Що таке ретрити та чому вони необхідні для волонтерів і працівників першої лінії допомоги?

Поділитися

Початок повномасштабного вторгнення змінив життя багатьох українців. Хтось у 2022 році став на захист країни, а хтось став надійним тилом для наших військових. Це, зокрема, волонтери та представники першої лінії допомоги, які залишаючись на прифронтових територіях і часто ризикуючи власним життям, допомагають тим, хто постраждав від російської агресії. І через фізичне виснаження та емоційне вигорання часто ці люди й самі потребують допомоги.

Серед викликів, з якими нерідко стикаються ті, хто займається благодійною чи соціально важливою діяльності, — емоційне перевантаження у випадках кризових ситуацій та надзвичайних подій. Волонтери ж можуть відчувати незадоволення власними зусиллями, а журналісти чи представники органів місцевого самоврядування — й зовсім зневіритись у власних силах. Щоб боротись із подібними негативними переконаннями, усім, хто працює на прифронтових територіях, необхідний якісний відпочинок і регулярне перезавантаження.

Одним зі способів відновити емоційний ресурс є ретрити — період самостійного чи колективного усамітнення задля психологічної роботи над собою. Зазвичай це — можливість відновитись не лише фізично, а й покращити емоційний стан і відпочити від інтенсивного навантаження. Такі відновлювальні поїздки допомагають знизити ризик вигорання чи ефективніше долати його наслідки та навіть можуть налагоджувати комунікацію серед спільнот і представників різних професій. Відтак вони є важливим інструментом для підтримки психічного та фізичного здоров’я, професійного розвитку та збереження мотивації.

Однією з організацій, які проводять такі ретрити в Україні є благодійний фонд «Світ українцям», який організував вже 10 поїздок для більш ніж 225 волонтерів, медиків, журналістів, працівників ДСНС і представників місцевої влади зі Запорізької, Миколаївської чи Херсонської областей. У результаті — 96% їх учасників знизили рівень вигорання з високого чи середнього до низького.

Такі показники — результат різностороннього підходу та великої кількості практик, каже директорка фонду, координаторка та психологиня проєкту Катерина Чернова.

«Для кожного корисною була окрема активність. Комусь подобалась ранкова йога і тілесна практика, комусь — терапія, і це нормально. Мені здається, що тут дуже важлива системність і всебічність, бо люди і їх запити — дуже різні.

Кожен тренер використовує свою специфіку роботи, але все це — про шлях до розуміння себе, своїх потреб, емоцій, тілесних проявів і реакцій. Це, ніби піднятися на гору: верхівка — одна, а способів туди дістатися багато. Під час ретритів в учасників відбувається руйнування стигми та зникає заборона на переживання власних емоцій. Вони починають планувати майбутнє та головне — дозволяють собі жити повноцінно», — зазначає спеціалістка.

Проєкт “Ретрити проти вигорання для Херсона, Запоріжжя ти Миколаєва” БФ “Світ українцям” організовує в рамках ініціативи, що реалізовується за підтримки проєкту Агентства США з міжнародного розвитку USAID “Зміцнення громадської довіри” (UCBI).

Коли холодильник не працює: як зберегти продукти під час відключення світла?

Службовцям ТЦК з Тернопільщини, які за гроші “вирішували питання” для військовозобов’язаних, повідомили про підозру