загін швидкого реагування росгвардії. Наразі стосовно неї складено адміністративний протокол за статтею про “дискредитацію армії рф”. За ним жінці загрожує штраф до 50 тисяч рублів.

▶Мешканець Криму в соціальній мережі “Однокласники” ставив вподобайки та поширював пости, що нібито “дискредитують армію рф”. Окупанти незаконно затримали громадянина України та направили матеріали справи до “суду”.

▶Мешканець села Омелянівка Нижньогірського району розміщував у соціальній мережі “Однокласники” образливі картинки про президента рф та використовував українську символіку. Окупанти незаконно затримали чоловіка та склали на нього адміністративні протоколи.

▶Мешканець м. Керч висловлював проукраїнські погляди на сторінках в соціальній мережі “Однокласники”. Зокрема, чоловік підтримував Україну, заперечував територіальну цілісність рф та чекав на ЗСУ. Окупанти незаконно затримали чоловіка та направили матеріали справи до суду.

▶ Активісти руху “Жовта Стрічка” продовжують чинити спротив окупантам в Криму, знищуючи примірники пропагандистських матеріалів та  повідомляючи про місця дислокації ворога. Цього тижня, представники руху опублікували фотографії з набережної Незалежності (Лазурна) в окупованій Євпаторії. На фото можна побачити, як російські загарбники облаштували вогневі точки (ділянки місцевості, спеціально підготовлені для ведення вогню) та укріплення. Ці укріплення складаються з простих мішків з піску, які невдовзі виявились розкиданими по пішохідній частині набережної.

▶ Активісти “Кримських бойових чайок” продовжують викривати особисті дані колаборантів та російських військових злочинців в окупованому Криму. Рух спротиву також повідомляє, що 31 травня сили оборони завдали ударів по поромній переправі в Криму.

▶ Рух спротиву “Зла Мавка” продовжує вести свої щоденники та поширювати щотижневик, де розкриваються злочини окупантів.  Також активістки повідомляють, що в результаті успішних операцій ЗСУ у Криму було знешкоджено сім ворожих цілей: лоцманський катер “Мрія”, два пороми – “Авангард” та “Конро Трейдер” та чотири транспортно-десантні катери КС-701 “Тунець”.

▶ Активісти руху спротиву ”Атеш” продовжують повідомляти про розміщення особового складу та військової техніки ворога. Зокрема, “Атеш” фіксує, що окупанти готуються до чергових нічних нальотів українських дронів і ракет по Криму. Активісти щодня відстежують переміщення мобільних вогневих груп по окупованому Криму. Цього разу представники руху зафіксували одну з таких груп в окупованому Сімферополі. Основним завданням ворога є збиття українських БПЛА. Крім того, “Атеш” знову інформують про перевезення техніки ворога на півострові. Цього разу активісти простежили за переміщенням автоматизованих комплексів радіоелектронного придушення (РЕП) Р-330 «Борісоглебск» окупантів із Джанкоя.

Про посилення спротиву свідчать і нові незаконні адміністративні провадження в окупаційних судах Криму за статтею про так звану “дискредитацію зс рф”. Станом на 23 травня 2024 року зафіксовано 802 випадків надходження матеріалів складених за ст. 20.3.3 КпАП РФ до т.зв. «судів» на території тимчасово окупованого Криму та інших компетентних органів. З них у 706 випадках було винесено постанову про накладення адміністративного стягнення у вигляді штрафу або приєднано до іншої справи за іншою статтею та винесено сукупне рішення. У 20 випадках розгляд матеріалів продовжується.

Дякуємо кожному та кожній за виявлену сміливість та чітку громадянську позицію. Крим – це Україна, і ми боремося разом, щоб якнайшвидше повернути Кримський півострів під контроль України, а нашим громадянам з тимчасово окупованих територій – відчуття безпеки.

Слава Україні!

Юридична консультація: як ветерану пройти ВЛК

Реєстрація та вхід у казино Marvel