Тернопільські екологи підвели підсумки 2010 року: 7 разів збільшилася сума пред’явлених позовів і претензій,

Поділитися

Підбиття підсумків діяльності – закономірна річ для будь-якого підприємства, організації, установи. Адже аналіз проведеної роботи дає можливість виявити недоліки, виокремити найважливіші проблеми та окреслити пріоритетні напрямки діяльності. Підсумували результати роботи і в Держекоінспекції у Тернопільській області.

Загальна тенденція до зменшення кількості перевірок і, як результат, показників діяльності, збереглася протягом звітного періоду у зв’язку з обмеженням проведення планових перевірок та позапланових заходів.

Так, у порівнянні із минулим роком, зменшилися значення ряду показників. Проведено 2037 перевірок суб’єктів господарювання, що на 14% менше від минулорічного показника. Показник складених протоколів зменшився на 35% і становить 1786. До адміністративної відповідальності притягнуто 1674 особи, що на менше від минулорічного на 37%.

Хоч кількість перевірок з об’єктивних причин зменшилась, деякі показники вдалося навіть покращити. Зокрема, завдяки збільшенню розмірів штрафних санкцій на 16% збільшилася загальна сума накладених на порушників штрафів. У 2010р. даний показник склав 220,533 тис. грн., з яких 81,5% суми стягнуто протягом року.

Більше, ніж в 7 разів збільшилася сума пред’явлених позовів і претензій. Таких за звітний період пред’явлено 251 на суму 10676,264 тис.грн. Загальна сума розрахованих збитків становить 12219,819 тис. грн.

До органів прокуратури, досудового слідства, дізнання направлено матеріали 27 перевірок, за якими порушено 16 кримінальних справ. Найчастіше ознаки кримінальних злочинів виявляли за фактами самовільного забору води та незаконної порубки дерев. Вперше кримінальну справу порушено за фактом спалювання стерні та залишків соломи.

Винесено 29 рішень про тимчасову заборону (зупинення) експлуатації об’єктів. Серед зупинених об’єктів – кар’єри вапняків і пісків, цегельні заводи з глиняними кар’єрами, цехи з випалу деревного вугілля, сміттєзвалища та автозаправна станція.

Найрезультативнішими протягом звітного періоду були перевірки у сфері поводження з відходами. Так, у результаті проведення 542 перевірок до адміністративної відповідальності притягнуто 457 посадових осіб та громадян, яких оштрафовано на суму 62,376 тис. грн. У тому числі перевірено 25 місць видалення твердих побутових відходів.

Для прикладу, при перевірці Вістрянської сільської ради Монастириського району встановлено, що сміттєзвалище знаходиться в прибережній захисній смузі р. Дністер в межах регіонального ландшафтного парку «Дністровський каньйон». Це спричинило винесення рішення про тимчасову заборону експлуатації сміттєзвалища на землях Вістрянської сільської ради.

Типовими порушниками вимог водного законодавства залишаються комунальні підприємства області, які також завдали найбільше шкоди довкіллю. Загалом протягом звітного періоду проведено 461 перевірку з метою контролю за дотриманням цієї галузі законодавства. До адміністративної відповідальності на загальну суму штрафів 43,959 тис. грн. притягнуто 324 особи. Пред’явлено 73 претензії на відшкодування збитків на суму 9945,932 тис. грн.

Значний розмір збитків, обумовлених використанням водних ресурсів без дозволу на спеціальне водокористування, розрахований відповідно до п. 9.1 “Методики розрахунку розмірів відшкодування збитків, заподіяних державі внаслідок порушення законодавства про охорону і раціональне використання водних ресурсів”, та передбаченого нею коефіцієнту «100».

Як наслідок, за самовільне водокористування підземними водами порушено ряд кримінальних справ.

Так, внаслідок порушення вимог природоохоронного законодавства у частині охорони та раціонального використання водних ресурсів Залозецьким ККП державі завдано збитків на суму 1530548 грн., КП «Кам´янка» (Підволочиський район) – на 1100127 грн., КП «Шумськомунсервіс» – на 167848 грн., Скала-Подільським ККП (Борщівський район) – на 552466 грн., Дружбівським ККП (Теребовлянський район) – на 209412 грн., Хоростківським МКП «Комунальник» – на 104721 грн, КП «Великоглибочецьке» – на 24453 грн.

