Чергові побрехеньки тернопільської влади: село доведено до ручки, а міністр з губернатором розповідають байки про успіхи

Поділитися

За участю Міністра аграрної політики та продовольства України Миколи Присяжнюка і голови Тернопільської  облдержадміністрації Валентина Хоптяна відбулася обласна нарада «Стан і перспективи розвитку агропромислового комплексу Тернопільської області», повідомляє сайт обласної адміністрації

На початку наради керівник області поінформував про ситуацію в агропромисловому комплексі, перспективи його розвитку та напрямки роботи.

«Наша область сільськогосподарська, – зазначив Валентин Хоптян, – і від того, як буде працювати аграрний сектор, залежить успіх регіону».

Голова облдержадміністрації повідомив, що накреслюючи плани на майбутнє, ми виходимо з тих завдань, які поставив Президент України – через 10 років увійти в двадцятку найрозвинутіших країн світу.

Що для цього робиться в Тернопільській області? Намітилися тенденції до покращення справ у рослинництві. Розвиваються крупні та малі сільськогосподарські підприємства. Аграрії повертаються до практики сівозмін і сприятиме цьому відродження тваринницької галузі. Цього року на Тернопіллі не буде жодного району, де б не відновили чи не збудували хоч одного тваринницького комплексу.

Відродження тваринництва обов’язково має посприяти і відродженню м’ясопереробних підприємств, та й взагалі переробної галузі.

«Наразі Тернопільська область займає одне з останніх місць в Україні з розвитку садівництва, ягідництва, – зауважив Валентин Хоптян. –  Тому і в цьому плані є над чим працювати. Зрушення теж намітилися. Делегація області побувала в Республіці Польща, вивчила необхідний досвід».

Голова облдержадміністрації також розповів присутнім, що майже всі господарства області готові до весняно-польових робіт. Цьогоріч аграрії краю планують розширити площі посіву гречки, проса, інших культур.

Окремо керівник області розповів і про  відкриття цьогоріч в обласному центрі фірмових магазинів районів. Кожен район матиме у Тернополі свій магазин, це дозволить здешевити продукцію, а сільськогосподарським виробникам – мати ринки збуту вирощеного. Багато аграріїв повертаються обличчям до вирішення соціальних проблем села тощо.

«Ми зібралися не сваритися, не шукати винних, – наголосив Валентин Хоптян, – а обговорити проблеми та знайти шляхи їх вирішення. Через півроку нам буде про що доповідати Президентові України».

В ході наради перший заступник голови обласної державної адміністрації Василь Коломийчук детально розповів про ситуацію в аграрному секторі краю. Заступник голови Державного комітету України із земельних ресурсів Микола Калюжний проаналізував хід земельної реформи, розказав про створення фонду земель державної власності тощо.

Розповідали про свої проблеми і місцеві аграрії – Герой України, директор товариства «Україна» в селі Скорики Підволочиського району Олег Крижовачук, голова ради обласного об’єднання сільгосппідприємств Тернопілля, голова наглядової ради ТОВ «Бучачхлібпром» Петро Гадз, Василь Градовий з Чортківщини та інші.

Вони підняли актуальні та важливі питання підготовки кадрів для сільського господарства, запропонували визнати Тернопільську область одною з базових в розвитку тваринницької галузі, здешевлення кредитів для сільського господарства, налагодження нормальних умов співпраці аграрних підприємств і цукрових заводів. Говорилося і про заготівлю лишків сільгосппродукції.

Окрема розмова стосувалася і роботи спиртової галузі на Тернопіллі. За півроку область втратила 300 млн. грн. податків, які тепер працюють на зовсім інший регіон. Деякі спиртозаводи не розрахувалися з аграріями за поставлену сировину. Ситуація вимагає наведення порядку.

У своєму слові Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Присяжнюк визначив два основних завдання свого відомства. Перше – забезпечити продовольчу безпеку нашої країни і це завдання завжди було важливим і актуальним. І друге – вийти на зовнішні ринки. Обидва завдання є складними.

Детальніше Міністр зупинився і на проблемах земельної реформи. Земля, по-суті, єдине національне надбання, яке ще залишилося не розпорошеним. Тому Міністерство буде підходити до реформування дуже обережно, пам’ятаючи про завдання Президента не обезземелити українських селян.

Ще одне важливе завдання – зберегти і розвивати сільські населені пункти. На переконання Миколи Присяжнюка, якщо на селі не розвиватиметься економіка, не буде робочих місць, то село не врятувати ні газифікацією, ні дорогами, ні освітленням вулиць.

Міністр також розповів про проблеми вступу до СОТ, організації та роботи Державного аграрного банку, збільшення відповідальності за використання землі сільськогосподарського призначення, поліпшення роботи із зернотрейдерами. Великим позитивом для розвитку сільського господарства Микола Присяжнюк назвав виділення урядом 5 млрд. грн. для форвардних закупівель основних видів сільськогосподарської продукції.

Важливе – технічне переоснащення і оновлення та збільшення технічного парку. Україна щороку втрачає близько 6 млн. тонн зерна через несвоєчасний збір зернових. Говорилося і про інші проблеми та завдання.

Підсумовуючи роботу, голова Тернопільської  облдержадміністрації Валентин Хоптян зазначив, що за наслідками наради буде складено детальний план розвитку аграрного сектору області. А для поліпшення ситуації в сільському господарстві кожного району, у всіх районах будуть проведені аналогічні наради.

«Сьогоднішня розмова показала, – зазначив Валентин Хоптян, – що в нашій області є потужна команда аграріїв і вона зробить все можливе, аби бути в числі перших і показати приклад праці на землі».

Для тих, хто ще не збудував дім

Браконьєр “злив” інспектора за хабар