Чого ми боїмося найбільше?

Поділитися

Згідно з результатами дослідження, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг» у березні 2011 року, п’ятірку найбільших загроз для країни формують: економічний занепад країни (назвали 53% респондентів), ріст безробіття (47%), знецінення гривні (23%), свавілля влади (23%) та деградація населення (18%).

Далі у рейтингу загроз: погіршення медичного обслуговування (15%),  ріст злочинності (13%), екологічні катастрофи (13%), масова міграція українців закордон (11%), розкол країни (9%), демографічна криза (9%), можлива втрата незалежності (9%), загроза громадянської війни (8%), погіршення рівня освіти (7%).

Крім того, 6% опитаних бояться загрози втратити контроль над українською ГТС, 5% – антиконституційного перевороту, 3% – військової загрози з боку Росії, 2% – загрози тероризму,  1% – військової загрози з боку Заходу.

Лише 2% опитаних українців не відчувають жодних загроз.

ТЕНДЕНЦІЇ:

•          За рік (попереднє опитування проводилось у березні 2010 року) серед громадян України дещо зменшилось відчуття загрози економічного занепаду – з 56 до 53%. Тенденція притаманна для усіх регіонів, крім Донбасу, де кількість опитаних громадян, що бояться економічного занепаду, навпаки зросла з 60 до 67%.

•          Також зменшилось відчуття загрози екологічних катастроф (з 15 до 13%), розколу країни (з 14 до 9%), втрати контролю над ГТС (з 8 до 6%), антиконституційного перевороту (з 8 до 5%).

•          Натомість за рік громадяни стали більше боятися росту безробіття (з 42 до 47%), деградації населення (з 16 до 18%), масової міграції українців за кордон (з 7 до 11%), демографічної кризи (з 6 до 9%), загрози громадянської війни (з 5 до 8%), погіршення рівня освіти в країні (з 5 до 7%).

•          Як і рік назад чверть опитаних українців відчувають загрозу знецінення гривні і свавілля влади, майже кожен шостий – погіршення рівня медицини та росту злочинності.

•          На Заході країни найбільше зросло відчуття загрози росту безробіття, свавілля влади, деградації населення та екологічних катастроф. Зменшилось – знецінення гривні, розколу країни, втрати незалежності, військової загрози з боку Росії.

•          В Центрі найбільше зросло відчуття загрози росту безробіття, погіршення медичного обслуговування, масової міграції українців за кордон, демографічної кризи, загрози громадянської війни, погіршення рівня освіти. Зменшилось – знецінення гривні, свавілля влади, росту злочинності, розколу країни.

•          На Півночі найбільше зросло відчуття загрози росту безробіття та знецінення гривні, зменшилось – екологічних катастроф та розколу країни.

•          На Сході найбільше зросло відчуття загрози росту безробіття, погіршення медичного обслуговування та рівня освіти, зменшилось – свавілля влади, деградації населення.

•          На Півдні найбільше зросло відчуття загрози погіршення медичного обслуговування, деградації населення  та загрози громадянської війни. Зменшилось – свавілля влади, розколу країни та військової загрози з боку Заходу.

•          На Донбасі найбільше зросло відчуття загрози знецінення гривні, росту злочинності та демографічної кризи. Зменшилось – екологічних катастроф.

 

Аудиторія дослідження: населення України віком від 18 років і старші

Вибіркова сукупність: 2000 респондентів

Метод дослідження: особисте формалізоване інтерв’ю згідно з опитувальником (face to face)

Помилка репрезентативності дослідження (з ймовірністю 0,95): для значень близьких до 50% похибка становить не більше 2,2%, для значень близьких до 30% – не більше 2%, для значень близьких до 10% – не більше 1,3%, для значень близьких до 5% – не більше 1%.

Терміни проведення дослідження: 4 – 14 березня 2011 р.

Розподіл областей:

Захід: Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька

Центр: Вінницька, Кіровоградська, Полтавська, Хмельницька, Черкаська

Північ: м. Київ, Київська, Житомирська, Сумська, Чернігівська

Південь: АР Крим, Одеська, Херсонська, Миколаївська, м. Севастополь

Схід: Дніпропетровська, Запорізька, Харківська

Донбас: Донецька, Луганська

Проект ЄС допоміг Євроклубам згенерувати ідеї і плани для подальшого розвитку. І тернопільській школі №29

Тернопільський обласний осередок Всеукраїнської молодіжної громадської організації Демократичний Альянс інформує: стартувала всеукраїнська інтернет-мережа “Про ОСББ”