Є бізнес-ідея? Звернись у службу зайнятості Тернопільщини: отримай грант, підтримку, навчання!

Поділитися

Державна служба зайнятості супроводжує реалізацію урядового проєкту єРобота за напрямками “Власна справа” і “Грант для ветеранів та їх подружжя” на створення або розвиток власного бізнесу. Основна вимога їх надання – створення нових робочих місць.

“Власна справа” – гранти до 250 тис. грн
Понад 1400 нових робочих місць; розвиток бізнесів у сферах торгівлі, медичних та соціальних послуг, виробництва, фермерства, садівництва, квітникарства, харчування, освіти, краси, здоров’я, відпочинку та інших напрямків – отримали можливість для розвитку завдяки реалізації майже 700 проєктів учасників програми мікрогрантів «Власна справа» на Тернопільщині. Загалом їм буде виплачено грантової допомоги на суму понад 160 млн грн.
Завдяки мікрогрантам (від липня 2022 року) 114 фізичних осіб (з них 15 – колишні безробітні) відкрили власну справу; 507 діючих підприємців та 65 юридичних осіб розвивають свій бізнес та вже прийняли на роботу майже 900 краян (з них, 780 – за сприяння Тернопільського ОЦЗ), у тому числі 67 переселенців. Серед переможців грантової програми є переселенці та релоковані підприємства.

75 тисяч грн грантових коштів можуть отримати люди, які не є підприємцями, хочуть розпочати власну справу і стати самозайнятою особою без найманих працівників..

“Гранти для ветеранів та другого з подружжя” – до 1 млн грн
У Тернопільській області 38 учасників бойових дій та членів сімей УБД вже скористалися цією програмою, погоджено фінансування на суму більше 18 млн. Більшість з них діють у сфері харчування, роздрібної та гуртової торгівлі, розведення тварин, надання послуг перукарнями та салонами краси, стоматології, а також бджільництва. Вони створять 84 робочих місця.
Залежно від суми гранту, учасник бойових дій та/або особи з інвалідністю внаслідок війни мають створити від 1 до 4 нових робочих місць.
До речі, учасникам бойових дій, які отримали грант від 500 тис. грн до 1 млн грн, Тернопільська ОВА відшкодує 50% власного внеску співфінансування у розмірі до 100 тис. грн.

100 тисяч гривень на власну справу за програмою «Рука допомоги»
Такі кошти можуть отримати непрацюючі малозабезпечені працездатні особи, які отримують державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям і зареєстровані як безробітні. Це одноразова безвідсоткова поворотна допомога для організації підприємницької діяльності, розрахована на трирічний термін. Максимальна сума допомоги складає 100,5 тисячі гривень (до 15 мінімальних зарплат на початок року).
Ці кошти можна використати тільки для оплати рахунків на придбання необхідного для заснування власної справи обладнання і матеріалів. Через три роки підприємницької діяльності допомогу потрібно повернути. Але сума, що повертається, зменшується на розмір сплачених за три роки податків та ЄСВ або анульовується, якщо сума сплачених податків перевищила суму наданої фінансової допомоги, або ж якщо підприємець працевлаштує у перший рік своєї роботи ще двох безробітних членів малозабезпечених сімей за направленнями центру зайнятості.

НАВЧАННЯ ПІДПРИЄМНИЦТВУ
Безробітним, які мають намір відкрити власну справу, пропонується:
– навчання за професіями, за якими можна започаткувати бізнес, наприклад, кравець, перукар, візажист, манікюрник, кондитер, коваль та ін.
– участь у семінарах, тренінгах з питань підприємництва;
а також:
– у Львівському ЦПТО ДСЗ:
онлайн-консультування щодо кредитування бізнесу кожного понеділка та четверга з 15 до 17 год.
онлайн-консультування щодо отримання грантів учасниками бойових дій кожного вівторка з 15 до 17 год.
онлайн-семінари на тему «Бізнес планування». Термін – 2 дні з 10.00 год;
– в Івано-Франківському ЦПТО ДСЗ – 4-денні онлайн-семінари “Основи бізнес-планування”;
– в Рівненському ЦПТО ДСЗ – 10-денне онлайн-навчання за напрямком “Розпочни свій бізнес: практичні аспекти діяльності”.

Деякі категорії громадян, які не зареєстровані в службі зайнятості як безробітні і мають професійно-технічну, фахову передвищу чи вищу освіту, можуть пройти навчання за однією із 124-х професій та спеціальностей за ваучером, серед них: «Підприємництво та торгівля», «Менеджмент».

ПІДТРИМКА
Для приватних підприємців, які потребують додаткових роз’яснень з питань юридичної чи банківської сфери, податкового, трудового законодавства служба зайнятості організовує надання консультацій компетентними представниками відповідних установ.

Підприємці-роботодавці, які створюють робочі місця та працевлаштовують на них різні категорії населення, можуть отримати в службі зайнятості ряд компенсацій, у тому числі відшкодування витрат на облаштування робочого місця для людини з інвалідністю на суму до 100,6 тис. грн.

Якщо ж є потреба в кадрах, то на засадах рекрутингу на замовлення роботодавців служба зайнятості проводить відбір претендентів на вакансії; організовує професійне навчання безробітних, у т.ч. безпосередньо на майбутніх робочих місцях.

Роботодавці можуть скористатися й можливістю, аби їх працівники, які, володіють практичним досвідом та знаннями, але не мають документа про підтвердження кваліфікації – підтвердили результати неформального професійного навчання (за професією кухар), або ж отримали ваучер на навчання.

Додаткову інформацію можна отримати у Тернопільському обласному центрі зайнятості за телефонами 6575675 360, 158504(2530), а також на каналі онлайн-підтримки в Telegram: @DCZ19_Ternopil (https://t.me/DCZ19_Ternopil).

На Тернопільщині є більше 300 вакансій для освітян, але нема дурних працювати задурно

Тернополяни збирають 130 тисяч гривень для 105 окремої бригади ТРО 83-го батальйону роти вогневої підтримки