Вже у січні 2025 року робота Конституційного Суду України може бути заблокована

Поділитися

Минуло вже більше року від початку перших конкурсних відборів на посаду судді Конституційного Суду України за новою процедурою, яка передбачає оцінювання кандидатів Дорадчою групою експертів. За їх результатами Верховна Рада України та Зʼїзд суддів України могли заповнити лише дві вакансії і дійсно призначили 2 нових суддів КСУ, однак усіх вакантних посад не заповнили.  

Якщо до кінця січня 2025 року не заповниться щонайменше 1 посада судді КСУ, то Суд може стати неповноважним. Чому — пояснили в Центрі політико правових реформ.

Експерти ЦППР встановили при підготовці Моніторингового звіту за результатами проведення нового конкурсного відбору на посаду судді КСУ, що для Комітету ВРУ з питань правової політики та Ради суддів України увесь період від оголошення про початок конкурсного відбору і до отримання субʼєктами призначення рейтингових списків кандидатів становить 269 днів, тобто більш ніж 7 місяців.

Тривалість конкурсу, оголошеного Конкурсною комісією, що й  проводить конкурсний відбір кандидатур для призначення на посаду судді КСУ Президентом України, становить лише 153 дні, тобто 5 місяців, адже лише 1 кандидат отримав оцінку «відповідає» критерію високих моральних якостей, що унеможливило продовження конкурсу.

При оголошені повторних конкурсних відборів прослідковується тенденція до зменшення кількості осіб, які виявляють намір взяти участь у конкурсному доборі на посаду судді КСУ. Відповідно до таких часових проміжків та з урахуванням неповного заповнення вакантних посад можна припустити, що конкурсний добір на посаду судді КСУ може стати безперервним процесом.

Станом на жовтень 2024 року у субʼєктів призначення існує 4 незаповнені вакантні посади (1 – Президента України, 2 – Парламенту; 1 – Зʼїзду), та ще 3 посади стануть вакантними вже у недалекому майбутньому – 27 січня 2025 року.

На сьогодні КСУ працює у складі 14 суддів за необхідної кількості 18. Згідно зі статтею 10 Закону № 2368-VIII Суд є повноважним здійснювати конституційне провадження, якщо у його складі є щонайменше 12 суддів. Для ухвалення рішення Великої палати КСУ потрібно щонайменше 10 голосів.

Відтак, існує загроза, що у разі незаповнення мінімум 1 посади судді КСУ до кінця січня 2025 року, Суд може стати неповноважним, адже кількість суддів становитиме менш як 12.

Експерти ЦППР наголошують, що фактичне блокування діяльності єдиного органу конституційної юрисдикції, який, в першу чергу, забезпечує захист конституційних прав і свобод людини та громадянина, неприпустимо в демократичній країні, якою є Україна. Нефункціонування КСУ також становить загрозу для євроінтеграційного процесу України, адже реформування КСУ було однією з семи вимог Європейської Комісії для підтвердження статусу країни-кандидата у члени ЄС.

Отож експерти Центру політико-правових реформ рекомендують зробити все можливе усім інституціям, долученим до процесу конкурсного відбору, для забезпечення безперервності діяльності КСУ.

Для цього Дорадчій групі експертів варто здійснити оцінювання кандидатів, допущених до конкурсного відбору за квотами Парламенту та Ради суддів України, не пізніше ніж за місяць до 27 січня 2025 року. Відповідно до Закону України «Про Конституційний Суд України» Дорадча група експертів може здійснити оцінювання кандидатів за критеріями високих моральних якостей та визнаного рівня компетенції у сфері права одночасно, а також завершити конкурсний відбір раніше, ніж за передбачений законом крайній 4-місячний строк.

ЦППР звертає увагу, що кількість суддів КСУ необхідна для повноважності самого Суду визначається на рівні Закону України «Про Конституційний Суд України».

Верховна Рада України може запобігти блокуванню діяльності КСУ, якщо зменшить до 10 або 11 суддів КСУ для   повноважності КСУ (необхідно внести зміни статті 10 Закону України «Про Конституційний Суд України»). У разі зменшення кількості суддів КСУ, необхідних для повноважності КСУ, доцільно змінити порядок ухвалення рішень та надання висновків і перейти до формули ухвалення двома третинами від суддів КСУ, які розглядають справу та встановити кворум до Великої палати КСУ.

Різні види лінз: як підібрати оптимальний варіант?

Збереження транзиту газу через Україну: які рішення шукає Європа