Українські шахісти продовжують шлях до вершин на Всесвітній шаховій Олімпіаді в Будапешті

Поділитися

Чоловіча збірна України здолала команду Чорногорії у непростому поєдинку з рахунком 2,5:1,5. Вирішальну перемогу здобув Руслан Пономарьов, який переграв суперника на 3-й дошці. Інші українці – Андрій Волокітін, Василь Іванчук та Володимир Оніщук – завершивши свої партії внічию.
Наша команда наразі має 10 очок із 12 і посідає 7-ме місце серед. Лідирує Індія, яка ще жодного разу не втрачала очки, за нею йдуть В’єтнам, Китай та Іран. У наступному, 7-му турі, на українських шахістів чекає серйозне випробування – протистояння з досвідченою командою Узбекистану.

Руслан Пономарьов

Жіноча збірна України майже не залишила суперницям шансів і з рахунком 3:1 обіграла команду Сербії. Юлія Осьмак, Анна Ушеніна та Інна Гапоненко принесли перемоги на своїх дошках, а Євгенія Долуханова, на жаль, поступилася. Проте ця поразка жодним чином не вплинула на загальний результат команди. Жіноча збірна також має 10 очок із 12 і зараз йде на 12-му місці. Лідирує Індія, за нею – Грузія та Польща. Наступний тур обіцяє бути напруженим: українки зустрінуться з одним з лідерів турніру – командою Польщі.
Турнір триває, і вже 23 вересня ми дізнаємось, хто підніметься на шаховий Олімп. А поки 17 вересня – день відпочинку, коли спортсмени набираються сил перед вирішальними баталіями.

Чоловіча збірна України посідає сьоме місце після екватору турніру, маючи 10 очок у шести поєдинках.

Лідером чоловічих змагань є Індія, чиї шахісти виграли всі протистояння – 12 очок. Також на один бал Україну випереджають В’єтнам, Китай та Іран.

Чоловічу збірну Україні на шаховій Олімпіаді-2024 представляють: Андрій Волокітін, Василь Іванчук, Антон Коробов, Руслан Пономарьов та Ігор Коваленко.
Жіноча збірна України також має 10 балів у активі, однак вона поступається за додатковими показниками іншим командам. Лідером у жіночій сітці турніру також є Індія, що має максимальну кількість поїнтів – 12. На один бал від індусок відстає Грузія та Польща.

До складу жіночої збірної України входять: Юлія Осьмак, Ганна Ушеніна, Наталія Букса, Інна Гапоненко та Євгенія Долуханова.


У четвертому турі чоловіча збірна України обіграла одного з фаворитів турніру – команду США (2,5:1,5).
Примітно, що американські шахісти за кожною дошкою мали щоразу більший рейтинг за їхніх українських суперників. Американці наразі очолюють рейтинг національних федерацій ФІДЕ, а Україна посідає у ньому 6-те місце.
У першому турі українці здолали Туніс (4:0), у другому – були сильнішими за Уругвай (3,5:0,5), а в третьому перемогли Австралію (2,5:1,5). Жіноча команда у цей змагальний день зіграла унічию з Туреччиною (2:2).
Шахова Олімпіада-2024 відбувається за швейцарською системою, коли обидві українські збірні грають проти команд з рівною кількістю балів.
Загалом відбудеться 11 турів, за підсумками яких і визначиться переможець. Перше місце посяде команда, яка набере найбільше матч-пойнтів. У змаганнях беруть участь шахісти зі 194 країн, що є абсолютним рекордом турніру.

Служба безпеки та Нацполіція ліквідували масштабну мережу із розповсюдження важких наркотиків та психотропів на території Тернопільської, Житомирської, Рівненської, Сумської, Хмельницької та Чернівецької областей