Впродовж березня-грудня 2010 року спеціалісти обласної служби зайнятості спільно з 563 сільськими, 19 селищними та 16 міськими радами провели суцільну паспортизацію населених пунктів Тернопільської області

Поділитися

З метою активізації співпраці з місцевими органами влади щодо вирішення проблемних питань локального ринку праці, зайнятості та самозайнятості населення, розвитку соціальної інфраструктури та форм соціального захисту краян впродовж березня-грудня 2010 року спеціалісти обласної служби зайнятості спільно з 563 сільськими, 19 селищними та 16 міськими радами провели суцільну паспортизацію населених пунктів області. Ці паспорти нині розміщені в профінформаційному секторі та секторі по роботі з роботодавцями базових центрів зайнятості.

Кожна територіальна громада тепер має паспорт, який оперативно оновлюється і в якому відображені всі особливості місцевих трудових ресурсів.  Паспорт є обличчям сільської ради і потрібний для того, щоб людина, яка звернулася до центру зайнятості в пошуку роботи, змогла отримати вичерпну інформацію про можливості працевлаштування за місцем проживання і т.д.

Переваги такої чіткої і вичерпної інформації надзвичайні. Це дозволяє спеціалістам базових центрів зайнятості одразу зорієнтуватися: скільки в тому чи іншому населеному пункті в найближчий час з ринку праці може піти пенсіонерів, скільки прийде випускників навчальних закладів, скільки заробітчан повернуться в разі відкриття нових виробництв.  У паспортах сільських та селищних рад акумулююся дані і про всі місцеві підприємства та підприємців. Отож, інформація, що надходить до служби зайнятості, допомагає максимально і конкретно сформулювати локальні програми зайнятості з урахуванням особливостей та можливостей кожного села.

Соціальні паспорти стали у нагоді і приватним підприємцям, які збираються розширити свою діяльність на території тієї чи іншої сільської ради. Віднині вони дізнаються про місцевий трудовий потенціал не за чутками, а за допомогою конкретних документів – паспортів населених пунктів, щоб на основі цього прийняти рішення про працевлаштування конкретних осіб, організацію тимчасових робіт.

Крім того, паспорти допомагають і сільським безробітним, котрі виявили бажання зайнятися підприємництвом. Так, у 2010 році 147 жителів сільської місцевості, ознайомившись  з інформацією в паспортах про розвиток соціальної сфери села, про його інфраструктуру та побут, прийняли рішення про отримання одноразової допомоги по безробіттю для започаткування власної справи.

Знаючи реальну потребу в робочій силі, базові центри зайнятості впродовж минулого року на замовлення сільгосппідприємств направили на профнавчання майже 2300 безробітних із сільської місцевості. До речі, всі, хто пройшов таке навучання, були працевлаштовані.

Паспорт населеного пункту дає об’єктивну інформацію і про одиноких людей, які проживають на селі. Працівники базових центрів зайнятості мають інформацію щодо безробітних, які можуть бути залучені до оплачуваних громадських робіт по догляду за особами похилого віку, з благоустрою парків, спортивних майданчиків, місць відпочинку, впорядкування братських могил, придорожніх смуг, сільських кладовищ. Так, торік такого роду роботами вдалося охопити 2836 сільських жителів.

Що робиться з Євро-2012 в Тернополі?

135 тернополян взяли участь у оплачуваних громадських роботах. Як приєднатися?