З Тернопілля на навчання відправилось 20 майбутніх військових-контрактників

Поділитися

З початку 2011 року лави української армії поповнили більше двадцяти мешканців Тернопільщини. Бажання проходити військову службу за контрактом виявило вісімнадцять чоловіків та три жінки. Усі вони 17 січня відправилися до навчальних військових частин та центрів Збройних Сил, що розташовані на Чернігівщині, Київщині, Полтавщині та Вінниччині. Там наші земляки укладуть контракт на проходження військової служби на посадах рядового складу, і вже з 20 січня розпочнуть готуватися за військово-обліковими спеціальностями. Після навчання та успішного складання іспитів військовослужбовці направлятимуться у військові частини для проходження подальшої служби.

На Тернопіллі професійним відбором кандидатів на військову службу за контрактом займаються фахівці 162 територіального центру комплектування військовослужбовцями за контрактом. За словами тво начальника цього ТЦК майора Анатолія Єднака кандидатів на військову службу за контрактом відбирали досвідчені інструктори, які знаються на психології людини, мають неабиякі менеджерські здібності та добре знають військову справу.

– Інструктори проводили роз’яснювальну роботу серед населення. У підсумку на навчання для проходження військової служби на посадах рядового складу відправилися навіть троє осіб, у яких вже є вища освіта. Ці люди мають певний життєвий довсід, а відтак свідомо обирають професію військового, – зазначив майор Анатолій Єднак.

Варто також зазначити, що таке навчання, а отже і комплектування української армії контрактниками здійснюється щоквартально. Крім керованості самого процесу комплектування, воно дозволяє зменшити плинність кадрів не лише за рахунок покращення якісних показників, а й відбору найбільш свідомих кандидатів для проходження служби.

Щоправда через обмежене фінансування Збройних Сил України, недостатній рівень грошового забезпечення, відсутність задекларованих у суспільстві пільг та гарантій для військовослужбовців та членів їхніх сімей переважна більшість потенційних контрактників після навчання служитимуть у військових частинах, розташованих поблизу власних домівок – у Чорткові, Бережанах і Тернополі.

Василь ЛАБАЙ
Західний регіональний медіа-центр Міністерства оборони України

«Тернопільська липа» про спогади і враження 2010 року

Народний депутат Деревляний вважає, що хабарник-Чепесюк “брав на лапу” й раніше