Війна в Україні за тиждень

Поділитися
Пілоти 65 бригади разом із розробниками та конструкторами облітують нові українські ударні літаки на запорізькому напрямку.

Пропонуємо до вашої уваги огляд основних подій, які стосуються воєнних дій в Україні, з 9 по 15 вересня

НАШІ ЗДОБУТКИ

Україна розпочала власне виробництво артилерійських снарядів 155-мм калібру.

У рамках ініціативи ZBROYARI: Manufacturing Freedom Україна має підтвердження від міжнародних партнерів про закупівлю озброєння у вітчизняних виробників на 675 млн дол.

Міноборони кодифікувало та допустило до експлуатації рухомі модулі технічного обслуговування українського виробництва, які призначені для ремонту військової техніки у польових умовах, а також новий дрон-бомбер українського виробництва під назвою «Чорна вдова».

У ЗСУ України опрацьовують питання створення Школи інструкторів, яка буде основним і єдиним джерелом якісно підготовленого інструкторського складу; збільшення терміну базової загальновійськової підготовки.

В Україні є 53 оператори протимінної діяльності, які отримали відповідні сертифікаційні документи та дозволи на здійснення гуманітарного розмінування.


СОЮЗНИКИ І ПАРТНЕРИ

Євросоюз отримав докази постачання Іраном балістичних ракет Росії.

Генеральна Асамблея ООН не має важелів, щоб примусити Росію до виконання нею Статуту організації та вимог міжнародного права, але закликає РФ дотримуватися їх.

ЄС засудив російські «вибори» у Криму і не визнає їхні результати, які є нікчемними у правовому вимірі.

Допомога

  • Пентагон виділив майже $1,2 мільярда на виробництво ракет середньої дальності AMRAAM класу «повітря-повітря», які, зокрема, постачатимуть і в Україну.
  • Швеція оголосила про 17-й пакет військової допомоги Україні, вартістю у 4,6 мільярдів шведських крон (понад 401 млн євро), до якого, зокрема, входять бойові катери, ПЗРК та протитанкові гранатомети.
  • Велика Британія оголосила про виділення Україні щонайменше 600 мільйонів фунтів стерлінгів на підтримку у війні з Росією.
  • США надають Україні понад $700 мільйонів для подолання наслідків російської агресії.
  • Прем’єрка Латвії Евіка Сіліня оголосила про черговий пакет військової підтримки України, в який ввійдуть бронетранспортери, також Латвія безплатно передасть Україні сотні одиниць комп’ютерної техніки, а також спеціалізованого одягу, біноклів та іншого екіпірування для Збройних сил Україні.
  • Україна отримає від румунських партнерів систему протиповітряної оборони Patriot.
  • Польща виділить 100 мільйонів євро на чеську ініціативу із закупівлі боєприпасів для української армії – половину у цьому році і решту в наступному.
  • Фінляндія оголосила про новий пакет допомоги Україні на €118 мільйонів.
  • Литва відправила цього тижня в Україну техніку для розмінування: бронетранспортери М113, всюдиходи та запчастини.

Санкції

  • ЄС продовжив до 15 березня 2025 року санкції проти осіб, причетних до агресії проти України. Наразі санкції ЄС застосовуються проти більш ніж 2200 осіб та установ.
  • Британія запровадила санкції проти Повітряно-космічних сил РФ. Нові санкції стосуються 924-го Державного центру безпілотної авіації РФ та командування російської військово-транспортної авіації, а також  оголосила про обмежувальні заходи щодо Ірану у відповідь на його рішення передати РФ балістичні ракети і додала до санкційного списку десять нових танкерів, які пов’язані з перевезенням нафти або нафтопродуктів з Росії до третіх країн.
  • Держдепартамент США оголосив про запровадження нових санкцій проти російських державних ЗМІ, звинувативши їх у тісній співпраці з російськими військовими, а також у втручанні в демократичні вибори у інших країнах.
  • Сполучені Штати запровадили санкції проти іранської авіакомпанії Iran Air, російських та іранських організацій, долучених до взаємодії між режимами, високопоставлених представників влади обох країн та торговельних суден; запроваджують імпортні обмеження, щоб захистити культурну спадщину України; запровадили посилені санкції проти Росії в галузі IT, через що низка провідних компаній вже оголосила про вихід з російського ринку.

Дозволи на використаня зброї по території Росії

  • Нідерланди дозволяють українській армії використовувати свою зброю по території Росії.
  • Фінляндія і Швеція не запроваджували ніяких конкретних обмежень на використання Україною їхньої зброї для здійснення атак по території Росії.
  • Канада підтримує право України завдавати ударів далекобійною зброєю по військових цілях на території Росії.
  • Україна поки не отримала дозвіл від США на удари вглиб РФ.

БОЙОВІ ДІЇ

За даними Генштабу, 1012 бойових зіткнень зафіксовано на фронті протягом тижня

Президент Зеленський: На Курському напрямку росіяни почали швидкі наступальні дії, але серйозних успіхів не мають. РФ прагне стягнути у цей регіон 60-70 тисяч військових. Контрнаступальні дії Російської Федерації на території підконтрольних Україні населених пунктах Курщини йдуть за українським планом.

