Народний депутат Борис Тарасюк зареєстрував проект Постанови ВР про відзначення 650-річчя визволення українських (руських) земель від іга Золотої Орди

Поділитися

«Перемога у цій битві поклала початок визволення українських земель від монголо-татарського Іга. Своєю значимістю вона не поступається ні широко відомій Битві на Куликовому полі (1380 р.), ні Бувінскій битві 1214 р. (яка вважається символом народження єдиної Франції та французької нації), ні так званій битві “золотих шпор” в Куртре (1302 р.) – символу фламандської нації» – вважає Борис Тарасюк

Нагадаємо, що у 2012 році виповнюється 650 років перемоги у визначальній битві, що відбулася у 1362 році на річці Сині Води (сьогодні – річка Синюха, Кіровоградської області), між литовсько-руським військом під проводом Великого князя Литовського Ольгерда Гедиміновича та ордами монголо-татарських правителів.

«Перемога на Синіх Водах дала потужний поштовх для розвитку тогочасної української культури, адже відомо, що шануючи місцеві звичаї і культурні надбання українців, литовська знать цілком свідомо переймали їх культуру, намагалися практично використати її здобутки в усіх сферах життя. Простіше кажучи – вони позбавили наших предків важкого соціально-економічного гніту, ті, в свою чергу, долучили литовську еліту до найкращих зразків староукраїнської культури. Доказом цього стало широке використання української мови в шляхетському середовищі та його поступове навернення до православ’я, про що свідчать історичні джерела» – зазначив Борис Тарасюк.

Битва на Синіх водах змінила хід європейської історії і створила величезну державу – Велике Князівство Литовське, що два століття визначало історичний розвиток Східної Європи. Наслідком перемоги, котра відбулася до Куликовської битви стало відвоювання у татар Києва і Поділля, а також розширення Великого Литовського князівства у напрямку Чорного моря. Всупереч розповсюдженій в східноєвропейській історіографії думці, саме вона підірвала могутність ординських ханів і поклала початок звільненню слов’ян від Іга.

«Враховуючи велике значення Синьоводської битви для загальноєвропейської, литовської та української історії перемоги у битві під Синіми Водами для визволення українських земель від Золотої Орди та її важливої ролі у патріотичному вихованні громадян, я вважаю необхідним її відзначення на державному рівні» – сказав Лідер НРУ.

Чим живе сьогодні Народний Рух України?

Оголосили переможців «Студентської Ліри-2011»