“Чоловіки б’ють жінок?” Скандал з жіночим боксом на Олімпіаді придумали і штучно роздувають росіяни

Поділитися
Лін завжди була жінкою

Один із головних скандалів Літніх Олімпійських Ігор у Парижі відбувається навколо жіночого боксу. Численні критики транс-активізму почали звертати увагу на участь у змаганнях двох спортсменок, які торік провалили тести, пов’язані з визначенням статі – алжирка Іман Хеліф і представниця Тайваню Лінь Юйтін.

Однак ці тести проводила організація під контролем російського бізнесмена, який тісно пов’язаний з російським президентом Володимиром Путіним.

Ці події збіглися у часі з дискусіями про права транс-людей у західному суспільстві. Критики кажуть, що біологічні чоловіки б’ють жінок на втіху публіці.

Але дві спортсменки, про які йдеться, — Іман Хеліф і Лінь Юйтін — не міняли стать, і підстав вважати їх чоловіками чи транс-жінками немає.

Як починався скандал
Іман Хеліф з Алжиру та Лінь Юйтін з Тайваню отримали дозвіл брати участь в Олімпійських іграх у Парижі. Хоча, минулого року їх дискваліфікували з Чемпіонату світу після того, як вони, за повідомленнями, не пройшли тести на гендерну відповідність.

У Парижі 25-річна Хеліф вийшла у чвертьфінал у жіночій категорії до 66 кг після перемоги над італійкою Анжелою Каріні. Тоді як Лінь досягла чвертьфіналу у жіночій категорії до 57 кг, здобувши перемогу над Сіторою Турдібековою з Узбекистану.

Поєдинок Хеліф, який італійка Каріні припинила через 46 секунд, призвів до критики на адресу Міжнародного олімпійського комітету. МОК критикували за те, що він дозволив участь боксерки, яка не відповідала критеріям гендерної відповідності.

Якої статі були Хеліф і Лін при народженні? Чи народилися вони біологічно чоловіками чи жінками?
Хеліф завжди змагалася у жіночій категорії. МОК визнає її жінкою-спортсменкою.

“Алжирська боксерка народилася жінкою, була зареєстрована як жінка, прожила життя як жінка, займалася боксом як жінка, має жіночий паспорт,” – сказав у п’ятницю представник МОК Марк Адамс, повідомляє bbc.com

“Це не випадок зміни статі. Є певне непорозуміння, що нібито чоловік б’ється з жінкою. Це не так. У цьому є консенсус, науково це не чоловік б’ється з жінкою”, – зазначає Адамс.

Хеліф розповідала про свій досвід, як це бути дівчинкою в Алжирі і про упередження, з якими вона стикалася, граючи у футбол з хлопчиками.

“Не дозволяйте перешкодам стояти на вашому шляху, протидійте будь-яким перешкодам і долайте їх”? – сказала вона у березні 2024 року.

Мрія Хеліф – виграти золоту медаль.

“Якщо я виграю, батьки побачать, як далеко можуть піти їхні діти. Я особливо хочу надихнути дівчат і дітей, які перебувають у невигідному становищі в Алжирі”, – зазначила вона.

Немає жодних припущень, що Хеліф ідентифікує себе кимось іншим, ніж жінкою.

Якими були їхні боксерські кар’єри у боксі?

Хеліф вистачило одного удару, щоб морально перемогти суперницю

Хеліф займається боксом вже вісім років.

Алжирка дебютувала на світовій аматорській арені у 19 років, коли посіла 17-е місце на Чемпіонаті світу 2018 року. Рік по тому Хеліф посіла 19-е місце на Жіночому чемпіонаті світу з боксу 2019 року.

Вперше на Олімпійських іграх вона виступила у 2020 році в Токіо. Виступаючи у ваговій категорії до 60 кг, Хеліф програла з рахунком 5-0 на стадії чвертьфіналу майбутній золотій медалістці з Ірландії Келлі Гаррінгтон.

Потім вона стала першою алжирською боксеркою, яка виграла медаль на Чемпіонаті світу, завоювавши срібло у 2022 році після поразки у фіналі від Емі Бродхерст з Ірландії. Хеліф продовжила цю серію, вигравши Чемпіонат Африки 2022 року та Середземноморські ігри 2022 року.

У 2023 році вона здобула золото на Арабських іграх у ваговій категорії до 66 кг і здобула своє місце на Іграх 2024 року, перемігши Алсінду Пангуану з Мозамбіку у фіналі Африканського кваліфікаційного турніру до Олімпіади в Сенегалі.

На сьогоднішній день Хеліф провела 50 боїв у своїй кар’єрі, вигравши 41 і програвши дев’ять. Шість з цих перемог здобула нокаутом.

Лін почала займатися боксом у 13 років у 2008 році і досягла успіху з моменту свого дебюту на елітному рівні у 2017 році.

Вона дворазова чемпіонка світу – у 2018 та 2022 роках – і завоювала бронзу у 2019 році.

