Проект ЄС допоміг Євроклубам згенерувати ідеї і плани для подальшого розвитку. І тернопільській школі №29

Поділитися

25 Євроклубів братимуть участь у початковій майстерні в рамках проекту ЄС.

Проект ЄС “Підтримка Євроклубів в Україні у 2011 році” підбив підсумки конкурсу для Євроклубів, за умовами якого зацікавлені Євроклуби мали організувати і провести власними силами творчі майстерні з використанням методу SWOT-аналізу, щоб спланувати подальший розвиток Євроклубу та поширення його досвіду на інші школи.

Заявки на конкурс надійшли з 12 областей, в т.ч. Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Кіровоградської (3 заявки), Луганської, Львівської (2), Полтавської (7), Тернопільської, Харківської (4), Херсонської, Хмельницької та Черкаської (3), а також з АР Крим та м. Київ. Серед міст найбільш активним виявився Кіровоград (2 заявки). Варто зазначити, що інструментарій SWOT аналізу засвоїли та взяли “на озброєння” також у невеличких населених пунктах, зокрема, в смт. Козельщина, селищах Нова Галещина та Піщане на Полтавщині, смт. Чорнобай та с. Веселий Хутір на Черкащині, а також у с. Милове Херсонської області.

Усього на конкурс було надіслано 28 заявок від загальноосвітніх навчальних закладів, закладів позашкільної освіти, НУО, і навіть однієї фірми. В багатьох випадках у майстерні брали участь кілька шкіл міста, району, або навіть усієї області. Матеріали оцінювались трьома громадськими експертами проекту, а SWOT аналіз – додатковим експертом, що був залучений до розробки методичних порад для Євроклубів з використання методу SWOT-аналізу та проводив пілотування SWOT-майстерні на початку лютого ц.р.

За результатами оцінювання, для участі в проекті відібрано 25 євроклубів. Найвищий бал у конкурсі здобула Піщанська гімназія Кременчуцького району Полтавської області. Організатор творчої майстерні Світлана Шашолко, вчитель економіки та інформатики, поєднала надані рекомендації з власним креативним підходом. За активної участі учнів гімназії-майбутніх євроклубівців впродовж майстерні був збудований корабель-Євроклуб, а його “вітрила” наповнились попутним вітром-ідеями і планами, як використати сильні сторони гімназії і можливості громади. З прес-релізу, мотиваційного листа та SWOT-аналізу стало зрозуміло, що проведена майстерня згуртувала команду, аби розвинути Євроклуб, який в подальшому стане осередком поширення європейських цінностей і виховання активних громадян.

За словами директора Піщанської гімназії Вадима Ткаченко, ідея створення Євроклубу в навчальному закладі, яка вже три роки не знаходила реалізації, після отримання інформації та порад в рамках проекту ЄС постала у практичній площині: “Євроклуб є наразі необхідним інструментом підготовки молоді до життя у цивілізованому, толерантному, європейському майбутньому.” Успіх майстерні директор пояснює високою мотивацією молодих і амбітних вчителів, а також обдарованих і талановитих дітей.

Реліз майстерні у Піщанській гімназії: http://ukraineuroclubs.blogspot.com/2011/03/blog-post_1558.html.

Усі матеріали SWOT-майстерень Євроклубів можна завантажити за коротким лінком: http://goo.gl/eUPYv.

Підсумки оцінювання доступні на блозі “Євроклуби в Україні”, або тут: http://goo.gl/jmZn9. Більш детальна інформація про проект доступна на інтернет-сайті Представництва ЄС в Україні.
* * *

Із запитаннями та пропозиціями щодо реалізації проекту “Підтримка Євроклубів в Україні у 2011 році” запрошуємо звертатись до Сергія Штукаріна, координатора проекту, тел.: +38 (050) 917 26 11, або Анни Ковбасюк, асистентки проекту, тел.: +38 (099) 031 41 49, е-пошта: euroclub.org.ua@gmail.com. За додатковою інформацією можна також звертатись до Ольги Максименко, координатора програм преси та інформації у Представництві ЄС в Україні, тел.: +38 (044) 390 80 10, е-пошта: delegation-ukraine-press@eeas.europa.eu.

