Кількість лисиць в Україні зросла в 4 рази за роки війни

Поділитися

Всеукраїнська асоціація мисливців та користувачів мисливських угідь (ВАМКМУ) повідомляє, що за понад роки дії воєнного стану чисельність деяких видів тварин зросла до критичних показників. Зокрема, популяція лисиці звичайної збільшилася на 416%, вовка – на 50%, а шакала – на 439%. Екологічно допустима щільність лисиці нині у 6-8 разів перевищує встановлені норми. Особливе занепокоєння викликає поширення небезпечних захворювань. Згідно з діагностичними дослідженнями у центральних областях України, кожна п’ята особина лисиці вже інфікована вірусом сказу. Крім того, чисельність дикого кабана перевищила довоєнну на понад 50%, що призвело до збільшення випадків африканської чуми свиней (АЧС) на 880% порівняно з 2022 роком.

Президент Асоціації, Заслужений лісівник України Віктор Червоний зазначає: “Така ситуація може призвести до введення обмежень на експорт Україною фуражних зернових у 2024-2025 роках, що матиме тяжкі наслідки для національної економіки”.
ВАМКМУ наголошує, що мисливські господарства, позбавлені єдиного джерела надходжень від надання послуг з полювання, не мають змоги виконувати умови договорів про ведення мисливського господарства. Це призвело до згортання заходів з охорони угідь, боротьби з епізоотіями, підгодівлі тварин та регулювання чисельності потенційно небезпечних видів.

Асоціація закликає ОВА надати користувачам мисливських угідь погодження на регулювання чисельності мисливських тварин шляхом відкриття полювання в окремих районах у зазначений період. При цьому ВАМКМУ рекомендує враховувати успішний досвід Миколаївської та Черкаської областей, де полювання було відкрито в умовах воєнного стану.

Важливо зазначити, що згідно з рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кабінеті Міністрів України від 26 грудня 2023 року, в регіонах, де не ведуться бойові дії, ОВА мають забезпечити регулювання чисельності дикого кабана та хижих тварин шляхом проведення полювання з дотриманням відповідних обмежень.

Ситуація, що склалася, вимагає негайного реагування з боку державних органів для запобігання подальшому погіршенню екологічної та епізоотичної ситуації в Україні.

70 американських бізонів оселилися на Рівненщині

Понад 2 млн гривень штрафу має сплатити комунальне підприємство “Тернопільводоканал” за зловживання монопольним становищем