Праймеріз імені Ющенка-Наливайченка ховали у кущах

Поділитися

«Якийсь праймеріз буде в нас у селі», – повідомив мені в суботу житель села Озерна Зборівського району.

Суто для власної цікавості я вирішив особисто побачити, як же буде цей захід проходити. В означений час, о 12 годині недільного дня я вже перебував поблизу сільської ради в Озерній. На майдані поблизу адміністративної будівлі старший чоловік (в подальшому я довідався, що це житель села Петро Петренчук) вже обирав місце для розміщення стола.

– Уже виїхала машина з бюлетенями з Курівців, скоро будуть в нас, – повідомив він своєму помічнику.

Після того, як прибуло авто із бюлетенями, активно розпочалось голосування, я підійшов до виставленого стенду, щоб ознайомитись із процедурою голосування. Один із трьох так званих членів дільничної комісії відразу ж звернувся до пана Петренчука з проханням дзвонити до людей, щоб багато прийшло на голосування.

Члени ДВК організовують голосування

Після ознайомлення з інформацією на стенді я підійшов до членів комісії, щоб задати декілька запитань.

Перш за все мене цікавило, хто ж проводить так звані праймеріз.

– Там усе пише на стенді, – відповіли мені.

Наступне, що мене цікавило, хто має право голосувати і чи потрібно паспорт. Тут вже в нашу розмову втрутився і згаданий вище Петро Петренчук, який сказав, що місцеві жителі голосують без паспорта, а кого не знають, то документ все ж необхідний.

Також я запитав, чи підрахунок голосів, отриманих в Озерній (виявилось, що голосування там заплановане лише на дві години), буде проводитись безпосередньо на місці голосування чи деінде. На це мені відповіли, що в скриньці будуть бюлетені із кількох сіл, а відкриють її вже в окружній комісії.

Організатори голосування не можуть впоратись із бажаючими віддати свій голос

– Тобто, – запитав я, – контролю за тим, що в дорозі із одного села до іншого хтось буде доголосовувати в автомобілі нема?

На це присутні розвели руками. Аналогічною була відповідь на запитання, чи було десь опубліковано графік голосувань.

Оскільки необхідну інформацію безпосередньо про процедуру голосування я вже зрозумів, тож прагнув довідатись ще про два моменти:

Перше – голосувати потрібно за прізвища, чи за людей і їх програми, адже в бюлетені не вказано ані їхніх імен, року народження, освіти, місця роботи та посади, партійності кандидата, а на стенді відсутні фотографії і програмні засади. Знову відповідь поспішив надати місцевий житель Петро Петренчук, який сказав: «За кого хочете, за того й голосуйте. А от я знаю тільки двох: Наливайченка і Болєщука».

І останнє – хто ж вніс до бюлетеня моє прізвище, оскільки я такої згоди не надавав. В цей час я представився. А в організаторів відразу ж почалась паніка: більшість із них почали кудись телефонувати, пан Петренчук дав волю звичній манері розмови і почав голосно матюкатися. Фактично всі присутні почали мені говорити, що я зриваю їм голосування, хоч бажаючих голосувати в цей час і не було.

Під час голосування почалась паніка. Члени ДВК і пан Петренчук по телефону доповідають про зрив голосування…

Незабаром в Озерну з’їхалась група підтримки. Боротись із «зривом голосування» прибуло більше десятка людей на чотирьох автомобілях. Силовий супровід забезпечували троє «тризубівців». Серед присутніх з’явились люди із бейджиками з написами «член окружної комісії», спостерігач та інші. Більшість з них мають таке ж відношення до Тернопільської області, як, для прикладу, пан Наливайченко. Після того, як їм задав ті ж питання, що й задавав раніше членам так званої дільничної комісії, мені знову почали говорити, що я зриваю голосування. Один із них навіть сказав, що я співпрацюю з громадянином Чайківським, оскільки в деяких селах його представники роблять те ж саме. І взагалі, один із присутніх, який представився «туристом», заявив, що я вчиняю хуліганські дії і зараз буде викликано міліцію. А свідки, за його словами, знайдуться.

Врегульовувати надуманий конфлікт приїхала чимала група підтримки

Все ж я добув до кінця голосування.