У результаті проведених протягом року перевірок дотримання вимог земельного законодавства інспектори ДЕІ в області виявили 20 випадків самовільного зайняття земельних ділянок, загальною площею 970 кв. м, 22 випадки псування і забруднення сільськогосподарських та інших земель на площі 1560 кв. м і 7 випадків порушення правил використання земель (використання земель не за цільовим призначенням,  розміщення, проектування, будівництво, введення в дію об’єктів, які  негативно впливають на стан земель) загальною площею 320 кв. м.

Загалом протягом року на території області проведено 210 перевірок дотримання вимог земельного законодавства. За виявлені порушення вимог природоохоронного законодавства до адміністративної відповідальності притягнуто 133 особи. Загальна сума  накладених штрафів становить 30,323 тис. грн., розрахованих збитків – 78,946 тис. грн..

Особливу увагу приділено порушенням, вчиненим на території природо-заповідного фонду. Протягом року проведено 84 перевірки, складено 79 протоколів про адміністративне правопорушення, 74 з яких направлено в судові органи. До адміністративної відповідальності притягнуто 5 осіб на суму штрафу 1,2 тис. грн. та пред’явлено 5 претензій на суму 45,3 тис. грн.

Для прикладу, серед найбільших порушень, виявлених на території природно-заповідного фонду, незаконне розорювання земель ПАП “Провесінь” площею 5,8 га в межах регіонального ландшафтного парку „Дністровський каньйон” на території Вістрянської сільської ради Монастириського району, внаслідок якого завдано шкоди на суму 117,184 тис.грн.

Подібне порушення виявлено на території Гориглядівської сільської ради Монастириського району, де ПАП “Горигляди” розоравши ділянку площею 7,78 га, завдало шкоди на 155,6 тис. грн.

Результативними також були перевірки, проведені у напрямку дотримання вимог природоохоронного законодавства в частині охорони та раціонального використання надр. Так, у результаті здійснення 332 перевірок надрокористувачів в усіх адміністративних районах області, виявлено ряд типових порушень: розробка родовищ без спеціального дозволу на користування надрами, гірничого та земельного відводів, висновку державної екологічної експертизи по проектній документації щодо експлуатації родовищ.

За виявлені порушення до адмінвідповідальності притягнуті 333 посадові особи та громадяни. Накладено штрафів на суму 48,771 тис. гривень. Також за матеріалами перевірок винесено 8 рішень про тимчасову заборону (зупинення) експлуатації родовищ глини та піску.

Так, при проведенні перевірки ТзОВ «Три кита ЛТД», яке займається розробкою глиняного кар’єру на території Оліївської сільської ради Зборівського району встановлено, що вище вказане підприємство приступило до розробки ділянки надр з порушенням вимог природоохоронного законодавства, а саме без спеціального дозволу на користування надрами, гірничого та земельного відводів, проектної документації на розробку та рекультивацію родовища. За виявлені порушення відповідальну особу притягнуто до адміністративної відповідальності. За матеріалами перевірки винесено рішення про тимчасову заборону (зупинення) експлуатації глиняного кар’єру у  с. Оліїв  Зборівського району. Сума розрахованих збитків склала 210 тис.грн.

У сфері охорони, захисту та використання лісів до адміністративної відповідальності за виявлені порушення притягнуто 223 особи на загальну суму штрафів 18,4 тис. грн..

Обрахована сума шкоди за порушення вимог лісового законодавства склала 1175,56 тис. грн., з яких 1099,83 тис. грн. матеріали справ направлені в правоохоронні органи. На кінець звітного періоду за порушеннями з ознаками кримінального злочину порушено 2 кримінальні справи.

Серед аналогічних випадків найбільше шкоди завдано внаслідок незаконної порубки лісових насаджень на території Винятинської та Новосілківської сільських рад Заліщицького району. За фактом незаконної порубки захисних насаджень в смугах відводу автомобільних доріг Борщів – Заліщики та Голігради – Зозулинці сума шкоди склала 810 тис. грн. За матеріалами перевірки прокуратурою Заліщицького району порушено кримінальну справу.

Часто, усвідомивши скоєне порушення, керівники підприємств, установ та організацій добровільно сплачують штраф і намагаються надалі не допускати подібного, але таке розуміння є не у всіх. Тому значну увагу також приділяємо просвітницькій та інформаційній роботі серед населення.

М.Я.Батіг  начальник Держекоінспекції у Тернопільській області

У Борщові знову проблеми

2 лютого у Тернопільському технічному університеті вшанують пам’ять Івана Пулюя