Ветерани можуть отримати безплатні протези

Поділитися

В Україні ветерани можуть отримати безплатні засоби реабілітації. Про це повідомили в Українському ветеранському фонді Мінветеранів.

Механізм безоплатного забезпечення ветеранів, військовослужбовців, осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення допоміжними засобами реабілітації визначає відповідний Порядок, затверджений постановою КМУ від 5 квітня 2012 року №321.

Ветерани, які хочуть самостійно придбати засоби реабілітації відповідно до медичних показань, можуть отримати компенсацію у межах, затверджених Мінсоцполітики граничних цін.

Скористатися програмою компенсації можуть, зокрема, особи, на яких поширюється дія Закону України “Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції та інших осіб та їх соціальний захист” та військовослужбовці.

До засобів, що призначені для задоволення різноманітних потреб осіб з інвалідністю, відповідно до Порядку належать: протезно-ортопедичні вироби, у тому числі ортопедичне взуття, спеціальні засоби для самообслуговування та догляду, допоміжні засоби для особистої рухомості, переміщення та підйому, засоби для пересування тощо.

Щоб отримати допоміжні засоби реабілітації необхідно:

  • визначити медичні показання для забезпечення засобами реабілітації. Цю функцію виконують комісії — МСЕК, ЛКК або ВЛК залежно від категорії особи;

  • отримати індивідуальну програму реабілітації на підставі висновків комісій;

  • подати заяву про забезпечення засобом реабілітації або виплату компенсації до органів соціального захисту населення, ЦНАПу або через електронний кабінет особи.

До заяви додаються документи, що посвідчують особу, рішення ВЛК чи висновок ЛКК (для учасників бойових дій), документ про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків та інші підтверджуючі документи. Для військовослужбовців також необхідно подати копії довідок про обставини травми, виданих командиром військової частини, та інших документів, що підтверджують участь в АТО або в заходах із забезпечення національної безпеки та оборони, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України.

В Україні з’явилася дитяча книга про дихання “Фух і Дмуха”, що вчить дбати про власний емоційний стан

Як отримати безкоштовні засоби реабілітації в Україні