Петро Петренчук, продовжуючи свій матюкливий монолог, постійно нервувався. Він навіть сказав, що йому було доведено «план» – проголосувати мали 160 жителів Озерної. І тепер через мене він нічого не отримає.

У той же час під завершення голосування ще один місцевий житель на власному недешевому автомобілі привозив виборців народних праймеріз. У результаті, в селі Озерній, де проживає понад 3,5 тисячі виборців, прийшли голосувати (з урахуванням привезених) аж 18 громадян. Для порівняння: в Курівцях, де голосування проводила та ж дільнична комісія, із 543 виборців проголосували понад 50.

Вже після цього я отримав дзвінки від однопартійців Підгаєцького, Козівського, і того ж таки Зборівського районів. Всі вони мені розповіли про хід голосування у своїх населених пунктах, у яких також виборців звозили, аби отримати результат. Дехто навіть назвав весь процес посміховиськом.

Декілька слів про те, що ці праймеріз означають для мене. Абсолютно нічого. Так зване народне голосування проводилось прихованим способом, а його результат заздалегідь планувався як агітаційний хід пана Наливайченка.

Праймеріз справді з часом стануть хорошою практикою вибору кандидатів у депутати серед місцевих жителів. В даному контексті найпотужніші опозиційні партії вже повідомили про об’єднання заради повалення антиукраїнського режиму. Саме із своїх лав вони будуть висувати кандидатів у депутати в усіх мажоритарних округах. Водночас, з’являються альтернативні опозиції. Однією з таких стане команда колишнього президента Віктора Ющенка. Вже сьогодні хтось вийшов із його партії, хтось позиціонує себе як незалежний, когось висувають громадські організації, які часто від виборів до виборів за певну винагороду кричать то в підтримку однієї влади, то іншої, хтось спішить індивідуально приєднатись до опозиційного об’єднання «За Батьківщину». Ціль псевдоопозиціонерів залишається однією – завадити Об’єднаній опозиції отримати більшість голосів та забезпечити максимальну кількість «тушок» у майбутньому парламенті.

Для мене не зрозуміло, чому команда Ющенка позиціонує себе, як єдину опозицію, адже саме ця команда спершу зрадила мільйони українців, які відстоювали демократію на майданах, а потім привела Януковича і його команду до влади.

Але повернуся до основної події. В газеті «Свобода» від 22 червня 2012 року (випуск №50) опубліковано статтю «24 червня на Тернопільщині відбудуть перші в Україні праймеріз». У публікації зазначено, що голосування мали відбутись у 78 населених пунктах. Та, як виявилось згодом, вибори відбулись у 82 населених пунктах. Для мене це означає, що за два дні (23 та 24 червня) штаби одного «парашутиста» змогли зорганізувати підвіз виборців ще в чотирьох населених пунктах. Та й у яких саме населених пунктах? Одне із питань, яке я задавав в Озерній членам так званої ДВК: чи був опублікований графік проведення голосувань у населених пунктах? Він потрібен не мені, а самим виборцям. Адже голосували в більшості ті, яких привезли, або ті, яким подзвонили. Тобто «потрібні» люди. Від неугодних голосування заздалегідь приховали.

Голосування не мало жодного рівня захисту, не забезпечувало таємницю волевиявлення. Та й внесення в бюлетень кандидатів відбувалося самовільно. Наприклад, я не давав згоди на включення свого прізвища в список кандидатів. І, врешті, а чи хтось запитав у самої опозиції, кого потрібно включати в бюлетень? Мені достеменно відомо, що базова партія Об’єднаної опозиції – ВО «Батьківщина» – не надавала згоди на проведення таких заходів.

Та й результат мене здивував. Адже із майже восьми тисяч прихильників Наливайченка за нього проголосували лише 66% від цієї кількості.

Щодо так званого Комітету виборців України, то особисто я відношу цю організацію до тієї ж команди Ющенка. Маю на це достатньо підстав, отриманих під час позачергових виборів депутатів Тернопільської обласної ради в 2009 році та президентських перегонів в 2010 році.

А в загальному про праймеріз імені Ющенка-Наливайченка можу сказати лиш одне – посміховисько.

Володимир БОЙКО,

перший заступник голови Тернопільської обласної організації Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина»

У Бучачі чистять русло Стрипи

Досить терпіти знущання хама-губернатора