Диференційні лічильники – це реальна економія електроенергії

Поділитися

Подорожчання електроенергії для населення споживачі сприймають по-різному. Для одних –  нібито невеликі гроші, а інші  починають шукати шляхи зменшення споживання чи вдаються до звичайної економії. ВАТ “Тернопільобленерго” нагадує споживачам про такий спосіб економії, як окремий облік споживання електроенергії з використанням зонних лічильників, які обліковують електроенергію за періодами часу (доби).

Як повідомив директор енергозбуту ВАТ “Тернопільобленерго” Сергій Оляніцький в Тернопільській області диференційні лічильники вже встановили понад 300 побутових і майже 300 юридичних споживачів. Вартість диференційного трьохфазного лічильника в Тернополі коливається від 1300-1700 гривень і вище, в залежності від якості,  фірми виробника та заданих для обліку параметрів, а відповідно однофазного – від 400 до 900 гривень.

“За наявності окремого обліку споживання електроенергії за періодами часу розрахунки з населенням проводяться  із врахуванням наступних коефіцієнтів: за двозонними тарифами, диференційованими за періодами часу: 0,7 тарифу – в години нічного мінімального  навантаження енергосистеми (з 23-ї і до 7-ї години), а в інші години доби – повний тариф; за тризонними тарифами, диференційованими за періодами часу: 1,5 тарифу – в години максимального навантаження енергосистеми (з 8-ї до 11-ї години і з 20-ї до 22-ї години), повний тариф – у напівпіковий період (з 7-ї до 8-ї години, з 11-ї до 20-ї години, з 22-ї до 23-ї години), а 0,4 тарифу – в години нічного мінімального навантаження енергосистеми (з 23-ї до 7-ї години)”, – пояснює Сергій Оляніцький.

Населення сьогодні може обирати собі тип лічильника. Диференційні лічильники рекомендується встановлювати тим абонентам, які використовують більшу кількість електроенергії в нічний період доби. Енергетики стверджують, що завдяки таким приладам обліку люди зможуть частково зекономити на оплаті за світло. До того ж застосування диференційних електролічильників дає змогу не тільки зекономити кошти на оплату за використану електроенергію, але і  долучитися до загальнодержавної програми економії енергоресурсів та вирівнювання графіка навантаження.

Сергій Оляніцький пояснює, що для встановлення двозонного чи тризонного лічильника  потрібно звернутися у ВАТ “Тернопільобленерго” для отримання організаційно-технічних заходів, які передбачають переукладання договору про користування електричною енергією, відповідні вимоги до програмування диференційного електролічильника тощо. Диференційні лічильники є не просто “пристроєм для економії” – це лічильники, які будуть обліковувати усю спожиту електроенергію, але оплачуватися вона буде за різними тарифними коефіцієнтами, що дасть реальну можливість економити. Разом з тим, кожен споживач повинен самостійно вирішувати питання встановлення такого електролічильника, адже це не данина моді, а отримання в перспективі економічного ефекту.

Відділ по роботі з громадськістю ВАТ Тернопільобленерго

Тернопільським журналістам на замітку

“Німецьку хвилю” не закриють, бо…