Навіщо потрібен анестезіологічний огляд?

Поділитися

Практично кожен власник, коли приносить свою тварину на операцію, ставить запитання: «Як мій вихованець перенесе наркоз?». Відповісти на нього анестезіологу допомагає передопераційне обстеження тварини.

Кожен пацієнт індивідуальний та унікальний, його організм працює злагоджено та організовано. Але при появі будь-якої патології, яка потребує оперативного втручання, під час обстеження ми найчастіше виявляємо супутні захворювання та характерні зміни у багатьох системах організму.

Як проходить анестезіологічний огляд?

Найчастіше наша ветеринарна клініка “Доктор Вет” у Львові має справу з випадками, коли клінічно здорові тварини приходять в клініку на планову операцію (стерилізація, кастрація, чищення зубів тощо). Як правило, це молоді тварини без клінічних ознак захворювання.

Власники молодих тварин часто абсолютно впевнені, що їхній вихованець здоровий. Але вже на етапі збору анамнезу та під час огляду можна виявити багато підозрілих моментів.

Що цікавить ветеринара?

Коли лікар ставить питання щодо стану вихованця, можна випадково з’ясувати, що тварина кашляє, коли зустрічає власників, важко дихає з відкритим ротом (кішки), іноді бувають напади або, наприклад, вона ходить по колу в один бік. Як правило, власники не надають цим проявам значення, їм здається, що це нормально. Але, на жаль, більшість із цих симптомів вказує на наявність захворювань.

Також часто при збиранні анамнезу лікар цікавиться годуванням тварини. Через те, чим годують власники своїх вихованців, нерідко можна судити про стан їхнього здоров’я. Наприклад, якщо в раціоні є виключно м’ясо, то у тварини можна підозрювати проблеми з кальцій-фосфорним обміном, навіть якщо клінічно це ще не проявляється. Наркоз для тварин з такою особливістю може закінчитися дуже погано.

Питання про вакцинацію теж цікаве анестезіологу. Як правило, вакциновані тварини не викликають підозри. Молода тварина без своєчасної вакцинації може виглядати цілком веселою та активною. Але не варто забувати, що інфекція — підступна штука, і може протікати як у прихованій формі, так і швидко переходити у гостру форму. 

Оскільки будь-яке оперативне втручання під наркозом знижує резистентність організму, у тварин із прихованими інфекціями ризик переходу в гостру фазу з клінічним проявом захворювання набагато вищий.

Що входить до діагностичного набору мінімум?

До обов’язкового обстеження пацієнтів перед плановими операціями входять: 

  • УЗД серця; клінічний аналіз крові, сечі, іноді біохімічний аналіз крові. 

 

Додатково може знадобитися розширена панель аналізів, цифровий рентген, узд черевної порожнини, огляд вузькопрофільним спеціалістом.

Метою анестезіологічного обстеження різних груп тварин є виявлення порушень із боку всіх органів та систем організму, на які впливатимуть наркозні препарати. Знання про наявність цих порушень допомагають лікарю зрозуміти, яка анестезія для собак чи котів підійде конкретному пацієнту. 

Окрім цього лікар зможе прийняти правильне рішення щодо вибору препаратів для седації, знеболювання, дозування, можливої тривалості цього процесу, а також для корекції доопераційно виявлених порушень під час операції та післяопераційного періоду. Це суттєво знижує ризики загострень захворювань серцево-судинної системи, нервової системи та загострення ниркової недостатності,  пов’язаних з наркозом.

Саме тому консультація перед операцією є не забаганкою, а є грамотним підходом до планування оперативного втручання. Наші хірурги та анестезіологи є людьми, закоханими в професію і життя пухнастиків, тому роблять все необхідне для збереження здорового і повноцінного життя ваших песиків, котиків, кроликів, гризунів. 

Ветлікарня Доктор Вет – місце, де цінують життя кожного пухнастого пацієнта і спокій власника. Чекаємо вас за адресою ЛЬвів, вул. Ряшівська, 27А. Діє попередній запис.

Про протистояння селян і військових в селі

Історія оживає в цифровому форматі: Надія Полянська про новий проєкт музею