З якими проблемами стикаються волонтери та працівники першої лінії допомоги в прифронтових областях?

Поділитися

Вигорання, спустошення та втрата життєвого ресурсу: з якими проблемами стикаються волонтери та працівники першої лінії допомоги в прифронтових областях?

БФ «Світ українцям» — організація із Запоріжжя, яка від початку повномасштабного вторгнення надає психосоціальну підтримку всім, чий стан погіршився через війну. А у  2023 році фонд провів перші ретрити для волонтерів і працівників першої лінії допомоги. Зокрема, для медиків, журналістів, працівників ДСНС і представників місцевої влади та неурядових організацій із Запорізької, Миколаївської та Херсонської областей, адже саме ці люди, допомагаючи іншим, найчастіше ігнорують власні потреби, через що швидко втрачають ресурс і отримують вигорання. Загалом таких відновлювальних поїздок відбулось уже 10.

Директорка фонду, психологиня та координаторка проєкту Катерина Чернова розповіла, з якими проблемами учасники ретритів стикаються найчастіше і як труднощі  впливають на їх емоційний стан. Ділимось найважливішими спостереженнями.

Негатив та його вплив на учасників

В учасників ретритів таке відчуття, наче все, що вони роблять — даремне. Вони втомилися від такої кількості негативу. Багато хто розповідає про особисті трагедії чи переживання, пов’язані з війною. А загалом вони переживають стан загального виснаження — і фізичного, і емоційного. Дуже часто відбувається втрата життєвого ресурсу та сенсу життя. Невизначеність, нерозуміння, що буде далі та негатив — усе це впливає на їх стан.

Часто в учасників ретритів — агресія. Інколи відкрита, інколи пасивна. А ще — підвищена вразливість і незвичайна швидкість реагування. Присутній і захисний механізм, як-от сміх чи витіснення емоцій. Крім того, вони знецінюють власні проблеми, мовляв, їм погано, але комусь ще гірше. У них високий рівень тривожності, яку підживлює невизначеність і нерозуміння, що буде далі.

Загалом на початку ретритів я спостерігала, як люди розповідають щось про себе, а в їх очах — пустота. Вони, наче випалена пустеля. Або ж бувало й навпаки — вони часто плакали. Та все це все змінювалось впродовж наших поїздок, де кожен міг вивільнити свої емоції.

Багато учасників ретритів мають проблеми з комунікацією та налагодженням соціальних зв’язків

Коли людина знаходиться у стані виснаження або, навпаки, в неї вразлива психіка, звичайно, в неї є проблеми в комунікації з іншими. Багато хто з учасників запевняв, що їм легше усамітнюватись і залишатись поза соціумом. Та під час ретритів ми пояснюємо, що такий спосіб життя може призвести до депресії, адже людина — соціальна істота, яка зазвичай черпає ресурс від групи.

А ще наше завдання — показати, що група — це простір, де дійсно можна отримати підтримку та розуміння. Відтак на початку ретритів ми проводимо різні практики, спрямовані на побудову відчуття спільності в команді. А наприкінці кожен із учасників розуміє, що ресурсом його наповнило саме перебування у соціумі. І це — важлива позитивна динаміка.

Під час поїздок в учасників теж бували виклики

Іноді відчувався супротив. Наприклад, бувало, що учасники не вірили, що ми в змозі їм допомогти. Хтось опирався через роздратування, а хтось говорив, що всі ці розваги — не на часі. Тобто все ж найбільшим викликом в учасників була стигматизація щодо психологічної допомоги.

Про результати учасників після ретритів

Під час ретритів в них відбувається руйнування стигми і зʼявляється розуміння того, що з ними все о’кей навіть, коли вони плачуть. Тоді вони дозволяють собі проживати всі емоції. В тому числі і злість, яка маркується у суспільстві як абсолютно негативне явище. Тобто, якщо говорити про результативність — це дозвіл на почуття та планування майбутнього. І, врешті, переконання, що вони можуть дозволити собі жити.

Проєкт “Ретрити проти вигорання для Херсона, Запоріжжя ти Миколаєва” БФ “Світ українцям” організовує в рамках ініціативи, що реалізовується за підтримки проєкту Агентства США з міжнародного розвитку USAID “Зміцнення громадської довіри” (UCBI).Довідка про БФ «Світ Українцям»

Довідка про БФ «Світ Українцям»

БФ «Світ Українцям» — організація родом із Запоріжжя. Основний напрямок роботи — надання психосоціальної підтримки всім, чий стан погіршився через війну. Наші психологи проводять безплатні онлайн-консультації на території всієї країни та офлайн — у Запорізькій і Дніпропетровській області.

Місія БФ «Світ Українцям» — надихати людей дбати про своє ментальне здоров’я. А нашою візією є країна, де ментальне здоров’я — фундаментальне право кожної людини.

Довідка про ретрити 

З початком повномасштабного вторгнення багато українців стали надійним тилом для наших військових, а також тих, хто постраждав від російської агресії. І дуже часто через фізичне виснаження та емоційне вигорання вони й самі потребують допомоги.

Тому БФ «Світ Українцям» організовує унікальні відновлювальні ретрит-поїздки для волонтерів, журналістів, працівників НУО, медиків, працівників ДСНС і представників органів місцевого самоврядування із Запорізької, Миколаївської та Херсонської областей.

Разом із досвідченими психологами учасники працюють над покращенням свого емоційного стану, виконуючи різні психологічні й тілесні практики. Це арттерапія, йога, медитації, заняття з театральних імпровізацій тощо.

Корупціонери зможуть відкупитися від суворого покарання – аналітики розкритикували законопроєкт

Російські мільярди – на захисті України: як заморожені гроші Кремля працюватимуть на нашу оборону