Якість круп можна перевірити в лабораторії ДП «Тернопільстандартметрологія»

Поділитися

Крупи – один з найважливіших продуктів харчування людини. Їх широко використовують для приготування перших та других страв(супи, каші), гарнірів до м’ясних страв, для виготовлення м’ясних концентратів і різноманітних консервів.

 Процес виробництва круп складається з наступних послідовних операцій: очистка зерна від домішок, очищення від лушпиння, шліфування, полірування.

 Хімічний склад круп залежить від зернової культури, яка використовується і технології виробництва. Крупи порівняно з зерном мають високу харчову цінність, так як при її виробництві зерно звільняють від менш цінних частин.

 Білки круп в основному повноцінні і легкозасвоювані. В їх склад входять всі незамінні амінокислоти, в тому числі триптофан, метіонін і лізин. Найбільш цінні білки знаходяться в крупах з рису, гречки, вівса, ячменю, гороху. Білків в крупах міститься в середньому від 7-13%, в горосі та комбінованих крупах (в залежності від складу окремих круп) до 23%.

Вуглеводи круп – це в основному крохмаль, невелика кількість цукрів та клітковини, вони є основним енергетичним матеріалом. В крупах їх міститься від 60 до 85%. Із вуглеводів в крупах має велике значення крохмаль, від його властивостей і кількості залежить збільшення об’єму круп при готуванні, консистенція каші.

Жири в крупах складають 1-2%, в крупах з вівса – 5,8-6,2%. Жири в крупах складаються в основному із ненасичених жирних кислот, легко окислюються та гіркнуть, призводячи до псування.

Вітаміни круп – В1, В2, РР, В-каротин (в пшоні та кукурудзяних крупах), А-рутин (в гречаних), В6, Е – в горосі.

Мінеральні речовини круп сконцентровані в основному в алейроновому шарі і оболонці. Крупи, насичені фосфором, містять калій, магній, але бідні на кальцій.

 Випробування харчових продуктів та продовольчої сировини по визначенню показників якості та безпеки  можна провести у випробувальній лабораторії  ДП «Тернопільстандартметрологія».

Контактний телефон (0352) 52-23-87.

Обмеження електропостачання Шумського району у березні через експлуатаційні роботи

У Зборові дізнавались секрети успіху ділової жінки