фільм про злочини РФ в Україні отримав нагороду Мадридського міжнародного кінофестивалю-2024

Поділитися


Стрічка «Заручники божевілля» Станіслава Цехмістренка перемогла в номінації «Найкращий монтаж документального фільму». Фільм зняли за підтримки міжнародної організації «Інтерньюз» і ГО «Інтерньюз-Україна».

Фільм «Заручники божевілля» розповідає про українців, які пережили російську окупацію під час війни Росії проти України. У його основі — три історії мешканців Київської, Харківської та Донецької областей, які вижили після знущань окупантів або поверталися на окуповані території в пошуках рідних.

Кадри для фільму команда знімала протягом грудня 2022 — лютого 2023 рр. у Бородянці, Ізюмі та інших містах, які найбільше постраждали від російської агресії.
«Ми цінуємо кожну можливість показувати світу воєнні злочини РФ в Україні й вдячні Мадридському міжнародному кінофестивалю за майданчик, де ми змогли розповісти історії людей, які пережили окупацію у 2022 році. Маємо не лише домагатися встановлення справедливості й покарання злочинців, а й нагадувати світу про це», — сказала авторка ідеї та директорка проєкту Олександра Павловська.

Режисер стрічки — український документаліст Станіслав Цехмістренко, автор стрічок «Повернення» (2016) та «Межа очікування» (2018). За останній фільм, що розповідає історії безвісти зниклих людей унаслідок російської воєнної агресії, він уже отримував нагороду Мадридського міжнародного кінофестивалю-2018. Також над стрічкою працювали сценарист Сергій Бібік та оператор Віктор Завальнюк.

«Щиро дякуємо журі фестивалю, що так високо оцінили нашу роботу. Завдяки цьому стрічку побачить ще більше глядачів за кордоном. І це дуже важливо, бо там ситуацію в Україні часто бачать крізь призму російської пропаганди. А ми будемо й далі показувати світу, як щодня живе Україна та українці. Будемо свідками російських воєнних злочинів та голосом постраждалих і загиблих внаслідок війни Росії проти України», — додав Станіслав Цехмістренко.

Стрічку можна безоплатно переглянути на платформі Megogo.

Кажете на голій дупі не можна заробити? OnlyFans виплатила 1 мільярд доларів

Румунські та українські реставратори впорядкували історичні споруди палацу у Роздолі