Фотовиставка «Міжнародний жіночий день – і100рія у фотографіях»

Поділитися

Представництво ООН в Україні разом з Представництвом Європейського Союзу в Україні за підтримки Державної служби у справах молоді та спорту України підготували фотовиставку «Міжнародний жіночий день – і100рія у фотографіях».

У 2011 році виповнюється 100 років від заснування Міжнародного жіночого дня – дня, який був покликаний привернути увагу до становища і прав жінок. З того першого відзначення минуло сторіччя, однак багато з проблем залишаються актуальними і сьогодні.

– згідно з результатами соціологічного дослідження, кожна третя українська жінка зазнавала насильства в сім’ї;

– серед депутатів Верховної Ради України лише 8 % жінок – за цим показником Україна посідає 113 місце з 130 країн світу;

– лише 67 % українських жінок працездатного віку є економічно-активними, в той час, як в країнах Західної Європи цей показник сягає 90 %.

Саме тому Представництва ООН та Європейського Союзу за підтримки Державної служби молоді та спорту України вирішили організувати фотовиставку, яка демонструє, як змінювався образ та роль української жінки протягом останніх 100 років.

Голова Державної служби молоді та спорту України Равіль Сафіуллін висловив переконання, що організатори виставки досягли основної мети – висвітлили зміни соціальної ролі українських жінок в суспільстві.

“Фотографії, зібрані на виставці, – це маленькі частини життя звичайних українок, які демонструють унікальний внесок жінок у розбудову країни”, – зазначив Равіль Сафіуллін.

Голова Державної служби молоді та спорту наголосив, що виставка привертає увагу до жінки як особистості, до її значимої ролі в державному управлінні та політичному житті тощо.

Посадовець висловив подяку міжнародним організаціям за ініціативу та організацію виставки, а також плідне співробітництво, зокрема, щодо забезпечення рівних прав жінок і чоловіків.

Марія Юрікова, заступник Голови Представництва Європейського Союзу в Україні, зазначила, що ця виставка ілюструє принцип рівності між жінками та чоловіками, який з’явився 100 років тому. З того часу для втілення цих принципів в життя було докладено чималих зусиль цілими поколіннями активістів з захисту прав людей у багатьох країнах та, зокрема, в Україні.

Марія Юрікова відзначила, що ЄС та країни-члени ЄС відіграють ключову роль у подоланні гендерних розривів у сьогоднішньому світі. Нинішня політика ЄС щодо розвитку містить чіткі зобов’язання щодо необхідності підсилення прогресу у цій важливій сфері. Ця політика впроваджується у відповідності до «Плану дій з гендерної рівності та підсиленню ролі жінок», що був затверджений минулого року. Цей план встановлює базис для політичного діалогу та співпраці з сусідськими країнами, включаючи Україну.

Також, за словами Марії Юрікової, ЄС вітає зусилля українських урядових та неурядових організацій щодо просування гендерної рівності у внутрішніх соціальній та економічній політиці. Нещодавно розроблена Державна програма з утвердження гендерної рівності в українському суспільстві на період 2011-2016 рр, у разі її прийняття Верховною Радою, зможе забезпечити прогрес у цьому напрямку. Пані Юрікова висловила сподівання, що програма вже невдовзі почне імплементуватись.

Рікарда Рігер, директор Представництва Програми розвитку ООН в Україні, наголосила, що Міжнародний жіночий день традиційно є нагодою критично оцінити прогрес у сфері захисту прав жінок у всьому світі. Рікарда Рігер нагадала, що однією з Цілей Розвитку Тисячоліття є досягнення ґендерної рівності, і Україна також взяла на себе зобов’язання з реалізації цього завдання. Виставка наочно демонструє, що українські жінки пройшли нелегкий шлях протягом останніх 100 років, однак ще чимало необхідно досягти задля того, щоб реальна рівність прав жінок відповідала задекларованим цілям. Директор Представництва ПРООН повідомила, що Програма розвитку ООН вже понад 10 років реалізує в Україні проекти з підсилення ролі жінок та досягнення ґендерної рівності. Останніми роками ці ініціативи отримували потужну фінансову підтримку Європейського Союзу, і тому є впевненість, що певні інституційні зміни відбудуться вже найближчим часом.

Організатори висловили сподівання, що виставка  буде не тільки цікавою, але й приверне увагу громадськості до проблем, які повстають перед жінками в Україні та у світі.

Із 8 березня українці-боржники не зможуть виїхати за кордон

Тернопільським підприємцям-“спрощенцям” до кінця першого півріччя -“халява”