Найбільший приріст податків спостерігається у Бучацькому районі – на 28,7%, Гусятинському – на 25,8%, Шумському – на 24,1%

Поділитися

27 січня відбулося засідання регіональної ради з питань взаємодії місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування під головуванням першого заступника головиТернопільської обласної державної адміністрації Василя Коломийчука.

На засідання були запрошені заступники голів облдержадміністрації та обласної ради, керівники районних державних адміністрацій, контролюючих та правоохоронних органів та голів міст.
На засіданні йшлося про вплив податкової реформи на формування дохідної бази місцевими бюджетами області; про взаємодію органів внутрішніх справ з місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування з питань створення і функціонування місцевої міліції.
У своєму виступі про вплив податкової реформи на формування дохідної бази місцевими бюджетами області голова Державної податкової адміністрації в Тернопільській області Михайло Кацан, зокрема, сказав: «У 2010 році до місцевих бюджетів надійшло 711,3 млн. грн. податків і зборів. Порівняно з попереднім роком місцеві бюджети були наповнені на 102,6 млн. грн. або на 17 відсотків більше. Доходи місцевих бюджетів зросли по всіх районах та по Тернополю, найбільший приріст спостерігається у Бучацькому районі – на 28,7%, Гусятинському – на 25,8%, Шумському – на 24,1%.
Забезпечено також надходження податку з доходів фізичних осіб на суму 617,3 млн. грн. У 2010 році особлива увага податкових органів приділялась питанням детінізації трудових відносин на ринку праці. За минулий рік було проведено 1 647 рейдів, якими охоплено 6 554 суб’єкти господарської діяльності. За наслідками проведених перевірок виявлено 2 734 не облікованих найманих працівників, яким було виплачено прихованих доходів на загальну суму 1 млн. 583 тис. грн., до бюджету додатково надійшло 231,3 тис. грн. податку з доходів фізичних осіб».
Щодо прогнозів тернопільських податківців на 2011 рік, то Михайло Богданович зазначив: «Аналіз результатів впливу реформування податкової системи у зв’язку із впровадженням в дію з 2011 року норм Податкового кодексу невід’ємно пов’язаний із змінами порядку зарахування та розподілу платежів між державним та місцевими бюджетами, внесеними новим Бюджетним кодексом. Загалом можна констатувати, що більшість положень Податкового кодексу спрямована на підвищення інвестиційної складової діяльності платників податків, стимулювання використання в господарській діяльності енергозберігаючих технологій та унеможливлення застосування найбільш поширених схем ухилення від оподаткування, які мали місце на практиці до цього часу. Здійснити ж аналіз реальних результатів впливу реформування податкової системи на стан надходжень до бюджетів можна буде найшвидше за підсумками другого-третього кварталів п.р., коли буде проводитись декларування податкових зобов’язань за результатами господарської діяльності поточного року».
Також Михайло Кацан повідомив, що вагомим джерелом наповнення місцевих бюджетів є орендна плата за землю.
«Так, надходження орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності від юридичних осіб в січні-грудні 2010 року склали 32 млн. грн. – сказав голова ДПА в Тернопільській області Михайло Кацан. – Разом з тим, продовжують мати місце факти невідповідності розміру орендної плати вимогам статті 21 Закону України «Про оренду землі». Станом на 01.01.11 в цілому по області залишаються діючими 25 договорів оренди земельних ділянок, у яких розмір орендної плати нижчий трикратного розміру земельного податку».
Відтак для забезпечення раціонального використання земельних ділянок державної і комунальної власності, збільшення надходжень плати за землю, Державна податкова адміністрація в Тернопільській області пропонує органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування надавати в оренду земельні ділянки на конкурентних засадах та провести інвентаризацію укладених договорів оренди земельних ділянок.
Особливу увагу на інвентаризацію землі в області звернув і перший заступник голови Тернопільської обласної державної адміністрації Василь Коломийчук. «Кожна сота землі має бути облікована, а договори оренди переглянуті, – зауважив Василь Коломийчук. – Тільки тоді ми матимемо відповідні надходження до місцевих бюджетів. Також раджу головам райдержадміністрацій, райрад та міським головам особливу увагу звернути на інвентаризацію водного плеса і відповідно сплати податків від оренди ставків».
Тож, на думку учасників засідання регіональної ради з питань взаємодії місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, покращити стан економічного розвитку Тернопільщини, а отже і вирішити соціальні проблеми краю, можна лише спільно об’єднавши зусилля.
ДПА в Тернопільській області

Мер Тернополя Сергій Надал сидів в камері слідчого ізолятора КДБ. Для піару.Чиновники – постояли. Для субординації

90% хліба, який перевірили контролюючі органи Тернопілля – неякісний