Чи допомагали шведи фінансово в національно-визвольній війні українців проти поляків?

Поділитися
Битва під Пилявцями. Художник М. В. Добрянський.

21–23 вересня 1648 р. відбулася битва під Пилявцями – найбільш успішна баталія, проведена Б. Хмельницьким під час Визвольної війни. Вона відбулася на берегах річки Іква поблизу с. Пилявці (Хмельницька обл.).
Після перших козацьких перемог під Жовтими водами та Корсунем Річ Посполита втратила обох своїх гетьманів та велику частину війська. Тому почала переговорний процес із повстанцями, а водночас – збір посполитого рушення (ополчення). Нове військо Речі Посполитої очолювали три полководця, серед яких не було належної єдності, та і військовими здібностями вони не відзначалися. Кожен із них отримав від козаків глузливе прізвисько: М. Остророг за свою вченість, але недосвідченість у військових справах був прозваний «латиною», Д. Заславський за притаманну йому лінь – «периною», а молодий за віком О. Конецпольський – «дитиною».
Б. Хмельницький з соратниками також вели активну діяльність. Було створено кілька нових козацьких територіальних військових формувань.
Противники знову зійшлись у двобої на землях Поділля. Спочатку змагалися їхні авангардні сили. Полкам М. Кривоноса протистояли загони Я. Вишневецького. А у вересні підтягнулися основні сили обох сторін. Обидві армії нараховували по 80–100 тисяч осіб.
Битва тривала три доби з 21 по 23 вересня 1648 р. В перший день польські загони вибили козаків з лівобережного укріплення, захопили греблю та створили плацдарм на правому березі. На другий день тривали герці – поєдинки між окремими представниками ворожих військ або їх невеликими загонами. Цього дня козакам вдалося трохи відвоювати втрачені позиції.

В ніч на 23 вересня до козацького табору підійшов чотирьохтисячний загін кримських татар. Гучні звуки, які лунали під час з’єднання союзників, підбадьорювали повстанське військо та деморалізували ворогів. Зранку 23 вересня польська кіннота здійснила атаку на козацький табір. Українська піхота, витримавши потужний удар за підтримки артилерії, розпочала контрнаступ. 24 вересня козаки заволоділи ворожим табором, захопивши артилерію та обоз – 92 гармати, запаси пороху, іншої зброї, коней тощо.
Блискуча перемога у битві під Пилявцями високо піднесла бойовий дух українських повстанців та відкрила козакам шлях на захід.
Ілюстрації:
1. Битва під Пилявцями. Художник М. В. Добрянський.
2. Місце розгрому польської армії військами Б. Хмельницького.
3. Місце бою під Пилявцями. Гравюра. Друга половина XIX ст.
4. Пилява. Замок. Гравюра 1864 року.
Автор: Чередніченко М.А.

Індія виграли шахову Олімпіаду-2024: україська чоловіча збірна на шістнадцятому місці, жіноча – на восьмому

Не буде обстрілів – буде світло. Чи повернуться графіки відключень восени та взимку?