Вона також дворазова чемпіонка Азії (2017 і 2019 років) і дворазова медалістка Азійських ігор – золото у 2023 році та бронза у 2018 році.

Лін дебютувала на Олімпійських іграх у Токіо 2020, програвши в 1/8 фіналу у ваговій категорії до 57 кг Несті Петесіо.

З її 58 боїв вона виграла 44 і програла 14. Вона має одну перемогу нокаутом.

Чому перемога Хеліф над Каріні була суперечливою?

Перемога Хеліф викликала суперечки після того, як італійка Каріні здалася всього за 46 секунд.

У 2023 році Хеліф дискваліфікували на Чемпіонаті світу в Нью-Делі, Індія. Вона не пройшла тест на відповідність гендерним вимогам, який провела IBA за кілька годин до її бою за золоту медаль. Спочатку Хеліф подала апеляцію на рішення до Спортивного арбітражного суду (CAS), але згодом відкликала її, повідомили в IBA.

В IBA, якою управляє Росія, заявили, що Хеліф “не відповідала критеріям допуску до участі в жіночих змаганнях, як це визначено в регламентах IBA”.

Згідно з цим регламентом: “Боксери змагаються з боксерами тієї ж статі, тобто жінки проти жінок і чоловіки проти чоловіків”.

IBA визначає жінку як “особу з хромосомами XX” і чоловіка як “особу з хромосомами XY”.

При цьому в IBA заперечують, що тестували у Хеліф рівень тестостерону.

В інтерв’ю спортивному редактору BBC Дану Роану генеральний директор IBA Кріс Робертс заявив, що в “обох випадках” були виявлені XY-хромосоми.

Робертс сказав, що “в цьому брало участь багато різних факторів”, і тому організація не могла заявити, що Хеліф є “біологічно чоловіком”.

МОК висловив сумніви щодо точності цих тестів.

“Ми не знаємо, який був протокол, ми не знаємо, чи був тест точним, ми не знаємо, чи варто вірити тесту”? – сказав представник МОК Адамс.

“Є різниця між проведенням тесту та тим, чи приймаємо ми його точність або навіть сам протокол”.

BBC поки не змогла з’ясувати, з чого складалися ці тести на відповідність статі.

Що сталося з Лін на Чемпіонаті світу 2023 року?

На тому ж Чемпіонаті світу 2023 року Лін позбавили бронзової медалі IBA.

МОК заявив на своєму офіційному порталі на початку цього тижня, що спортсменка не відповідала “вимогам на підставі результатів біохімічного тесту”.

“Це був перший випадок, коли спортсмен з Тайваню мав пройти біохімічний тест на відповідність гендерним вимогам з моменту, коли IBA почала використовувати новий метод тестування”, – зазначили у МОК, а пізніше видалили цю інформацію з порталу.

У заяві в четвер МОК сказав, що Хеліф і Лін стали “жертвами раптового і необміркованого рішення IBA”.

“Наприкінці Чемпіонату світу IBA 2023 року їх раптово дискваліфікували без будь-якого належного процесу”, – заявили у МОК.

За протоколом IBA, який є у них на сайті, рішення про дискваліфікацію ухвалив спочатку лише генеральний секретар і генеральний директор IBA.

Правління IBA тільки затвердило це рішення і лише згодом вимагало встановлення процедури для подібних випадків у майбутньому, щоб відобразити це в регламентах IBA. У протоколі також йдеться, що IBA має “встановити чітку процедуру тестування на гендер”.

“Нинішня агресія проти цих двох спортсменів повністю базується на цьому примхливому рішенні, яке було прийняте без будь-якої належної процедури – особливо враховуючи, що ці спортсменки змагалися на найвищому рівні протягом багатьох років. Такий підхід суперечить принципам належного управління”, – заявили у МОК.

IBA наполягала, що їхнє рішення було “необхідне для збереження справедливості і чесності змагань”.

У заяві на початку цього тижня IBA зазначила: “Атлети не проходили тест на рівень тестостерону, але їм проводили окремий і визнаний тест, специфіка якого залишається конфіденційною. Цей тест однозначно вказав, що обидві спортсменки не відповідали необхідним критеріям допустимості і мали конкурентні переваги над іншими жінками-спортсменками”.

IBA заявила, що Лін не оскаржувала рішення IBA в CAS, “що робить рішення юридично обов’язковим”.

У Тайвані тоді припускали, що невдача Лін під час тесту була пов’язана з “контролем ваги і ліками для регулювання менструального циклу”, які вплинули на рівень гормонів.

Що змінилося в регулюванні та управлінні олімпійським боксом після рішення IBA?

На відміну від попередніх Ігор, бокс на Олімпіаді в Токіо організовував МОК, а не IBA.

МОК призупинив діяльність IBA у 2019 році через занепокоєння щодо фінансування, управління, етики, суддівства та арбітражу.

Не виконавши необхідні реформи, встановлені МОК, IBA позбавили статусу світового керівного органу спорту у 2023 році. Це рішення підтвердили у квітні 2024 року у CAS після апеляції.

