На Тернопільщині від ураження електрострумом загинув 14-річний школяр із села Підгайці Шумського району

Поділитися

 Нещастя із хлопцем сталося 15 січня при використанні нагрівального приладу у ванній кімнаті, внаслідок падіння якого хлопець був смертельно уражений електричним струмом. Енергетикам прикро зауважувати, що часто такі випадки трапляються через елементарне нехтування правилами електробезпеки.

“Правильне користування електроенергією вдома, в сухих приміщеннях з дерев’яними підлогами практично виключає випадки ураження електричним струмом. Однак, через порушення правил користування електроприладами і апаратами, їх несвоєчасного ремонту і недбалого зберігання у побуті нерідко трапляються випадки електротравм, – наголошує помічник голови правління-генерального директора з питань охорони праці ВАТ “Тернопільобленерго”  Володимир Остапюк. – Основною умовою безпечного користування електроенергією в побутових приміщеннях є справний стан ізоляції електропроводки, електроприладів і апаратів, запобіжних щитків, вимикачів, штепсельних розеток, лампових патронів і світильників, а також шнурів, за допомогою яких вмикаються електроприлади. Заміна заводських запобіжників, навіть тимчасово, “жучками” може бути причиною нещасного випадку, пожежі”.

Енергетики наголошують, що для уникнення пошкодження ізоляції проводів не дозволяється підвішувати їх на цвяхах чи інших предметах, перекручувати, закладати шнури за газові, водопровідні та опалювальні труби, батареї, вішати будь-що на провід, витягати за шнур штепсельну вилку з розетки, зафарбовувати і білити проводи і шнури.

У будинках, де квартирна електропроводка виконана захованим способом під штукатуркою, вбивання у довільних місцях стіни цвяхів і костилів, а також пробивання отворів і борозен можуть призвести до пошкодження захованої електропроводки та ураження електричним струмом.

При користуванні переносними світильниками, приладами, електроінструментом або електроприводом швейної машини небезпечно одночасно торкатися батарей опалення, водопровідних труб та інших заземлених металоконструкцій, тому що при ушкодженні ізоляції електроприладу через тіло людини пройде небезпечний для організму струм.

Володимир Остапюк нагадує, що особливу обережність слід проявляти у приміщеннях з підвищеною небезпекою, а саме у сирих приміщеннях, у приміщеннях із земляними, цегельними і бетонними підлогами, які є добрими провідниками струму (підвали, ванні кімнати тощо). В таких приміщеннях не допускається встановлювати вимикачі і розетки, користуватися різними електронагрівальними приладами, електробритвами, пральними машинами, переносними світильниками, а також стаціонарними світильниками без спеціальної арматури (скляного ковпака).

 Відділ по роботі з громадськістю ВАТ Тернопільобленерго

УНП із великим відривом перемогла на перевиборах на Збаражчині

Міжкорпоративний Університет: табель успішності за 2010 рік