Із російського полону 13 вересня вдалося повернути 49 українців, серед них – захисники «Азовсталі», 14 вересня вдалося повернути ще 103 українських військовослужбовців. Цей обмін відбувся за посередництва Об’єднаних Арабських Еміратів. З полону від початку повномасштабної війни повернули 3672 українців.

На підконтрольну Україні територію з окупації повернули 931 дитину (станом на 12 вересня).


ВТРАТИ ВОРОГА

Загальні бойові втрати російської армії в Україні 9 по 15 вересня 2024 року становлять:

  • 8540 загарбників
  •     44 танки
  •   166 бойових броньованих машин
  •   305 артилерійських систем
  •    11 РСЗВ
  •    5 засоби ППО
  •    1 літак
  •   370 БПЛА оперативно-тактичного рівня
  •    30 крилатих ракет
  •   466 одиниць автомобільної техніки й автоцистерн
  •    37 одиниць спеціальної техніки РФ.

Воїни спецпідрозділу ГУР МО України під час операції в акваторії Чорного моря 11 вересня влучанням з ПЗРК знищили бойовий літак Су-30СМ, який базувався на аеродромі міста Саки у тимчасово окупованому Криму.

Кіберфахівці ГУР 14 вересня здійснили чергову DDOS-атаку на банківську систему РФ. Під кіберудар, зокрема, потрапили «Банк Росія», «Тінькофф банк», «Газ банк» та платіжна система «СБП»,  які забезпечують діяльність окупаційних військ.

Українські хакери здійснили кібератаку на сервери федерального посвідчувального центру (УЦ) з видачі цифрових електронних підписів (ЕП) і викрали 1,5 мільйона цифрових підписів, в результаті якої було зупинено їхню видачу.

У результаті спільної операції ГУР Міноборони України і Сил спецоперацій 10 вересня у Бєлгордській області Росії було здійснено підрив на залізничній ділянці Старий Оскол – Валуйки. 11 вагонів і локомотив вантажного поїзда зійшли з рейок та перевернулися.


УКРАЇНА: ВТРАТИ

Станом на 10 вересня 2024 року в Україні (від початку повномасштабної війни – ред.) загинули 575 дітей, поранені 1599 дітей, зниклими безвісти вважаються 1916 дітей.

За період повномасштабного вторгнення російські окупанти скоїли 137 тисяч воєнних злочинів і вироків по них має бути не менше, скоїли близько 600 злочинів проти журналістів в Україні.

Унаслідок російських атак на енергетичну інфраструктуру України енергосистема зазнала збитків більш як на 1 мільярд доларів.

За час повномасштабної війни Росія здійснила понад 50 атак на портову інфраструктуру, знищивши та пошкодивши понад 280 об’єктів.

В Україні зруйновано чи пошкоджено 523 спортивних об’єкти.

Унаслідок дій російських загарбників екологія в Луганській області зазнала збитків більш як на пів трильйона гривень.

За офіційними даними, налічується 19 546 депортованих та/або примусово переміщених дітей, проте реальну цифру не знає ніхто. 1,5 мільйона українських дітей перебувають на окупованій території, і для них існує загроза депортації.

У серпні ворог здійснив проти Сил оборони України 447 атак із застосуванням спеціальних боєприпасів, споряджених небезпечними хімічними речовинами.

Внаслідок обстрілів російськими окупантами Донецької,  Дніпропетровської,  Запорізької, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Харківської, Херсонської, Черкаської областей 32 людини загинули, 144 отримали поранення. 

ПОЛІТИЧНІ РІШЕННЯ

Заяви Президента Зеленського на ХХ щорічній зустрічі Ялтинської європейської стратегії:

  • Поки що лише Білорусь відзначилася збиттям російських дронів. Міжнародні партнери мають бути більш рішучими і допомогти Україні захистити небо та спільно протистояти російським ракетним обстрілам;
  • На Курському напрямку росіяни почали швидкі наступальні дії, але серйозних успіхів не мають. РФ прагне стягнути у цей регіон 60-70 тисяч військових;
  • 35% усіх ворожих дронів збивають із ПЗРК;
  • Зеленський заявив, що не може назвати кількість систем «Петріот», які має Україна, проте реальність більш позитивна, ніж офіційна інформація.
  • Україні треба така далекобійність, що змусить РФ шукати миру.

Місія МВФ погодила виділення Україні траншу в $1,1 мільярда

Україна та Литва підписали меморандум про співпрацю у сфері оборони

Цього тижня перша група українських пілотів розпочала навчання на винищувачах F-16 на 86-й авіаційній базі у Румунії


В Києві 11 вересня відбувся Четвертий саміт «Кримської платформи». У рамках саміту.

***

У Четвертому саміті перших леді та джентльменів у Києві взяли участь представники з Литви, Естонії, Сербії, Данії, Словенії, Ґватемали, Белізу та Фінляндії. Його результатом стала спільна декларація стосовно захисту прав дітей.

***

Кабінет Міністрів

  • затвердив Порядок надання в автоматичному режимі статусу учасника бойових дій у період воєнного стану в районах ведення воєнних (бойових) дій або на тимчасово окупованих територіях.
  • узгодив законопроєкт, що розширює повноваження СБУ.
  • затвердив проєкт державного бюджету на наступний 2025 рік.

Учнів Тернопільщини запрошують безкоштовно вивчати англійську мову

Військовим легше отримати компенсацію за суборенду житла