Євроклуби – учасники проекту ЄС “Підтримка Євроклубів в Україні у 2011 році”:

  • ·         Піщанська гімназія, Кременчуцький район Полтавської області
  • ·         Євроклуб “Промінь Європи”, Новороздільська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів № 4
  • ·         Євроклуб “Дружба”, Тернопільська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів з поглибленим вивченням іноземних мов №29
  • ·         Євроклуб “LIFE”, СШ № 8 з поглибленим вивченням англійської мови
  • ·         Євроклуб “Єдність”, Чорнобаївська гімназія, смт. Чорнобай, Черкаська обл.
  • ·         Євроклуб “Надія”, КОЦДЮТ, Кіровоград
  • ·         Євроклуб “EvroStar”, Уманський НВК “ЗОШ І-ІІІ ступенів № 7 – колегіум”
  • ·         Євроклуб “Статус”, Кременчуцька школа № 9
  • ·         Гімназія № 9, Сімферополь, АР Крим
  • ·         Євроклуб “Навігатор”, КЗ “АНВК “Дипломат”, м.Алчевськ
  • ·         Євроклуб “Європейська єдність”, гуманітарна гімназія № 39 з художньо-естетичним нахилом, м.Дніпродзержинськ
  • ·         КЕС “Позитив”, НВО № 9, м.Хмельницький
  • ·         Євроклуб “Єврозоря”, ЗОШ № 25, м.Луцьк
  • ·         Євроклуб “Єдність”, гімназія № 9, м.Кіровоград
  • ·         Євроклуб “EuroMix”, Харківська ЗОШ І-ІІІ ступенів № 91
  • ·         Євроклуб “Школа молодих політиків”, Комсомольська ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 з поглибленим вивченням математики, м.Комсомольськ, Полтавська обл.
  • ·         Євроклуб “Світоч”, Олександрійська гімназія-інтернат, м. Олександрія, Кіровоградська обл.
  • ·         Євроклуб “Міжнародний простір”, НВК “ЗОШ № 25-богатопрофільний ліцей “Успіх”, м.Горлівка, Донецька обл.
  • ·         Євроклуб “Вектор”, ЗОШ І-ІІІ ступенів, с. Милове, Херсонська обл.
  • ·         Євроклуб “Єдність”, Нововодолазька гімназія, м. Нова Водолага, Харківська обл.
  • ·         Євроклуб “Перспектива”, Веселохутірський НВК, с. Веселий Хутір, Черкаська обл.
  • ·         Євроклуб “Родинний дім”, НУО Полтавський центр сім’ї “Родинний дім”
  • ·         Євроклуб “Співдружність”, Новогалещинська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів, с, Нова Галещина, Полтавська обл.
  • ·         Євроклуб “Меридіан”, Козельщинський НВК, смт Козельщина, Полтавська обл.
  • ·         Євроклуб “Єдність”, Лозівська загальноосвітня школа І-ІІІ ст. № 12, Харківська обл.
  • ·         Євроклуб “Bridge”, Полтавська гімназія № 17
  • ·         Науковий центр “Верітас”, ТОВ “Вікторія Верітас”, м.Київ

·         Нововодолазький ліцей, м. Нова Водолага, Харківська обл.

23 лютого в рамках проекту ЄС “Підтримка Євроклубів в Україні у 2011 році” Тернопільський Євроклуб “Дружба” ТСШ № 29 з поглибленим виченням іноземних мов провів засідання у форматі творчої майстерні з використанням методики SWOT-аналізу.

У майстерні взяли участь 18 учнів – діючих членів євроклубу, 3 вчителя кафедри іноземних мов та координатор євроклубу.

Творча майстерня в рамках цього проекту була своєрідним пілотним заходом, тож її метою було вивчити питання активного функціонування та перспективи розвитку Євроклубу в навчальному закладі. Окрім цього, серед інших завдань було ознайомлення з методом SWOT аналізу, обмін думками з питань необхідності залучення однолітків в європейських ініціативах, освітніх програмах, конкурсах, майстернях, впровадження громадянської освіти в навчально-виховний процес та впровадження позитивного досвіду з питань розвитку волонтерського руху серед учнівської молоді.

Творча майстерня складалась із 4 модулів: 1. підготовчий та ігровий (актуалізація учасників, активізація їх творчого потенціалу) 2. освітній (презентація та апробація нових методик) 3. SWOT-аналіз у групах 4. рефлексійний.