Рішення МОК позбавити IBA статусу ухвалили через чотири місяці після того, як організація дискваліфікувала Хеліф і Лін з Чемпіонату світу.

У 2021 році МОК випустив рамковий документ про “Справедливість, інклюзію і недискримінацію на основі гендерної ідентичності та статевих варіацій”.

Документ містить 10 принципів для національних органів, які слід враховувати при відборі спортсменів на Ігри.

МОК заявив, що “підтримує участь будь-якого спортсмена, який пройшов кваліфікацію і відповідає критеріям участі в Олімпійських іграх, встановленим їхньою міжнародною федерацією (IF).

МОК не буде дискримінувати спортсмена, який пройшов кваліфікацію через свою міжнародну федерацію, на основі його гендерної ідентичності та/або статевих характеристик.”

Які тести проводяться у боксі?

У 2019 році МОК передав відповідальність за організацію і управління допінг-контролю на Олімпійських іграх Міжнародному агентству з тестування (ITA).

МОК заявив, що має “політику нульової толерантності” до будь-кого, хто був використовуж допінг.

Тести визначають рівень тестостерону у спортсменів і ще багато чогоміншого.

“Є багато жінок з вищими рівнями тестостерону, ніж у чоловіків”, – сказав представник МОК Адамс.

“Тому ідея, що тест на тестостерон є панацеєю, насправді не відповідає дійсності”.

Чи є це дебатами про трансгендерів? Ні.

Немає жодних припущень, що Хеліф чи Лін вважають себе трансгендерами.

Деякі ЗМІ взяли заяву IBA про те, що у боксерок є XY-хромосоми, і припустили, що вони можуть мати DSD – порушення статевого розвитку.

Однак BBC не змогла підтвердити цю інформацію.

Жодне інше медіа не отримало цих деталей від МОК, олімпійських команд або самих боксерів.

І навіть якщо це так, це медична приватна інформація, що не була оприлюднена.

DSD — це група рідкісних станів, при яких гормони, гени, репродуктивні органи людини можуть поєднувати характеристики як чоловіків, так і жінок.

Деякі з тих, хто страждає на неї, віддають перевагу терміну “інтерсекс”. Це спільний термін для опису людей, які народжені з біологічними варіаціями у своїх статевих характеристиках, що не вписуються у типові чоловічі або жіночі категорії.

Інші види спорту мають правила для спортсменів з DSD, чиї підвищені рівні тестостерону можуть призводити до збільшення м’язової маси і сили.

Наприклад, Всесвітня легка атлетика дозволяє спортсменам з DSD брати участь у жіночих бігових змаганнях тільки за умови зниження рівня тестостерону.

Коли Хеліф і Лін битимуться наступного разу?

Хеліф зустрінеться з угорською боксеркою Анною Лукою Гаморі у суботу о 18:20.

У п’ятницю Гаморі, 23 роки, заявила, що не “вважає справедливим”, що Хеліф бере участь у жіночій категорії.

Вона написала у соціальних мережах: “На мою скромну думку, я не думаю, що це справедливо, що цей учасник може змагатися у жіночій категорії.

“Але я не можу зараз цим займатися. Я не можу змінити це, це життя. Я зроблю все можливе, щоб перемогти”.

Лін зустрінеться з болгаркою Світланою Каменовою Станевою – чемпіонкою Європи у ваговій категорії до 57 кг – у неділю о 12:00 за британським часом.

Що кажуть люди?

“Важливо мати можливість змагатися на рівних умовах, і, з моєї точки зору, це не було рівним змаганням”, – заявила прем’єр Італії Джорджія Мелоні.

“Її засудили за тест, який ніхто не бачив, і це стало встановленим фактом. Все інше є абсолютно чистою вигадкою. Я думаю, це завдало шкоди олімпійському боксу в критичний момент, коли його майбутнє все ще обговорюється. Це абсолютна катастрофа”, – зазначив коментатор 5 Live Стів Банс.

“Якщо у вас є боксер, який значно перевершує силу іншого на основі критеріїв допустимості і тестування, це свідчить про те, що ця особа не підходить для жіночої категорії змагань”, – заявив генеральний директор IBA Кріс Робертс.

“Я закликав би нас відійти від культурних суперечок і справді зайнятися проблемами та людьми, а також подумати про тих, хто постраждав, і про реальну шкоду, яку завдає дезінформація”, – зазначив Марк Адамс, представник МОК.

“Було дуже незручно дивитися ті 46 секунд, скільки це тривало, і я знаю, що є багато занепокоєнь щодо жінок-спортсменок про те, чи правильно ми збалансовані не тільки в боксі, але й в інших видах спорту”, – зазначила Ліза Нанді, британський держсекретар з питань культури, медіа та спорту.

Основні герої та персонажі Kingdom of Bretonnia у Warhammer: The Old World

Україна потопила “Ростов-на-Дону” – підводний човен у Криму