Заробітчани з Тернопільщини об’єднуються в Інтернеті

Поділитися
З ініціативи українських ассоціацій Португалії  між мігрантськими громадськими організаціями Європи налагоджується спілкування. На європейському рівні задля порозуміння, обговорення важливих питань, консолідації зусиль заради підняття іміджу і ролі мігранта останньої хвилі міграції   24 січні 2011 року відбулася скайп-конференція представників асоціації українців Європи під модераторством Олега Гуцька ( “Собор”, Португалія).  
Перше враження: віртуальне спілкування українців в Європі має потенціал здорового демократичного розвитку українських громад в Європі. Класичні варіанти типу з”їздів Світового чи Європейського Конгресів Українців будуть відходити чи залишатися репрезантивно-нееффективними. Натомість живе повсякденне спілкування активістів громад на демократичних засадах братиме верх над укладеними зразками патріархально-ієрархічного розкладу повоєнної діаспори українців. Не принижуючи роль Світового Конгресу Українців, українці Європи відкриті до нових форм самоорганізації і  форумів. Саме це довела остання віртуальна зустріч.  Формування європейського форуму українців триває.
Може так статися, що українські мігранти Європі будуть спроможні самі створити свої європейські мігрантські організації, спроможні захищати свої права в противагу до формально створених на державному рівні  так званих мігрантських профспілок (див. http://migrant.org.ua). В коментарі на інтернет-сторінці під Список членів Ради з питань трудової міграції громадян України при Кабінеті Міністрів України
слушко зауважено стороннім відвідувачем:
“Дуже цікаве представництво, розглядають питання про трудових мігрантів без них самих. Виходить так: ми самі себе назначили. Тих людей, яких ми бачимо в цьому списку, вони мають допомагати рішати питання, які виникають ,а не ставити їх. Де представники від мігрантів інших країн Європи і Америки??? Тепер можливості інтернету дають можливість спілкування і це потрібно використовувати. Дякую.” 

“Интересное предложение. А что если сделать открытое обсуждение вопросов в интернет конференции, имея представительство по одному человеку от организации мигрантов со всех стран без ограничения?”
Тож поки зайві бюрократи в Україні  познаходили собі ніші, до яких не належать, українські мігранти закордоном на шляху до самоорганізації і створення того, що належало б їм поправу: говорити самим про свої права і захищати їх.
Наступна віртуальна конференція відбудеться через два тижні.

У Тернополі буде «силіконова долина» завдяки Твіттеру чи Надалу???

Тернопільське управління у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації розповіло, як дбає про багатодітні сім’ї