1 модуль містив вправи, що дозволили учасникам познайомитися з нестандартними способами, презентувати себе у різних ситуаціях та з різних життєвих позицій (вітання чи комплімент, 7-Я, інтерв’ю). Також цей модуль містив організаційний момент, що допоміг учасникам самим визначити правила проведення тренінгу та сформувати чіткі особистісні та колективні цілі („квиток очікувань”). Задля активізації творчого потенціалу учасників майстерні були задіяні енерджайзери „Апельсин”, руханка „Акварель” та вправа „Коло креативності”, протягом яких учасники змогли розпізнати та презентувати власне бачення креативності, поділитися думками стосовно сфер та способів її застосування та вираження.

Освітній блок розпочався енерджайзером „Передай газету”, за допомогою якого учасники змогли усвідомити наскільки різноманітними та індивідуальними є прояви творчості. Тому наступним кроком була презентація методів, які найбільш зацікавили дискусійні групи задля подальшої роботи над завданнями тренінгу (метод синектики, 6 капелюхів де Боно та метод ментальних карт). Метою таких міні-презентацій було навчити учасників спрямовувати та використовувати власну творчість задля вирішення конкретних завдань. Ці методи були додатково проілюстровані та обговорені у дискусійному колі. Після цього фасилітатор презентувала метод SWOT-аналізу та шляхом мозкового штурму були визначені основні парамети аналізу діяльності діючого євроклубу та сформовані нові робочі групи.

3 модуль включав SWOT-аналіз, результати якого представлені в аналітичному звіті. Найбільш дискусійним та цікавим виявилась саме ця частина майстерні, адже думки учасників були настільки різноплановими та оригінальними, що часто переростали у плідну дискусію та сприяли розвитку нових ідей.

Рефлексія проводилась у підсумку кожного модуля, проте заключний рефлексійний модуль (і зокрема, вправа „павутинка єдності”) дав змогу учасникам обмінятися думками щодо творчої майстерні та висловити побажання і пропозиції, дати оцінку власних дій та колективної діяльності. Окрім цього, усі модулі були пронизані різноманітними ігровими моментами, що додавали позитивного емоційного налаштування та були спрямовані на формування командного духу, толерантності та взаємодопомоги.

Результати творчої майстерні:

  • учасники мали змогу проаналізувати, практично застосувати та взяти на озброєння у подальшій роботі різноманітні методи та форми творчої діяльності, міжособистісного спілкування та актуалізації власної громадської позиції;
  • була сформована група лідерів, які стануть осередком нових ідей для реорганізації та вдосконалення діяльності Євроклубу та визначено ролі інших учасників Євроклубу у цьому процесі;
  • учасники проаналізували роботу діючого євроклубу та визначили стратегію його подальшого розвитку;
  • тренінг забезпечив залучення учнів не лише до роботи школи та євроклубу, але й до поширення позитивного досвіду та розвитку нових ініціатив на рівні місцевої громади та регіону, стимулював соціальну активність та відповідальність;
  • участь у тренінгу осередку активної молоді забезпечила передання ними досвіду своїм однокласникам та їх залучення до участі у подальших заходах в рамках проекту;
  • учні обговорили питання участі в європейських ініціативах, освітніх програмах, конкурсах, майстернях та необхідність впровадження громадянської освіти в навчально-виховний процес.
Учасники поділилися враженнями від майстерні і серед найцікавіших відгуків були наступні висловлювання: “тренінг дав змогу усвідомити, наскільки важлива НАША роль у становленні суспільства”, “я ніколи не подумала б, що громадська активність може бути такою цікавою”, “із задоволенням помічаю, що крім мене є ще й інші, кому не байдуже до соціальних проблем”, “сподіваюсь, що саме таких проектів у нас буде більше, тоді молодь нарешті усвідомить, що важливо, і ми зможемо себе реалізувати”. Окрім цього, усіма учасниками тренінгу було відзначено необхідність залучення до проектів такої тематики та масштабів задля консолідації усієї країни та осередків громадських ініціатив.
Тренінг був підготовлений і проведений координаторами євроклубу, за допомогою учнів школи та з використанням методичних матеріалів, наданих УАЄС та проектом ЄС “Підтримка мережі Євроклубів України”.

Контактна особа: Харчук Мирослава, тел.: +38 (097) 629 21 50, е-пошта: myroslava_kharchuk@yahoo.com.

Фото: https://picasaweb.google.com/MiraSloth/23?authkey=Gv1sRgCOvj1Iu-ytuo6QE#

Томенко пропонує відмовитись від нинішньої стратегії на ринку землі

Чого ми боїмося найбільше?