Гроші на рекламу у Facebook: хто з політиків витрачає найбільше у 2024 році

Поділитися

Десятка лідерів із витрат на політичну рекламу у Facebook у 2024 році виглядає неочікувано. У ній немає відомих облич, як-от голів парламентських фракцій чи лідерів партій.

Проте серед них ми знайшли народних депутатів Верховної Ради та політиків місцевого рівня — депутатів, голову однієї з обласних рад. Зачаївся серед них і ексмер Києва Леонід Черновецький.

Хтось охоче рекламував свою діяльність, хтось вітав жінок зі “святом краси” 8 березня, а хтось із офіційної сторінки піарив свій сімейний благодійний фонд.

Хто із політиків найбільше витратився на рекламу у Facebook та що саме вони доносили аудиторії — у матеріалі Руху ЧЕСНО.

Перша п’ятірка

П’ятеро політиків за перше півріччя 2024 року витратили на рекламу у Facebook 15,5 тис. доларів. Це народні депутати, теперішні та колишні посадовці.
Лідером із витрат на політичну рекламу у Facebook у першій половині 2024 року виявився скандально відомий колишній мер Ірпеня Володимир Карплюк, який наразі є головою Інвестиційної ради Ірпеня та очільником партії “Нові обличчя”.

Протягом січня — червня 2024 року Карплюк витратив на рекламу у соцмережах понад 5,2 тис. доларів (понад 200 тис. гривень). Він переважно рекламував свої сторінки у Facebook, Instagram та Twitter (X). Мовляв, там можна дізнатися “першим важливі новини міста та району”.

Єдиною головою обласної ради із наших топ-політиків, які рекламувалися у Facebook, є голова Хмельницької обласної ради Віолета Лабазюк. Вона витратила на рекламу майже 2,4 тис. доларів.

Віолетта Лабазюк є дружиною нардепа-мажоритарника із Хмельниччини Сергія Лабазюка (група “За майбутнє”). Сама вона також пройшла до обласної ради від політичної партії “За майбутнє”, яку пов’язують з олігархом Ігорем Коломойським.

Дописи зі своєї офіційної сторінки Лабазюк рекламувала доволі активно і часто. Лише за січень 2024 року ми нарахували понад 50 дописів, які вона охопила рекламою. Переважно вони стосувалися її діяльності як голови обласної ради. Наприклад, вона писала про вручення грамоти від Хмельницької обласної ради, інформувала про ворожі атаки або про те, коли здійснює прийом громадян.

СКІЛЬКИ ПОЛІТИКИ ВИТРАЧАЛИ НА РЕКЛАМУ У ФЕЙСБУК ДО ПОЧАТКУ ПОВНОМАСШТАБНОГО ВТОРГНЕННЯ

На Тернопільщині є робота для медиків

Розовый джин: все, что нужно знать