Як скористатися “Програмою енергоефективності, енергозбереження та термомодернізації житлового сектору” у Тернополі

Поділитися

ternopilska oblastУкраїна має одну з найбільш енергоємних економік у світі. На житловий сектор держави припадає приблизно 25% від загальних обсягів спожитої електроенергії і 40% спожитих ресурсів теплової енергії. Житловий фонд країни – старий та неефективний. За відсутності теплоізоляції будівлі втрачають 30-50% тепла. А через неефективне використання енергії відсутні й комфортні умови проживання, особливо в старих будинках.
Ми звикли довіряти лише собі. Ось і в Тернополі все більше людей, які беруть ініціативу у вирішенні житлових проблем в свої руки, – створюють ОСББ. Адже в Україні діє програма по відшкодуванню з держбюджету частини суми кредитів, які бере населення та ОСББ на енергоефективне обладнання та матеріали. Громадянська мережа ОПОРА дослідила, хто і як може скористатися такою допомогою.
У Тернополі державна програма діє через три банки:
• Укргазбанк
• Ощадбанк
• Укрексімбанк
При цьому умови кредитування практично однакові у всіх банках. Цей кредит надається безготівково: кошти перераховуються на рахунок продавця енергозберігаючого обладнання на підставі виписаного рахунка.
Державна програма відшкодовує:
• 20% тіла кредиту при заміні газових котлів;
• 30% – для фізичних осіб на енергоефективні заходи;
• 40% – для ОСББ та ЖБК на енергоефективні матеріали;
• 70% – для утримувачів субсидій.
Відшкодування частини суми кредиту здійснюється одноразово, після того як обладнання вже вмонтоване. Це займає приблизно два місяці. Щодо ОСББ, то оформити кредит можна, якщо воно існує не менше трьох місяців. Наразі цією програмою вигідно скористатися, якщо є затверджені ще й місцеві програми.
У Тернополі, зокрема, триває реалізація «Програми енергоефективності, енергозбереження та термомодернізації житлового фонду Тернополя», у рамках якої 70% вартості робіт з термомодернізації оплачує міська рада, а інші 30% – мешканці самого будинку.
«Програма серед населення користується популярністю. Щодня в управління ЖКГ телефонують в середньому по п’ять тернополян, яких цікавить можливість співфінансування на утеплення будинків, встановлення індивідуально-теплових пунктів, заміну вікон у приміщеннях загального користування», – розповідає міський голова Сергій Надал.
До слова, наразі у Тернополі завершуються роботи з утеплення двох будинків, ще у двох будинках планують замінити вікна, три будинки вже утеплені, а на вул. Лук’яновича встановлено індивідуально-тепловий пункт.
На всі заходи Програма передбачає 15 млн євро (10 млн – кредит ЄБРР, 5 млн – грант фонду E5P), які будуть використовуватися на умовах співфінансування з населенням. Щоб отримати кошти на проведення термомодернізації будівлі, мешканцям потрібно насамперед провести загальні збори, визначити обсяг необхідних робіт та скласти кошторис витрат. Відповідну документацію необхідно подавати до органів місцевої влади.
Наталія Радковська

Громадськість Ланівців та “Правий Сектор” сьогодні знову боролись проти незаконної свиноферми

“1+1” покаже історичну драму “Століття Якова”