Румунські та українські реставратори впорядкували історичні споруди палацу у Роздолі

Поділитися

Румунські та українські реставратори об’єдналися на Львівщині для дослідження, впорядкування та початку реставрації історичних споруд на території проєкту «Палац Розділ» (палацу Жевуських – Лянцкоронських). Захід провели у рамках міжнародного проєкту “UREHERIT: Архітектори для спадщини України” 

Табір сумістили з прикладним навчальним процесом і започаткували один із перших етапів майбутнього комплексу реставраційних робіт. Так, внаслідок поверхневої розчистки реставратори виявили фрагменти дуже старої кам’яної долівки (різночасової кам’яної та цегляної кладки). 

Учасники табору опрацювали кілька господарських приміщень палацового комплексу, які громада вже зможе використовувати як публічні простори, поки триватиме реставрація Палацу.

«Ми хочемо, щоб українці пишалися своєю історією та культурою. Тому ми вирішили відновити палац у Роздолі й створити там місце, де молодь зможе навчатися реставрації та дбати про нашу спадщину. Міжнародний реставраційний табір – один з перших кроків, де молодь зможе спробувати себе в ролі реставраторів”, – зазначає керівниця проєкту та засновниця “Спадщина.УА” Ганна Гаврилів

Одним із результатів проєкту стало відновлення графської возівні, що вже у вересні використовуватиметься як реставраційна майстерня, де фахівці та молоді дослідники зможуть працювати над збереженням культурної спадщини палацово-паркового комплексу. Окрім того, цей простір слугуватиме для культурно-мистецьких та освітніх подій”.

Особливість табору в тому, що він одночасно партисипативний та інклюзивний: впродовж двох тижнів в рамках табору проходили також системне навчання представники місцевої громади, що в 2025 році будуть долучені до реставраційних процесів у палаці. Також до подій в рамках табору долучалися вихованці КЗ ЛОР «Роздільський дитячий будинок – інтернат» та локальні бізнеси.

«Ми популяризуємо партисипаційні практики в архітектурному середовищі як важливу складову навчального процесу, – говорить Даніела Калчіу, координаторка проєкту UREHERIT з боку Спілки архітекторів Румунії. – Ми переконані, що співпраця між університетами, органами місцевого самоврядування, приватними ініціативами та громадянським суспільством принесе користь як для відбудови України, так і для захисту й відновлення спадщини в Румунії».

«Від початку повномасштабного вторгнення урбаністична коаліція Ro3kvit була створена як платформа обміну досвідом та співпраці міжнародних та українських фахівців для відбудови України, – каже Тетяна Олійник, координаторка проєкту UREHERIT з боку коаліції Ro3kvit. – Проєкт UREHERIT є втіленням саме такого підходу – поєднання найкращих зразків європейської та української експертизи для спільної роботи над відновленням української спадщини».  

Цей проєкт втілювала на партнерських засадах низка організацій з України та Румунії: міжнародна урбаністична коаліція Ro3kvit, громадська організація «Будуємо Україну Разом» – БУР, ініціатива «Спадщина.UA», громада Роздолу, та низка румунських організацій за підтримки Спілки архітекторів Румунії (OAR).

 Для довідки:

Проєкт UREHERIT ініційований Асоціацією архітекторів Литви та втілюється консорціумом з 11 організацій з Литви, Швеції, Данії, Румунії, Німеччини, Італії, Естонії та України. Проєкт об’єднує європейських та українських фахівців у прагненні зберегти та відновити культурну спадщину. У його рамках експерти зі спадщини, архітектори, проєктувальники, інженери, представники місцевих органів влади та громад українських міст працюватимуть з темами охорони та відновлення української культурної спадщини. Проєкт передбачає проведення досліджень, семінарів, публічних дискусій, інших заходів, програми професійного розвитку та освітні програми для архітектурних шкіл.

Палацово-парковий комплекс у Роздолі на Львівщині знаходиться в межах історичної території «Франкопіль» та включає в себе пам’ятку архітектури місцевого значення палац Жевуських-Лянцкоронських, низку радянських будівель, споруджених на мурах палацового архіву, а також парк – пам’ятку садово-паркового мистецтва площею 6,5 га. Сьогодні будівлі перебувають у приватній власності української інвестиційної компанії «EFI GROUP» в особі її дочірнього підприємства ТОВ «Палац Розділ», парк є об’єктом комунальної власності Новороздільської МТГ. Палац має велику історичну, культурну та мистецьку цінність. Він пов’язаний із трьома великими родами Чернійовських, Жевуських та Лянцкоронських, проте один із небагатьох в Україні має єдину династичну лінію, адже передавався у власність внаслідок шлюбів. За Лянцкоронських тут розміщувалися фонди однієї із трьох найбільших мистецьких колекцій Австро – Угорщини, а сам палац виконував функцію зберігання та експонування творів мистецтва. Палац є зразком гармонійних перебудов низки будівельних періодів від бароко до історизму, має збережену автентичну столярку в характерній для того часу техніці «флоудер» та фрагменти монументального малярства. Сьогодні палацово-парковий комплекс перебуває на стадії комплексних наукових досліджень та розробки майбутньої концепції пристосування. Проект «Палац Розділ» реалізовується «EFI Group у партнерстві з ініціативою «Спадщина.УА». 

фільм про злочини РФ в Україні отримав нагороду Мадридського міжнародного кінофестивалю-2024

Спротив громадян України в окупованому Криму