Українська народна партія інформує про свою роботу: вісті з регіонів

Поділитися

ШОВКОШИТНИЙ порівняв подвиг Героїв Крут з подвигом спартанців. Фото

Українська народна партія вшанувала пам’ять Героїв Крут в столиці України. Члени УНП пройшлися урочистим ходом від станції метро Арсенальна до Аскольдової Могили, де провели панахиду за загиблими та урочистий мітинг.

У вшануванні також взяли участь члени КУНу, Народного руху України та представники інших національно-демократичних сил. Урочистості супроводжував військовий оркестр училища імені Богуна та Київського політехнічного інституту.

«Подвиг 300 юнаків, що загинули під Крутами, рівнозначний до подвигу спартанців або подвигу козаків війська Богуна під Берестечком», – заявив заступник голови УНП Володимир ШОВКОШИТНИЙ, виступаючи на мітингу. Він вважає, що всі, хто хоч раз прийшов вшанувати 300 сміливців, котрі, захищаючи Україну, вистояли проти 6 000 «п’яних більшовиків», вже ніколи в житті не зрадить своєї Вітчизни, оскільки «Герої народжуються на могилах Героїв».

Представників УНП та інших патріотів, котрі сьогодні брали участь у вшануванні, ШОВКОШИТНИЙ назвав «хранителями традицій» і наголосив, що кожен з них щороку передає пам’ять про ці події наступним поколінням українців.

Вшанування Героїв Крут в СІМФЕРОПОЛІ. Фото

29 січня в Сімферополі біля пам’ятника ШЕВЧЕНКУ представники Української народної партії, Конгресу українських націоналістів і «Нашої України» провели мітинг та покладання квітів на честь Героїв Крут.

«У цей день близько трьох сотень недосвідчених курсантів військової школи, студентів та гімназистів вступили у нерівний бій з п’ятитисячним професійним військом та ціною власного життя затримали наступ армії на два дні”, − зазначив голова Кримської організації Української народної партії Олег ФОМУШКІН.

Він наголосив, що „героїзм хлопців, які загинули в нерівному бою біля Крутів, нині, за умови нищення Януковичевською владою української ідеї, стає символом відданості справі боротьби за свободу і незалежність української держави», − переконаний він.

Тетяна СТЕПЧЕНКОВА, Крим, (050) 285-39-97

ДНІПРОПЕТРОВСЬК. УНП відзначили пам’ять Героїв Крут. Фото

У Дніпропетровську, на Жовтневій (колишній Соборній) площі, місці поховання Січових Стрільців, що загинули під час визвольних змагань українського народу 1918-19рр, відбулася жалобна церемонія та Служба Божа на пам’ять героїв боротьби за незалежну соборну українську державу.

„Ми сьогодні відзначаємо пам’ять тих, чиї жертви є фундаментом, на якому, зрештою, відбулася незалежна Україна. Воістину, ці герої перемогли саму смерть», − сказав голова Дніпропетровської обласної організації Української народної партії Анатолій СОКОРИНСЬКИЙ коментуючи цю подію.

Він гнівно засудив знищення хреста, встановленого і освяченого 22 січня, у День Злуки, підкресливши, що „хрест – неодмінний атрибут на могилі християнина, і тому його знищення є наругою над могилою, тобто злочином, передбаченим ст.297 КК України”.

Костянтин КОГТЯНЦ, Дніпропетровськ

Харків’яни вшанували пам’ять Героїв Крут

29 січня Харківська обласна організація Української народної партії разом з представниками громадських організацій вшанувала пам’ять Героїв Крут. Розпочався захід із молебню за українську молодь, яка загинула в нерівному бою біля станції Крути 29 січня 1918 року, відстоюючи зі зброєю в руках незалежність Української держави.

Перед присутніми виступив голова Харківської обласної організації УНП В. ТРЕТЕЦЬКИЙ. Члени Української народної партії запалили свічки та поклали квіти до пам’ятника Т. Г. ШЕВЧЕНКУ. В заході взяли участь більше 100 осіб


ХЕРСОН. УНП проведе круглий стіл до Дня Героїв Крут

У Херсоні члени Української народної партії вшанували пам’ять студентів, що загинули під Крутами. До погруддя Т.Г Шевченка на честь відважних юнаків були покладені квіти, їхня героїчна загибель була відзначена хвилиною мовчання. Серед присутніх були представники влади, партійних та громадських організацій.

Члени Херсонської УНП також взяли участь в Панахиді до Дня Героїв Крут в церкві святої Олександри. До Дня Героїв Крут в офісі обласної УНП відбудеться круглий стіл. В програму заходу включено показ фільму «Імена в мармурі» (Єстонський варіант Крутів).

ЧЕРКАЩИНА. УНП організувала громадські збори пам’яті Героїв Крут

29 січня у Черкасах у бібліотеці ім. Л.Українки Українська народна партія провела громадські збори пам’яті студентів, які загинули під Крутами у нерівному бою з більшовиками.

У зборах взяли участь представники політичних та громадських організацій, творчої інтелігенції міста, науковці, письменники. Молитву за невинно убієнними прочитав отець Юліан, священик Української греко-католицької церкви. На зборах було прийняте звернення до влади з вимогою не допустити подальшої експансії Росії щодо України та повернути в українські підручники з історії інформацію про бій під Крутами. «Саме ця історична подія є одним із найбільш яскравих виявів патріотизму і самопожертви в історії України. На таких прикладах захисників Вітчизни має виховуватись сучасна молодь», – зазначив лідер Черкаської обласної організації УНП Леонід ДАЦЕНКО.

Окрім того, учасники зборів зібралися біля пам’ятника Тарасу Шевченку і поклали до його підніжжя кетяги калини, як символ крові, яку проливали за Україну студенти під Крутами.

Наталя ПИСАРЕВА, Черкаси

ЧЕРКАЩИНА. УНП за встановлення пам’ятника Борцям за Україну

Провід Черкаської обласної організації Української народної партії прийняв рішення звернутися до обласної та міської влади з ініціативою встановити у Черкасах пам’ятний знак Борцям за Україну.

«Це буде місце, де згадуватимуться усі, хто віддав своє життя за волю України, незалежно від того чи це партизан-холодноярець, чи воїн радянської армії чи упівець. Настав той час, коли треба відкинути політичні суперечки і світлою молитвою пом’янути усіх, хто боровся за нашу державність», – наголосив лідер обласної організації УНП Леонід ДАЦЕНКО.

Наталя ПИСАРЕВА, Черкаси

Віктор Янукович збереже тернопільські технічний, медичний, педагогічний та економічний університети?

“Свобода” у Тернополі культивує продажність молоді до влади: хто краще “ляже” під чинуш, тим подадуть з барського столу