А що в Криму?

Поділитися

13 вересня під час обміну в Україну було звільнено 26-річну кримську татарку Леніє Умєрову, яку окупанти незаконно ув’язнили через її проукраїнські погляди у грудні 2022 року, коли вона їхала до Криму доглядати хворого батька.

16 вересня в рамках обміну був звільнений з російського полону кримський татарин Ельдар Менумеров, який брав участь в обороні Маріуполя у складі 12 бригади Національної гвардії України.

Злочини окупації:

Станом на 16 вересня окупанти незаконно ув’язнили 218 осіб, з них 132 — кримські татари. Із загальної кількості 43 — арештовані (з них 28 кримські татари), 151 — ув’язнені (з них 97 кримських татар), 26 — без статусу (з них 6 кримські татари).

Зафіксовано 943 випадків надходження матеріалів складених за ст. 20.3.3 КпАП рф до т.зв. “судів” на території тимчасово окупованого Криму. З них у 836 випадках було винесено постанову про накладення адміністративного стягнення у вигляді штрафу або приєднано до іншої справи за іншою статтею та винесено сукупне рішення. У 18 випадках розгляд матеріалів продовжується.

У Чорноморському районі окупованого Криму окупаційна адміністрація підвела електромережі до земельних ділянок, які незаконно роздають російським окупаційним силам, що беруть участь у війні проти України.

Незаконно засуджений росією цивільний журналіст із Криму Ремзі Бекіров зазнає серйозного тиску з боку адміністрації російської колонії в хакасії, куди він нещодавно був переміщений. З моменту переведення Бекірова з в’язниці до виправної колонії №33 у республіці хакасія, його систематично відправляють у штрафний ізолятор. Крім того, політв’язню забороняють писати листи рідним і здійснювати дзвінки.

Засуджений на 13 років позбавлення волі політв’язень Різа Омеров розповів про проблеми із зором і авітаміноз, які у нього виникли через незадовільні умови у російській в’язниці.

Заарештованих мешканців Сімферополя примусово вивезли зі слідчого ізолятора на голосування на незаконних виборів до т.з “парламенту Криму” та місцевих окупаційних “рад”. Перед заходом до приміщення для голосування “виборців” інструктували, які саме позначки слід ставити у бюлетенях, погрожуючи колективними наслідками за псування бюлетенів.

14 вересня 2024 року у Криму окупанти незаконно заарештували незрячого активіста Олександра Сізікова, і вивезли його у невідомому напрямку. Під час затримання російські силовики погрожували застосувати до нього силу та притягнути до відповідальності за “невиконання законних вимог співробітників поліції.” Він був незаконно засуджений до 17 років у колонії, з яких перші 4 він має провести у в’язниці, під час розгляду апеляції він продовжував перебувати під домашнім арештом, допоки 13 вересня 2024 року т.з. “апеляційний суд” міста власиха, рф, не затвердив цей вирок.

Насильницька мобілізація:

Відбулися поховання щонайменше 1312 солдатів російської армії. 762 із них, ймовірно, були громадянами України. Кількість поховань може бути більшою, оскільки значна частина відбувається без висвітлення.

Підтверджено взяття в полон щонайменше 48 військовослужбовців рф з окупованого Криму, більшість з яких, ймовірно, є громадянами України.

Мілітаризація Кримського півострова:

Активісти руху спротиву “АТЕШ” продовжують фіксувати збільшення військової присутності у т.з “кримського мосту”, зокрема, розвідано переміщення системи С-300В, для прикриття мосту з півночі. Також активістами було проведено розвідку узбережжя та бухт Севастополя, в ході чого було встановлено, що більшість кораблів чмф рф покинули кримські порти і лише зрідка з’являються у місцевих водах.

Окупаційна адміністрація продовжує здійснювати заходи, спрямовані на захист т.з “кримського мосту”. Фіксується посилання чергових сил ППО рф, встановлення металевих парканів для захисту бетонних опор мосту, довжина яких становить близько 600 метрів. Також паралельно мосту в морі з’явилися бетонні тетраподи і металеві конструкції, схожі на протитанкові “їжаки”, зварені між собою.

У окупованому Криму росія продовжує руйнування Ханського палацу — історичної пам’ятки кримськотатарського народу у Бахчисараї під виглядом її реставрації, зокрема, стародавню черепицю замінили на італійський аналог, а замість кримської сосни поклали довговічнішу модрину.

Пропаганда окупаційних адміністрацій і розпалювання ворожнечі:

Окупаційна адміністрація Криму планує незаконно позбавити статусу 22 нотаріусів Криму через наявність у них українського громадянства.

Професор Приштинського університету, Косово, Любиш Фоліч незаконно приїхав до окупованого Криму, де провів лекцію для студентів Севастопольського університету.

Російська окупаційна адміністрація в Криму встановила для силовиків т. з. “вербувальні” нормативи — кількість затриманих, яких потрібно змусити підписати контракт із російськими військами в обмін на уникнення кримінальної відповідальності за “злочини”.

У Криму окупаційна адміністрація почала активніше блокувати VPN-сервіси, які місцеві жителі використовують для обходу незаконних  блокувань.

До окупованого Криму продовжується незаконне переміщення росією своїх громадян —  з початку 2024 року до Криму на поїздах з території рф прибули понад 7 мільйонів пасажирів. Загальний пасажиропотік до Криму цього року зріс на 107,3% у порівнянні з минулим роком.

Громадянський спротив:

Мешканця окупованого Криму було незаконно заарештовано російськими силовиками за сфабрикованими звинуваченнями у нібито передачі Силам Оборони України даних про переміщення окупаційних військ. Справу спрямовано до “суду”

Мешканця Севастополя було незаконно засуджено т.з “судом” за долучення до Сил Оборони України. Він був заочно засуджений до покарання у вигляді 16 років колонії суворого режиму з обмеженням волі строком на 1,5 року, а також штраф у розмірі 400 тисяч рублів.

51-річного Мешканця Севастополя було незаконно заарештовано російськими силовиками за сфабрикованими звинуваченнями у нібито підготовці диверсії на окупованому півострові. Матеріали спрямували до “суду”.

Мешканка Армянська в соціальній мережі висловлювала підтримку діям Силам Оборони України. Російські силовики склали на неї протокол, а матеріали справи направлено до “суду”.

54-річний мешканець Севастополя негативно висловлювався щодо політики окупаційної адміністрації. Він був затриманий російськими силовиками, а невдовзі незаконним рішенням т.з “суду” був засуджений до року ув’язнення в колонії  1 місяця позбавлення волі у виправній колонії загального режиму. Також йому заборонили займатися адмініструванням сайтів в інтернеті протягом 2,5 років

Активісти руху “Жовта Стрічка” продовжують чинити спротив окупантам у Криму, знищуючи російські пропагандистські матеріали, поширюючи патріотичну символіку та заклики до спротиву в окупованих містах півострова.

Активісти руху “Кримські бойові чайки” продовжують викривати особисті дані колаборантів та російських військових злочинців в окупованому Криму. Вони публікують інформацію про їхні місця проживання, номери телефонів, маршрути пересування, а також подробиці про їхню співпрацю з окупаційною владою. Завдяки цим діям ускладнюється діяльність окупаційної адміністрації, підривається її контроль над регіоном та зростає недовіра серед колаборантів.

Рух спротиву “Зла Мавка” продовжує активно діяти на окупованих територіях Криму, розповсюджуючи патріотичні написи та стікери в різних куточках Сімферополя, Ялти, Євпаторії та інших населених пунктів. Зокрема, активісти поширюють купюри, що ілюструють звільнений Крим та Сили Оборони України. Також вони спостерігають, що наперекір політиці окупаційної адміністрації, на 10 рік у багатьох населених пунктах Криму досі залишається українська мова, як би окупанти не намагалися приховати її за наліпками та фарбою.

До Представництва продовжують надходити запити від громадян України, які хочуть виїхати з Криму через неможливість терпіти окупацію й тотальну пропаганду. Нагадуємо про нашу інструкцію — як виїхати з тимчасово окупованого Криму: https://cutt.ly/FwtiajlS.

Як вибрати ідеальні спортивні кросівки для вашої дитини

Адвокати однієї партії: кому “Батьківщина” віддає мільйони з держбюджету